TCMB Faiz Artışı Yapar Mı?

22.10.2018 09:15
  •  A 

25 Ekim Perşembe TCMB faiz toplantısı var. Ben TCMB'nın faiz artışı yapmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Kurlarda geri gelme yaşanıyor olduğu için yeni bir faiz artışına gerek yok. Bu nedenle perşembe günü faiz artışı kararı çıkmaz diye düşünüyorum. Ama eğer yeniden bir faiz artışı yapılacak olursa, bu takdirde kurlardaki düşüş yeniden hızlanır ve Dolar'da 5.00 TL ve altını bile çok hızlı görebiliriz görüşündeyim. Dediğim gibi, bana göre TCMB yeni bir faiz artışı yapmamalı, bunun yerine eğer Dolar 5.50 - 5.00 aralığına inecek olursa, alım ihaleleri ile rezervlerini arttırmaya başlamalıdır.

Yaşadığımız kur atağının ve kurları frenlemek için yaşanan faiz artışlarının temelinde ithalata bağımlı ekonomik ve üretim yapımız yatıyor. Cari denge verilerimiz ve kur avantajı için, kurların gereğinden fazla aşağıya inmesine de izin vermemek lazım. Gerçekçi bir kur seviyesi hem doğrudan yatırım yapmayı düşünen yabancı yatırımcı için kur riskini azaltır, hem de pahalı olacak ithalat nedeniyle özellikle lüks tüketim alanında tercihlerin yerliye yönelmesine imkan yaratır. Ama tabi ki tüm bunlar israftan kaçınan, tasarruf yapan ve bu esnada da yapısal üretim reformlarını gerçekleştiren bir devlet yönetimi ister. 

BİST için ise, işler yine karışık! Geçen hafta yabancı borsalarda yaşanan satışların yansımalarını yaşamıştık. Şimdi ise tekniklerine bakınca gelişmiş borsalarda yukarı yönlü tepkiler görülebilir gibi izlenim ediniyorum.  Ama hafta sonu için yeni bir gündemimiz daha oldu! Cumhurbaşkanımız sadece İş Bankasındaki CHP hisselerinin yönetiminin hazineye devri değil, aynı zamanda iş bankasının iştiraki olan cam vs. şirketlerindeki ilgili payların da hazineye devri gibi bir gündemi başlatmış oldu. Bu gündemler borsa yatırımcılarını huzursuz edebilir. Hiç olmaması gereken bir zamanda bu yeni gündemler umarım ilgili hisseler başta olmak üzere, borsada yeni satışlara neden olmaz. İnanın bu işler bilanço gelişmeleri dışında siyasi spekülasyonlar olduğundan, nasıl fiyatlanacağını tahmin etmek o kadar da kolay olmuyor. Cuma günü ilgili hisselerin hepsinde alımlar vardı. Bakalım bu gelişme sonrası nasıl tepki verecekler göreceğiz. Ama bir huzursuzluk yaratabilir.

Hepinize bol kazançlı iyi bir hafta dilerim. 

NOT: Çarşamba günü Borsaanalizci İzmir Buluşması için iletişim kısmından isimlerinizi bildirmeyi unutmayınız!


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.10.2018
    09:27

    BİST 100.800 direncini görecek mi, görürse bu sefer kıracak mı derken, 100.000'i görmeden satışlar geldi. Bu satışların ana kaynağı yabancı fonlar kaynaklı. Ekim başından bu yana ABD ve AB borsalarındaki satışlar sürüyor. 11 Ekim'deki düştüğü yerd... Devamı »

  • 18.10.2018
    08:57

    TCMB'nın sert faiz artışı, bankaların sendikasyonlara başlaması, YEP falan derken, rahip serbest kalınca ABD ile ilişkilerde olumlu gelişmeler kurlardaki düşüşleri hızlandırmış durumda. Hakan Atilla'nın iadesi, İran ambargosunda Türkiye'ye muafiyetler sağlanması, Halkbank ... Devamı »

  • 17.10.2018
    12:18

    Arkadaşlar, Borsaanalizci İzmir Buluşmasına ankette katılacağını bildirenler ile iletişim formu ile ad-soyad ve tlf.bilgisi verenler arasında çok ciddi fark var. Katılımcı sayısının salon düzenlemesi için önemi nedeniyle, katılmayı düşünen misafirler... Devamı »

  • 17.10.2018
    08:58

    Bizim için her açıdan en önemli gelişme ABD ile ilgili her türlü ilişkilerin akıbetinde yatıyor. Bu nedenle dün yazdığım beklenti yazımın içeriği bugün için de geçerli. Yeni bir konu olarak dünden farklı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pomp... Devamı »

  • 16.10.2018
    09:52

    Sendikasyonlar ve rahip sorununun çözülmesi bankalar destekli BİST'in yükselişini destekliyor. Trump'tan pozitif açıklamalar gelmeye devam ediyor. Şimdi önemli olabilecek bir kaç gelişme olabilir! ABD tarafından Türkiye için alınan de... Devamı »