Bize Rahat Batıyor!

23.10.2018 09:31
  •  A 

Bu nasıl bir dönemdir bir türlü huzurlu bir süreci şöyle kesintisiz uzun bir süre yaşayamıyoruz. İlle de gerilim yaratacak yeni bir gündem çıkartacağız. Zaten ekonomide çok ciddi bir daralma ve kriz yaşıyoruz. Gerçi iktidar ülkede kriz yok döviz manipülasyonu var diyor ama, konkordato ve yapılandırma başvurularına bakınca, iç piyasadaki yerliye konut ve otomobil satışlarına bakınca ciddi daralma olduğunu söylüyor veriler.

Benzer şekilde bir çok alanda çok ciddi ciro düşüşleri var. Bunlar gayet de normal. Bir anda kontrolsüz çıkan kurlar nedeniyle, ihracatçı ara mal fiyatlaması nedeniyle bir süre üretime ara verip, talepleri karşılamamış olabilir. Aynı şekilde ithalatçı da ekstra artan ithal fiyatları nedeniyle ithalatı kısmak zorunda kalmıştır. İthalatçılar  zirve yapan kurların fiyatlamasına göre ürün satsa, şimdi bu seviyelere inen kurlar nedeniyle aynı yüksek fiyattan satma şansını bulamaz. Bu riski gören ithalatçı da bir süre dış mal ve ürün alımını düşürmüş olabilir. 

Aynı şekilde her türlü faizin ulaştığı seviyeler, hem yatırımcıları hem de tüketicileri beklemeye itmiş durumda. Herkes önce önünü görmek ve gidişin ne yöne olacağını anlamak istiyor. Her alanda arka arkaya gelen zamlar sonrasında üretici enflasyonu tam manası ile fiyatlarına bile yansıtamıyor. Bu tabloya bakıp da, gelecek aylarda da ÜFE farkı enflasyonu arttırmayı sürdürecektir diye beklerken, kurlarda hızlı bir geri gelme, ülke genelinde fiyat indirim kampanyaları sonrası şimdi acaba gelecek ay ya da bir sonraki ayda eksi enflasyon mu çıkacak diyoruz! 

Yani anlayacağınız algılar da şartlara göre çok hızlı değişim gösterebiliyor. İşte böyle bir ortamda ekonomi ve finansa odaklanmamız gerekirken, piyasanın içine düştüğü özellikle kredi darboğazını nasıl çözeceğimizin yollarını bulmamız gerekirken, tam tersi andımız, af, ittifak çatlıyor mu, İş Bankası'ndaki CHP payları, bu payların karşılığındaki İş Bankası iştiraklerindeki payların da hazineye devri gibi gündemleri ön plana çıkartmış durumdayız. Yine gerilim, yine kavga, yine huzursuzluk.

Tam da yerel seçimler yaklaşırken bu tablo oluşunca, zaten dış borsalardaki satış baskılarının altında olan borsamız dayanamadı ve sert satış yedi. Dünkü satışların nedeni olarak Bahçeli ve Erdoğan arasındaki karşılıklı açıklamalar nedeniyle ittifak bozulacak korkusunun olduğunu düşünüyorum.

Bugün cumhurbaşkanımız Kaşıkçı cinayeti ile ilgili açıklamalarda bulunacak. Açıklamalardan piyasaları etkileyecek bir sonuç çıkabilir mi göreceğiz. Açıkçası ben dün yaşanan düşüşü beklemiyordum. Hoş artık piyasayı analiz etmek de çok zorlaştı. Çünkü ekonomik ve finansal sahip olduğumuz sıkıntılar ciddi olmasına rağmen, bunları sümen altına iten ve görmezden gelen bir yönetim anlayışı var. Böyle olunca, doğru teşhisten kaçınan doktorun doğru tedaviyi uygulama ihtimali de düşüyor. Umarım bu kısır döngüden en kısa zamanda çıkarız. Mevcut sıkıntıları kabullenir ve tedbirlerini geciktirmeden uygulamaya alırız. 

Piyasaya Motivasyon Lazım!
              BİST dirençlerine giderken bu denli hızla düşüş yaşadı. Eminim herkesin morali bozulmuştur. Beklenen gelişmeler insanı daha az olumsuz etkiler. Ama beklenmeyen gelişmelerden daha olumsuz etkileniriz. Açıkçası dünkü düşüş beni olumsuz etkilemiş durumda. 

