Ekim Enflasyonu ve Halkbank Sürpriz Yapar Mı?

05.11.2018 09:13
  •  A 

Enflasyon Düşecektir!
              Bugün 10:00'da Ekim TEFE-TÜFE verileri belli olacak. Açıkçası ben kasım ayı için eksi enflasyon gelirse şaşırmam. Kurların aşağıya gelmesi nedeniyle ithal ürünlerde fiyat düşüşleri yaşanıyor ve yaşanacaktır. İndirim kampanyalarının etkisi görülecektir. Kdv ve ötv indirimlerinin etkisi görülecektir. Üretici Doğal gaz fiyatında indirim etkisi görülecektir. Gördüğünüz gibi bir çok açıdan enflasyonu aşağıya çekecek gelişme oldu. Ama ben bu gelişmelerin asıl Kasım ayında çok daha net görülmesini bekliyordum. Ekim için henüz eksi enflasyon beklemiyordum. Ama olursa bir ay önceye gelmiş der, çok da şaşırmam. Bununla birlikte, enflasyon düşecek diye beklenirken, eylül ayından gelen etki ile Ekim ayında da enflasyon yüksek çıkarsa, bu durum beni çok fazla rahatsız etmez. Çünkü nasılsa sonraki ay belirgin şekilde düşecektir diye düşünürüm. 

Halkbank Soruşturmasında Sürpriz Olur Mu?
              Nedir bu sürpriz? Halbank soruşturması kapandı diye bir açıklama duyar mıyız? Cevabı bilmiyorum ama benim açımdan piyasalar için en önemli konu bu diye düşünüyorum. Dün cumhurbaşkanımız telefon görüşmelerinde Trump'a, halkbank soruşturması sorununun artık çözülmesi gerektiği talebini ilettiğini ve Trump'ın da ilgili bakanlara hemen talimat veriyorum dediğini söyledi. 

Bu konuda rahip Brunson ve Kaşıkçı cinayeti sonrasında, bir düzelme bekliyordum ama bu kadar da hızlı beklemiyordum açıkçası. Yani ilk etapta belki Halkbank Gn.Müdür yrd. Hakan Atilla Türkiye'ye gönderilebilir diye düşünüyordum. Neyse, sonuçta hızlı şekilde bu sorunun çözülmesi çok olumlu bir gelişme olur. Halkbank başta, bankacılık sektörü hisselerinin ana düşüş nedeni ortadan kalkmış olur. Sonrasında finansal ve ekonomik kredi sorunları ile meşgul olurlar. Böyle bir karar duyarsak, yine halkbank ve diğer kamu banka hisseleri başta, tüm bankacılık sektörü endeksi yukarı taşıyacak bir pozitif ayrışma yaşayabilirler. 

Ama bu tarz bir gelişme BİST'in 100.800 direncini görmesine ve kırmasına yeter mi derseniz, bu hedefleri görmek ve geçmek çok güçlü bir hareket olur. Hemen bu işin olmasını beklemiyordum. Ama bu gelişme çok önemli sonuçta. Eğer bu kararlar çıkarsa, yabancı fonlar BİST'e alıma geçebilirler. Yabancı gözü ile yani Dolar bazlı endeks ve hisselere bakınca ilgili seviyelerin görülmesi çok kolay olur. Ama yine de böyle bir beklenti için öncelikle 17.840$ civarı bollinger direncinin geçilmesini görmek doğru olur. Bu direnç geçilirse 100.800 beklentisi güçlenir.

Halkbank gelişmesi ve İran yaptırımından istisna tutulmamız sonrasında, demir çelik sektörüne getirilmiş ek vergiler de kaldırılabilir. Eğer bu karar da alınırsa, o zaman başta eregl bundan çok daha pozitif etkilenir. 

Sonuçta, gelişmeler lehimize olduğu için haftaya alıcılı başlangıç yapılmasını bekliyorum. Bu gelişmelere rağmen, enflasyon yüksek bile gelse, çok da olumsuz etkilemez diye düşünüyorum.

Hepinize kayıpların hızla telafi edileceği bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.11.2018
    09:16

    Hep diyoruz BİST çok iskontolu diye. Ama gündemlere, gelişmelere göre çok farklı işlemlere sahne olabiliyor. Dış borsalardan kaynaklı fon satışları, dış siyasi ve sınır ötesi gelişmeler nedeniyle beklenmeyen düşüşler, içeride aniden çıkan ittifak ... Devamı »

  • 01.11.2018
    09:26

    Dün gayet güzel bir yükseliş halindeyken, bakan Albayrak'ın bir çok sektörde vergi indirimlerini açıklaması ile birlikte Dolar 5.46 seviyesinden 5.63 civarına hızlı bir tepki verdi. Hemen devamında da sert borsa satışları gördük. Hükümet... Devamı »

  • 31.10.2018
    09:45

    Bugün TCMB enflasyon raporunu açıklayacak. Geçen ay ÜFE oranları TÜFE'nin iki katı idi. Üreticilerin birebir enflasyon artışını fiyatlarına yansıtamadıkları görülmüş ve bu nedenle de sonraki aylar için de enflasyon artışı sürecek bekle... Devamı »

  • 30.10.2018
    08:50

    Cuma günü dış borsalarda yeniden hızlanan satışlar sonrasında, BİST daha da sert bir satışa sahne oldu. Çok iyi kar açıklamış şirketlerde bile benzer satışların geldiğini gördük. Açıkçası bunları özellikle yabancı fonların fon dengeleri nedeniyle ... Devamı »

  • 29.10.2018
    16:46

    Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, yüz binlerce şehit ve gazimizin canlarını, kanlarını vererek kurdukları cumhuriyetimizin 95'nci yılı hepimize kutlu olsun. Atatürk'ün dediği gibi, hepimiz bir gün toprak olup yok olacağız. Ama laik Türkiye Cumh... Devamı »