Aklınıza Takılanları Sormaktan Çekinmeyiniz!

02.08.2018 23:43
  •  A 

Bir üye arkadaşımızdan iletişim mailime aşağıdaki soru geldi. Aynı şekilde paylaşıyorum. Çünkü cevabı bir çok kişinin de aklına takılabilir. 

Merhaba Hocam, 
             Sizi hep çok beğendiğimi söylerim. bunu binlerce üyeli gruplarda da yazdım daha önceleri, benim yönlendirmemle bir çok kişi de üye oldu hatta

Dikkatimi çeken şu oluyor.Hisse bilançosu geldi diyelim. Sasa bilanço öncesi çok hızlı yükselmişti, iyi bilanço geldi ve hisseyi hemen aşağı bastılar., beklenti bittiye getrirdiler. Soda ve TRKCM bilançodan sonraki gün iyi prim yaptı bugün basıyorlar aşağı.

Maili neden yazdım. Siz bilançodan sonra TRKCM önerdiniz. ve önerdiğinizden beri 2 gündür düşüyor. 2 gündeki düşüş %10 u buldu ve bugün tekrar öneri verdiniz.

             Geçen sene kasım ayında BRSAN ve CEMTS de iyi bilanço açıklamıştı ve bilançodan 1 gün sonra BRSAN önermiştiniz ama BRSAN'da da bilanço bittiye getirdiler ve çok sert düşürmüşlerdi. O gün siz BRSAN önerdiğinizde almıştım (normalde kasım ayında hisse almama kararım vardır, bilanço bitince realize beklerim ama siz önerince dayanamamış almıştım BRSAN) ama sonra BRSAN sert düşünce kendi kendime "biliyosun ki kasım ayları genelde satıcılı olur ve bilanço bitince realize yaparlar, neden aldın ki" demiştim.

 

             Yani sesli düşünerek yazıyorum bunları farzedin, sizi eleştirmek haddim değil :)Eleştirmek amacı ile de yazmadım. Ama bu durum bi kaç defadır (en son bilançosu iyi gelen TRKCM bilançodan hemen sonra sitenizde öneri olunca ve kaderi BRSAN a benzeyince) dikkatimi çektiği için paylaşmak istedim :)

 

            İyi çalışmalar diliyorum :)

           Saygılarımla

           Not: Özellikle siteden bunu paylaşmadım, millet eleştirmeye bahane arıyor :)''
 

Evet üye arkadaşımızın aklına takılan konu bu imiş. Eleştiri değil tespit yaptım, eleştirmek haddim değil demiş. Öncelikle eleştiri yapmak bir had meselesi değildir. Herkes herkesi rahatlıklı eleştirebilir. Zaten ülkenin başına ne geliyorsa, yanlışların her alanda rahatlıkla eleştirilmemesinden kaynaklanıyor. Eleştiri olmalı ki, bir yanlışlık varsa, kişiler de yanlışlarını görmüş olsunlar. 

Öncelikle al/sat tablosundaki öngörülerimi hisselerin teknik analiz kriterlerine göre yaptığımı biliyorsunuz. Eğer hisse teknik olarak bir formasyon yapıyorsa, buna bakarak öngörü yapıyorum. Siteyi Tanı kısmında Al/sat Tablosunun izahatına bakarsanız, açıklama bölümünde bu yorumu aynen görebilirsiniz. Demek ki benim için kriter bilanço açıklanmasından ziyade teknik görüntü olduğunu bilmenizi isterim. 

Hisseler bazen dönemsel özellikler gösterebilirler. Bazen ben de bilançolar bitince rehavet başlar, bir süre borsada nakit durun demişimdir. Ama bu bir kural olamaz. Kesinlik de taşımaz. Tamamen borsanın normal bir işleyiş içinde mi o güne gelinmesine bağlı olarak değişir. Yani tüm fiyatlamalar bilançolara kadar zaten yeterince doğru yaşandı ve mevcut fiyat zaten olması gereken fiyat ise, bu takdirde bilanço açıklanması sonrası kar realizasyonları da görülebilir. Ama dediğim gibi al/sat tablosunda öngörülerin verilmesi kriter açıklama kısmında yer alan teknik görüntülerdir. 