Bu ortamı ne tersine çevirir? ABD demirçelik vergileri dahil Türkiye'ye yaptırım kararlarını kaldırdığını açıklarsa, aynı şekilde Hakan Atilla'nın iadesi, Halkbank cezası ile ilgili pozitif etki yaratacak açıklamalar duyarsak, İran ambargosu için Türkiye'ye bazı muafiyetler sağlandığı açıklanırsa bu gelişmeler piyasalarda olumlu etki yaratır.

Aynı şekilde yurt dışından ciddi bir fon girişi haberi, önemli yeni yabancı yatırım açıklamaları da olumlu etki yaratacak gelişmeler olur. Perşembe günü Almanya'dan 90 civarı önemli şirket yöneticileri bakanları eşliğinde Beştepe'de cumhurbaşkanı ile görüşmeye geliyorlar. Bu görüşme sonrası Alman iş çevrelerinden Türkiye'ye doğrudan yatırım kararları duyabiliriz.

Bilançolar Başlıyor!
              Dokuz aylık bilanço açıklamaları başladı. Bugün gelen hekts bilançosu bana göre oldukça iyi. Benzer şekilde açıklanacak olan eregl gibi endeks üzerinde etkisi yüksek şirketlerin karları da iyi gelirse ki, eregl için iyi kar beklentisi var. Hisse bazlı toparlanmalar görürüz. 

Kurlar özellikle turizm ve tekstil sektörümüzü yeniden ön plana çıkartacaktır. Ama sektör şirketleri için de olumsuz finansal baskıların olduğunu duyuyoruz. Maalesef nedense şirketlerimizin genelinde bir borç sarmalı sorunu var. Sektörleri iyi olan şirketler bile bu nedenle yabancı satın almalara konu olabilirler. Ayrıca her iki sektörün de borsada halka açık şirketlerinin geçmiş performansları iyi referans vermiyor. Ama yine de turizm ve tekstil sektöründe kur avanatajının olumlu yansımalarının önümüzdeki günlerde hissedilmesini bekliyorum.

Borsada yaşanan satışlar moral bozuyordur. Ama gerekirse bu dönemi başka işlerinize ağırlık vererek borsayı bir süre unutup atlatmaya bakın. Sonrasında yeniden karlı borsa günlerinin geleceğini bekliyorum. Bugün de satıcılı bir açılış yapabiliriz. Dış borsalarda da yeniden satışlar artmış durumda. Anlayacağınız sıkıntılı bir güne başlayacak gibi duruyoruz. Umarım en kısa zamanda bu satış dalgası son bulur.

Hepinize kazançlı günler dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.10.2018
    09:15

    25 Ekim Perşembe TCMB faiz toplantısı var. Ben TCMB'nın faiz artışı yapmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Kurlarda geri gelme yaşanıyor olduğu için yeni bir faiz artışına gerek yok. Bu nedenle perşembe günü faiz artışı kararı çıkmaz diye düşün&u... Devamı »

  • 19.10.2018
    09:27

    BİST 100.800 direncini görecek mi, görürse bu sefer kıracak mı derken, 100.000'i görmeden satışlar geldi. Bu satışların ana kaynağı yabancı fonlar kaynaklı. Ekim başından bu yana ABD ve AB borsalarındaki satışlar sürüyor. 11 Ekim'deki düştüğü yerd... Devamı »

  • 18.10.2018
    08:57

    TCMB'nın sert faiz artışı, bankaların sendikasyonlara başlaması, YEP falan derken, rahip serbest kalınca ABD ile ilişkilerde olumlu gelişmeler kurlardaki düşüşleri hızlandırmış durumda. Hakan Atilla'nın iadesi, İran ambargosunda Türkiye'ye muafiyetler sağlanması, Halkbank ... Devamı »

  • 17.10.2018
    12:18

    Arkadaşlar, Borsaanalizci İzmir Buluşmasına ankette katılacağını bildirenler ile iletişim formu ile ad-soyad ve tlf.bilgisi verenler arasında çok ciddi fark var. Katılımcı sayısının salon düzenlemesi için önemi nedeniyle, katılmayı düşünen misafirler... Devamı »

  • 17.10.2018
    08:58

    Bizim için her açıdan en önemli gelişme ABD ile ilgili her türlü ilişkilerin akıbetinde yatıyor. Bu nedenle dün yazdığım beklenti yazımın içeriği bugün için de geçerli. Yeni bir konu olarak dünden farklı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pomp... Devamı »