Borsalara Kış Mı Geldi!

25.10.2018 09:09
  •  A 

Arkadaşlar borsalar durulmuyor. Sadece BİST değil, neredeyse tüm dünya borsaları tutunamıyor ve satışlar sürmeye devam ediyor. Dün yine özellikle dünya borsalarında sert satışların arttığını gördük. Dowj. günü % -2.41 kayıpla kapattı. Almanya Dax % -0.73 düşmüş. 

İşin sıkıntısı şu; gelişmiş dünya borsalarında 2008 sonu başlayıp, 2009 yılında zirve yapan önce finansal sonra da ekonomik krize dönüşen mortgage krizi esnasında FED ve ECB piyasayı devamlı para ile desteklediği için, bu ülkelerde ekonomi büyük daralma göstermesine rağmen bildiğiniz gibi borsaları tarihi seviyelere doğru sürekli yükseliş yaşamışlardı. Yani bol para nedeniyle borsaları gerçek durumu yansıtmıyordu. 

Şimdi ise ABD ekonomisi düzeldikçe FED faiz artışlarına devam ediyor. 2019 yılında da en az 3 kez faiz artışı bekleniyor. Benzer şekilde İtalya hariç ECB bölgesinde de toparlanmalar sürüyor. Eğer İtalya nedeniyle ECB likidite vermeye devam edecek olursa FED gibi sıkıntı yaratmaz. Ama eğer ECB de artık varlık alımından vazgeçip faiz artışı sürecine girecek olursa, tüm gelişmiş ülkelerde para maliyetlenmeye başlar. Tabii bu durum borsalardan para çıkışlarına neden olur. 

2015 yılında bu risklere dikkat çektiğim, ''Ekonomiler Düzeldiği İçin Borsalar Düşecek!'' başlıklı strateji yazımda, gelişmiş borsaların yaratacağı bu riski daha detaylı izah etmiştim. Paylaştığım linkte ''Borsalar için Uyarıyorum!'' başlıklı konuyu daha önceki bir tarihte işlediğim bir diğer yazımı da bulabilirsiniz.

Kısacası asıl gelişmiş ülke borsalarındaki derin satışlar BİST'i bozuyor. Çünkü yabancı ağırlıklı hisselerde yoğun satışlar görüyoruz. Hal böyle olunca, yabancı ağırlığı çok derin olmayan hisselerde de düşen borsa yüzünden alıcılar kaybolunca düşüşler fazla oluyor. Maalesef kendi özelimizde ittifak riski, İran ambargosu, Danıştay ile gerilim gibi gündemlerle zaten sıkıntılı olan günlerde, bir de kendi özel risklerimizi ekleyerek piyasaların bozulmasına destek veriyoruz. 

Normalde Türkiye ve BİST olarak biz zaten öncesinde fazlası ile düştük. Kurlarımız ve faizlerimiz de yükselmişti. Açıkçası ben bu nedenle gelişmiş ülke borsalarında çok önceden uyarısını yaptığım düşüşler yaşanmaya başladığında BİST olarak ilk anda etkilenecek olsak da, sonrasında pozitif ayrışabileceğimizi düşünüyordum. Şu an için bu pozitif ayrışmayı yaşayamıyoruz. Hala içerideki sıkıntıları aşmaya başlayamadık. Üstüne bir de yerel seçim sürecine girince, maalesef gördüğümüz gibi satışlar borsamızı bozuyor. 

Açıkçası, rahip sonrası daha iyi bir piyasa bekliyordum. Son düşüşleri beklemiyordum. Ama gelişmiş borsalarda bu denli satışlar da o zaman yoktu. Son dönem olası gelişmeleri birebir göremez olduk. Bu gelişmeleri kaçırınca açık öngörülerde kayıplarla yakalanıyoruz. Ama şunu bilmenizi isterim, borsalarda yaşanan düşüşlerin ana nedeni hisseler kötü olduğu ve ederleri ancak o kadar edeceği için değil, özellikle yabancı fonların, fon toplamları içinde gelişmiş ülke paylarında sert düşüşler yaşanınca, gelişmekte olan fon paylarının göreceli olarak yüksek kalması gibi bir sorundan yaşanıyor. Fon yöneticileri fon dağılımlarının görüntüsüne bakıp, göreceli yüksek kalan gelişmekte olan ülke paylarında satış yaparak fonlarındaki gelişmiş ve gelişmekte olan ülke paylarını yeniden dengelemeye gidiyorlar. 

