İşler Düzeliyor!

06.11.2018 09:56
  •  A 

Çok sıkıntılı günler yaşadık. Kur atakları ve faiz yükselişleri derken, stres yüklü bir piyasa içinden geçtik. Ama bankaların sendikasyonlarının başlaması ve sonrasında da, rahip Brunson serbest bırakılınca işler normale dönmeye başladı.

ABD ile ilişkilerde, AB ile ilişkilerle ciddi ilerlemeler yaşanıyor. ABD İran yaptırımlarında Türkiye'yi muaf tuttu. Diplomatik yaptırımları Türkiye ile birlikte karşılıklı kaldırdılar. Son olarak cumhurbaşkanımızın ifadeleri ve bakan Albayrak'ın açıklamalarına istinaden, Halkbank soruşturması ile ilgili de pozitif açıklamalar duyduk.

Benim piyasa için kriterlerimden gerçekleşmesini beklediklerim etap etap gerçekleşiyor. En önemlisi de Halkbank soruşturması. Bu sorun da dendiği gibi çözülecekse, piyasa pozitif ayrışmaya devam edecektir. Hatta gelişmeler daha da hızlanabilir.

Dün enflasyon kısmen yükseliş gösterse de, zaten ben eksi enflasyonun Kasım ayından itibaren görülmesini beklediğim için açıklanan enflasyon verisinde sorun görmedim. Kurlar ve faizler hızla geri geliyor. Kasım ayında eksi enflasyon görmeyi bekliyorum. Fiyatlardaki düşüş sürecektir. 

Kurlar için hatırlarsanız 6.50 civarından beri bu yazdığım gelişmelerin olmasını ve buna paralel Dolar'ın 5.50-5.00 aralığına inmesini beklediğimi biliyorsunuz. Dikkat çektiğim konular düşündüğüm gibi gerçekleştikçe kur hızla düşüyor. Dün 5.30 görüldü. Ama özellikle dikkat çekiyorum! Yaşadığımız kur atağı ihracat avantajı yarattı. Bu avantajı ve cari açık üzerinde pozitif etkisini kaybetmemek için 5.00 TL'ye doğru inerken TCMB döviz alımlarına başlamalı ve Dolar'ın 5.00 altına belki geçici olsa da, kalıcı şekilde düşmesine mani olmalıdır. Yoksa çektiğimiz sıkıntının hiç anlamı olmaz.

Neyse, teknik paylaşımlar çok olunca yazı gecikti. Kısa kesip bitireyim. Ben BİST'deki yükselişin bankalar destekli sürmesini ve diğer sektör ve hisselere de yayılmasını bekliyorum.

Hepinize bol kazançlar dilerim


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.11.2018
    09:13

    Enflasyon Düşecektir! Bugün 10:00'da Ekim TEFE-TÜFE verileri belli olacak. Açıkçası ben kasım ayı için eksi enflasyon gelirse şaşırmam. Kurların aşağıya gelmesi nedeniyle ithal ürünlerde fiyat düşüşleri yaşanıyor ve yaşanaca... Devamı »

  • 02.11.2018
    09:16

    Hep diyoruz BİST çok iskontolu diye. Ama gündemlere, gelişmelere göre çok farklı işlemlere sahne olabiliyor. Dış borsalardan kaynaklı fon satışları, dış siyasi ve sınır ötesi gelişmeler nedeniyle beklenmeyen düşüşler, içeride aniden çıkan ittifak ... Devamı »

  • 01.11.2018
    09:26

    Dün gayet güzel bir yükseliş halindeyken, bakan Albayrak'ın bir çok sektörde vergi indirimlerini açıklaması ile birlikte Dolar 5.46 seviyesinden 5.63 civarına hızlı bir tepki verdi. Hemen devamında da sert borsa satışları gördük. Hükümet... Devamı »

  • 31.10.2018
    09:45

    Bugün TCMB enflasyon raporunu açıklayacak. Geçen ay ÜFE oranları TÜFE'nin iki katı idi. Üreticilerin birebir enflasyon artışını fiyatlarına yansıtamadıkları görülmüş ve bu nedenle de sonraki aylar için de enflasyon artışı sürecek bekle... Devamı »

  • 30.10.2018
    08:50

    Cuma günü dış borsalarda yeniden hızlanan satışlar sonrasında, BİST daha da sert bir satışa sahne oldu. Çok iyi kar açıklamış şirketlerde bile benzer satışların geldiğini gördük. Açıkçası bunları özellikle yabancı fonların fon dengeleri nedeniyle ... Devamı »