Enflasyon Raporu Açıklanacak!

31.10.2018 09:45
  •  A 

Bugün TCMB enflasyon raporunu açıklayacak. Geçen ay ÜFE oranları TÜFE'nin iki katı idi. Üreticilerin birebir enflasyon artışını fiyatlarına yansıtamadıkları görülmüş ve bu nedenle de sonraki aylar için de enflasyon artışı sürecek beklentisi hakimdi.

Sonrasında kurlarda yaşanan hızlı geri gelme, indirim kampanyaları ve bugün Botaş'ın elektirik üretenlere yönelik %9 fiyat indirimi enflasyon verisinde sonraki dönem için düşüş beklentilerinin dile getirilmesine neden olabilir. Belki bir ay daha yüksek bir enflasyon söz konusu olabilir. Sonrasında eksi enflasyon beklentim var. Ama tabii yine de eksi enflasyon bile çıksa, enflasyon sorunu tümden bitti diyemeyiz.

Parite ve Dış Borsalar!
              Paritede 1.13 seviyesi güçlü ama riski bir destek seviyesi. Eğer bir şekilde aşağıya kırılacak olursa, paritenin Destek-Direnç Tablomuzda paylaştığım şekilde sıralı destekleri görerek 1.08 - 1.06 seviyelerine doğru inişini görebiliriz. Bu durum gerçekleşecek olursa cari dengemiz için olumsuz bir gelişmedir. Enerji ithalatını Dolar bazlı yapıyoruz. Ama ihracatımızın geneli Euro bazında. Paritedeki düşüşler bizim için olumsuz olur.

Gelişmiş ülke borsalarındaki düşüşler, fon paylarının güncellenmesi riski nedeniyle gelişmekte olan ülke borsalarında da satışların yaşanmasına neden oluyor. ABD ve AB borsalarında yaşanan sert satışlar, bizim borsamızı da olumsuz etkiledi ve yabancı satışlarını yaşıyoruz. Bugün ABD borsalarında toparlanma görülüyor. Bunun olumlu yansıması ile güne başlayabiliriz. Ama sonrası önemli. Dün de pozitif başlayıp, sonra yeniden yoğun bir satış gördük. 

Almanya Dax endeksinde 10.500 seviyelerine kadar sürebilecek teknik bir omuz baş omuz formasyonu riski halen devam ediyor. Ara yükseliş denemeleri sonrası yeniden bu seviyeye doğru düşüşler yaşaması halinde, bu durum diğer gelişmiş ülke borsaları ve BİST'de satış riski yaratır. DAX'ın bu riskten çıkması için 11.900 civarı seviyelerin üstüne çıkması gerekir. Şimdilik bunu çok da kolay görmediğim için, dış borsa kaynaklı satış baskılarından bir süre süre daha etkilenme riskimiz sürebilir. 

Umarım en kısa zamanda bu etkilerden pozitif ayrışacağımız kendi özelimizde olumlu gelişmeler başlar. Ama şu an Fırat'ın doğusuna operasyon mesajları veriyoruz. Olası bu durum ABD dahil aramızda bir sorun çıkartır mı göreceğiz. Ya da Kaşıkçı cinayeti konusunda eli güçlenen Türkiye, nasılsa bu ortamda ABD ve Suudiler tepki gösteremez diyerek, bölgedeki aleyhimize gelişen terör yapılanmasını temizleyeyim mi der göreceğiz. Bölgedeki PKK türevi olan her türlü yapılanmaya müdahale Türkiye'nin hakkıdır. Ama nasıl yansımalar olur onu yaşayıp göreceğiz.

Yani bugün artı başlangıç bekliyorum ama devamı dünkü gibi mi gelişir bilemiyorum. Maalesef bilanço karları gayet iyi olmasına rağmen, yabancı satışları helen sürüyor.

En kısa zamanda borsanın toparlanmasını diliyorum.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 30.10.2018
    08:50

    Cuma günü dış borsalarda yeniden hızlanan satışlar sonrasında, BİST daha da sert bir satışa sahne oldu. Çok iyi kar açıklamış şirketlerde bile benzer satışların geldiğini gördük. Açıkçası bunları özellikle yabancı fonların fon dengeleri nedeniyle ... Devamı »

  • 29.10.2018
    16:46

    Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, yüz binlerce şehit ve gazimizin canlarını, kanlarını vererek kurdukları cumhuriyetimizin 95'nci yılı hepimize kutlu olsun. Atatürk'ün dediği gibi, hepimiz bir gün toprak olup yok olacağız. Ama laik Türkiye Cumh... Devamı »

  • 26.10.2018
    09:22

    Açıklanan bankaların, eregl, trkcm, anacm, tekfn, soda'nın karları gayet iyi geldi. Hatta soda'nın karı iyi ötesi. Bu bilanço ile hepsi çok ciddi iskontolar içeriyorlar. Açık öngörülerden celha'nın karı geçen yıl aynı dön... Devamı »

  • 25.10.2018
    09:09

    Arkadaşlar borsalar durulmuyor. Sadece BİST değil, neredeyse tüm dünya borsaları tutunamıyor ve satışlar sürmeye devam ediyor. Dün yine özellikle dünya borsalarında sert satışların arttığını gördük. Dowj. günü % -2.41 kayıpla kapattı. Almanya Dax % -... Devamı »

  • 24.10.2018
    09:39

    Bugün Borsaanalizci İzmir Buluşması Günü! Değerli Arkadaşlar, Bugün; Saat ; 19:00-22:00 arası, Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi - Bayraklı/İzmir adresinde tüm katılımcılar için ücretsiz olarak düzenlediğimiz İzmir Buluşması g&... Devamı »