İyi Piyasa Beklentim Sürüyor!

08.11.2018 09:23
  •  A 

Arkadaşlar hepinize günaydın.

Beklenti yazımı kısa tutacağım. Piyasalar ve BİST için pozitif beklentilerim sürüyor. Son gelen karlar thyao karı da dahil gayet iyi gelmeye devam ediyor. Kurlar ciddi geri gelirken şirketlerin yaptıkları zamlardan indirimler çok sembolik oranlar içeriyorlar. Bu nedenle şirketlerin zam fırsatçılığı nedeniyle sonraki dönem karları da iyi gelebilir.

Artık hisse bazlı dağılmalar da başlayabilir. Bilanço karları gayet iyi gelmiş ama bu karlara göre sakin kalmış hisseler hareketlenmeye başlayacaklardır.

Dokuz aylık bilançosunu açıklamış olan ve hepimizi tüketen netas konusu tüm üyelerin merak ettikleri soru olduğu için görüşümü belirteyim ki, herkes görmüş olsun!

Bana göre nedense bilemiyorum ama tamamen bilanço kalemlerinde muhasebe kurallarının onlara verdiği bir hakkı kullanarak yapılan düzenlemeler yüzünden zarar açıklıyorlar. Yoksa genel detaylara bakınca son üç aylık çeyrekte bile öz kaynakaları son açıklanmış -46 Milyon zarara rağmen altı aylık bilançoda 700 milyon iken, dokuz aylık bilançoda 865 Milyon olmuş. Altı aylık bilanço ile dokuz aylık son bilanço arasında 394 Milyondan 565 Milyona yükselmiş birikmiş diğer gelirler,  403 Milyondan 573 Milyona çıkmış yabancı para çevrim farkları gibi kalemlere rağmen bu zararı anlayamıyorum. Muhtemelen acaba takılı kalmış bir alacak tahsil edilemediği için mi bu durum yaşanıyor bilemiyorum. Ama şirket ciddi şekilde öz kaynak artışı yaşamaya devam ederken, bilanço zarar çıkıyor. Ulak yada özellikle fatih projesi ile ilgili ttkom'dan ttkom'un sahiplik sorunu çözülemediği için tahsil edilemeyen bir ödenek(alacak) mi bu sorunun nedeni bilemiyorum.

Ben yaptığı işler, özkaynak büyümesi ki, geçen yılın aynı dönemine göre %55 artış yaşamış, argedeki ciddi büyümeler nedeniyle hisseyi çok ciddi potansiyel bir yatırım hissesi olarak görüyorum. Ama buna rağmen maalesef hissedeki zarar bilanço görüntüsü sürmeye devam ediyor. Bilanço detayındaki kalemlerin izahını şirket yetkilileri biliyordur ama bu açıklamaları bir türlü duyamıyoruz.

Maalesef gelen bilançoda zarar arttığı için ilk anda bu detaylara bakmayanlar tarafından olumsuz etki yaratacaktır görüşündeyim. Netas son iki yıldır tam bir muamma oldu. ZTE'nin %48 i için hisse başına verdiği dolar bazında değer bile bu kurla 16.57TL'ye geliyor. Buna rağmen netas bir türlü kar trendine geçemediği için, satış baskısı sürüyor.

Hepinize bol kazançlı seanslar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.11.2018
    09:27

    Dün sürpriz bir karar alan ABD, terör örgütü PKK'nın üst düzey üç yöneticisinin yakalanması için para ödülleri koyduğunu açıkladı. Şimdi bu karara bakıp hemen, ABD İran ambargosuna uyması için Türkiye... Devamı »

  • 06.11.2018
    09:56

    Çok sıkıntılı günler yaşadık. Kur atakları ve faiz yükselişleri derken, stres yüklü bir piyasa içinden geçtik. Ama bankaların sendikasyonlarının başlaması ve sonrasında da, rahip Brunson serbest bırakılınca işler normale dönmeye başladı. ABD ile iliş... Devamı »

  • 05.11.2018
    09:13

    Enflasyon Düşecektir! Bugün 10:00'da Ekim TEFE-TÜFE verileri belli olacak. Açıkçası ben kasım ayı için eksi enflasyon gelirse şaşırmam. Kurların aşağıya gelmesi nedeniyle ithal ürünlerde fiyat düşüşleri yaşanıyor ve yaşanaca... Devamı »

  • 02.11.2018
    09:16

    Hep diyoruz BİST çok iskontolu diye. Ama gündemlere, gelişmelere göre çok farklı işlemlere sahne olabiliyor. Dış borsalardan kaynaklı fon satışları, dış siyasi ve sınır ötesi gelişmeler nedeniyle beklenmeyen düşüşler, içeride aniden çıkan ittifak ... Devamı »

  • 01.11.2018
    09:26

    Dün gayet güzel bir yükseliş halindeyken, bakan Albayrak'ın bir çok sektörde vergi indirimlerini açıklaması ile birlikte Dolar 5.46 seviyesinden 5.63 civarına hızlı bir tepki verdi. Hemen devamında da sert borsa satışları gördük. Hükümet... Devamı »