BİST 100.800 direncini görecek mi, görürse bu sefer kıracak mı derken, 100.000'i görmeden satışlar geldi. Bu satışların ana kaynağı yabancı fonlar kaynaklı. Ekim başından bu yana ABD ve AB borsalarındaki satışlar sürüyor. 11 Ekim'deki düştüğü yerden toparlanıyor mu acaba denen ABD borsalarında dün yine sert satış gelince, AB ve uzakdoğu borsaları da sert düşüşler yaşadılar.
Fon Kurallarına Uymak İçin Satış Yiyoruz!
Büyük gelişmiş fonların bir yönetim prensipleri vardır. Misal gelişmiş ülkelerin fondaki payı % 70 gelişmekte olan ülkelerin payı % 25, % 5 de riski ülkeler vs gibi bir dağılım kararı alarak fonları yönetirler. Gelişmekte olan ülkeler içinde de bu payları ülkelere göre dağıtırlar. Bir fondaki Türkiye payı % 2 veya % 3 civarı olur.
Şimdi size yabancı fonlardan aslında bizi ilgilendirmeyen çok farklı mantıkla da satışlar gelebileceğini izah edeceğim. Diyelim ki, fon büyüklüğü 100 birim. Bunun 70'i gelişmiş ülkelere, 30'u da gelişmekte olan ülkelere ayrılmış. Türkiye'nin bu yüzde 30 içinden kendisine ayrılmış ilgili fondaki payı % 3 olsun.
Gelişmiş ülke borsaları sert düşerse, 100 birim içindeki % 70'lik payı sanki para toplamı gibi düşünelim. 70 TL gelişmiş ülke fon değeri 60 TL'ye düşer, ama gelişmekte olan ülkelerde düşüş yaşanmaz ve 30 TL toplam değerde ya da biraz daha değerlenmiş şekilde duruyor olursa, fon yöneticileri, toplam fonun içindeki gelişmiş ülke payı % 70 altına indiği için, mecburen ya gelişmiş ülkelerden aradaki kaybı telafi edecek kadar ek alımlar yaparak %70-%30 dengesini yeniden kurarlar, ya da gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelerdeki kayıp oranı kadar satış yaparak bu dengeyi yeniden kurarlar.
Aynı şekilde Gelişmekte olan ülke payı içindeki dağılımda da ülkeler arasında bir birinden bağımsız yükseliş ya da düşüş yaşanması yüzünden gelişmekte olan ülke paylarının toplamında ya da dağılımında belirlenmiş oranlar değiştiği zaman, ülkelerin borsalarında ek alım ya da satımlarla bu oranları yeniden sağlarlar.
Yani ne demek istedik bunlarla? BİST bir kaç gündür yükselirken, gelişmiş ülke borsalarında düşüşler vardır. BİST dışarıdan pozitif ayrışıyordu. Bunun üstüne dışarıda yeniden ve sert düşüşler yaşanınca, fon yöneticileri fon dağılımlarındaki göreceli oranları sağlamak için bu satışlara yöneldiklerini düşünüyorum. Dikkat ederseniz yabancı ağırlıklı hisselerde ciddi satışlar gördük.
Peki sevinelim mi? Bana göre Türkiye özelindeki sorun nedeniyle bu satışlar olmadığı, yabancı borsalardaki satış baskılarının yansıması olduğunu düşündüğüm için, en azından sevinmesek de çok da paniklemeyelim. BİST'in yeniden düzeleceğini düşünüyorum. Çünkü ABD ile aramızda pozitif bazı haberlerin gelmesini bekliyorum. Bu beklentim olursa, kurlarda düşüş ve borsalarda alım yaratacaktır belkentisindeyim.
Bu arada bu fon yüzdesel dağılımları da öyle hemen günü gününe yapılmaz. Bazen denk gelir ama genelde belli süreler aralıklarında bu fon dengelenmelerini gerçekleştirirler.
Bugün Dowjones futuresine bakınca kısmi bir toparlanma görüyorum. Bu nedenle BİST de güne pozitif başlangıç yapabilir. Ama tabii devamı ne olacak bu önemli. Eğer dışarıdaki düşüşler devam edecek olursa, BİST olarak daha alt destekleri görebiliriz. Lakin benim beklentim BİST'in daha alt destekleri görecek olsa da, sonrasında 100.800 direncini kırmasını ve daha üst dirençlere yönelmesi yönünde.
Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
NOT: Lütfen borsaanalizci buluşmasına katılmayı düşünenler isim bilgilerini iletmeyi ihmal etmesinler!
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_