İşte sıkıntı da burada yatıyor! Eğer Dow ve AB borsalarında düşüşler aynı şekilde sürecek olursa ki, teknik olarak bu riskin olduğunu görüyorum. Bu satışların baskısı ile BİST'de de aynı baskı bir süre daha sürebilir. Kendimizi ayrıştırabilecek bir gelişme görecek olursak, beklentim olan pozitif ayrışma görülebilir. Ama ittifak bozuldu vs gibi gündemler yaşarsak o zaman biz de gelişmiş ülke borsalarına paralel düşüşlerimize devam ederiz. 

Umarım en kısa zamanda bu süreçten ayrışabiliriz. Yoksa beklemediğim düşüşler keyfimi fazlası ile kaçırmış durumda. Eğer hisseler ederlerine göre düşük olan zamanlarda bu düşüşler yaşanıyorsa, benim görüşümü biliyorsunuz, borsayı ve hisseleri unutun işlerinize yoğunlaşın derim. 

Teknik olarak gelişmiş borsaların ve BİST'in olası teknik risklerini Destek-Direnç Tablomuzda paylaşacağım.

Borsaanalizci İzmir Buluşmasını Yaptık!
              Dün nihayet ilk buluşma-tanışma toplantımızı yapmış olduk. Katılan herkese çok teşekkür ederim. Özellikle de Balıkesir'den toplantı için gelip dönen çiftimize ekstra teşekkür ediyorum. Hepinizin ayağına sağlık. Umarım sizler için verimli bir tanışma olmuştur. 

Bu vesile ile bana soracağı sorusu kalan, oradan geçiyordum uğrayıp bir kahvesini içeyim diyenleriniz için adresimi öğrenmiş oldunuz. Her zaman beklerim. Beni İzmir Alsancak Kızılay İş Merkezi 5. kattaki Global Menkul Değerler'de bulabilirsiniz. Genelde oradaki odamda site işlerimi yapıyorum. 

Hepinize en kısa zamanda yeniden düzelecek bir piyasa diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.10.2018
    09:39

    Bugün Borsaanalizci İzmir Buluşması Günü! Değerli Arkadaşlar, Bugün; Saat ; 19:00-22:00 arası, Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi - Bayraklı/İzmir adresinde tüm katılımcılar için ücretsiz olarak düzenlediğimiz İzmir Buluşması g&... Devamı »

  • 23.10.2018
    12:18

    70 dk. evvel trombosit bağışı için kızılaya gittim. Trombosit seviyem düşük diye veremedim ama ben de kan bağışı yapayım dedim. Giderken de endeks eksi idi ama 300 puan civarında eksi idi. Döndüğümde yine yeni bir gündem ve yeni bir kriz başladığını görü... Devamı »

  • 23.10.2018
    09:31

    Bu nasıl bir dönemdir bir türlü huzurlu bir süreci şöyle kesintisiz uzun bir süre yaşayamıyoruz. İlle de gerilim yaratacak yeni bir gündem çıkartacağız. Zaten ekonomide çok ciddi bir daralma ve kriz yaşıyoruz. Gerçi iktidar ülkede kriz yok... Devamı »

  • 22.10.2018
    09:15

    25 Ekim Perşembe TCMB faiz toplantısı var. Ben TCMB'nın faiz artışı yapmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Kurlarda geri gelme yaşanıyor olduğu için yeni bir faiz artışına gerek yok. Bu nedenle perşembe günü faiz artışı kararı çıkmaz diye düşün&u... Devamı »

  • 19.10.2018
    09:27

    BİST 100.800 direncini görecek mi, görürse bu sefer kıracak mı derken, 100.000'i görmeden satışlar geldi. Bu satışların ana kaynağı yabancı fonlar kaynaklı. Ekim başından bu yana ABD ve AB borsalarındaki satışlar sürüyor. 11 Ekim'deki düştüğü yerd... Devamı »