Bilançolardaki iyi tabiri göreceli bir durumdur. Kime göre ve ne kadar iyi olduğu önemlidir! Misal sasa iyi bilanço açıkladı hisseye verdiler demişsiniz. Sasa'nın bilançosu ile trkcm bilançosunu eş değermiş gibi yorumlamışsınız. Öncelikle öyle değil. Benim ödenmiş sermaye/kar oranına göre piyasada işleyen bir fiyatlama izahatımı belki de sitenin ilk kurulduğu yıllardan beri bilirsiniz. Hatta arada bir iki defa da tekrarlamıştım. Belki bir defasında bu konuyu paylaştmıştım ama ilgili paylaşımı bulamıyorum dediğim zaman siz bile o paylaşımı çıkartıp buydu diye hatırlatmış olabilirsiniz. 

Neyse, kıyaslayalım bakalım bilançolar ikisi için de eş değer iyi mi? 

Sasa 45 Milyon üç aylık kardan, 268 Milyon gibi çok ciddi bir altı aylık kara çıkmış altı aylığında. Ama ödenmiş sermayesi 605 Milyon imiş. F/K=15.93. Eğer bu kar yıl sonu bilançosunda olsaydı piyasa fiyat beklentim yıl sonu için 4.42 civarı olurdu. (ödenmiş sermaye kadar kar 10,00 yapar gibi işleyen bir piyasa fiyatlamasına göre konuşuyorum. Tabii bilançodaki özkaynakların ödenmiş sermaye oranı da bu 10 TL'nin çok daha yüksek fiyatlara isabet etmesine neden oluyor)

Halbuki Trkcm ise, üç aylık bilançosunda da gayet iyi olan 206 Milyon karını, altı aylık bilançosunda 407 Milyon olarak ikiye katlamış. üç aylık dönemde sasa sanki daha çok misli bir kar artışı yapmış gibi görülse de, Trkcm'ın F/K'sı; 6 ya denk geliyor. Fiyat kazanç oranları ne kadar düşük ise hisse o kadar iskontolu görülür. Eğer trkcm'ın bu karı yıl sonunda gelmiş olsaydı 4.03 civarı bir fiyatı makul görürdüm. Ama altı aylık bilançoda istikrarlı bir kar artışı olarak karşımıza çıkınca, dövize pozitif duyarlı olduğu için de, diğer iki bilançosunda benzer bir kar getirmesi halinde yıl sonunda gelecek toplam kara göre olası fiyatlamasının da 8.00 TL civarı olmasına neden olabilir. Bu rakamı karda enerji zamlarından ötürü düşme olur diyerek azaltma yaparak 6.00 TL diye düşürsek bile verdiğim öngörünün teknik beklentisine uygun bir bilanço beklentisi olduğunu görürsünüz. Kaldı ki, uzun vadeli yatırım hisselerine bakarsanız trkcm için beklentimdeki rakamın da yüksek olduğunu görürsünüz.

Kısacası sasa ile trkcm kıyaslaması birebir aynı değildir. Sasa bana göre şu an iki katı primli bir hissedir. Trkcm ise, altı aylık bilançosuna göre kısmi primli ama aynı şekilde kar artışı sürmeye devam ederse ciddi iskonto içeren bir hissedir. 

Ama tekrar ediyorum; Al/sat tablosu öngörülerimin nedeni açıklama kısmında yer alan teknik gerekçelerdir. Açıklamada yer alan teknik gerekçelere bakıp, destek-direnç tablosunda trkcm filtresi yaparsanız, 26 Temmuz'dan itibaren büyük çanak uyarısına dikkat çektiğimi göreceksiniz. Çanak formasyonu başlayınca da öngörümü yaptım. Benim için bilanço açıklanmış olması sadece bir detaydır.

Benzer durumun geçen yıl da brsan ce cemts hisselerinin bilanço dönemleri sonrası yaptığım öngörülerde de yaşandığına dikkat çekmişsiniz. Evet doğru hatırlıyorum öyle olmuştu. İki hisse de çok ciddi kar açıklamasına rağmen sert bir kar realizasyonu yaşamışlardır. Ama yeter ki trkcm da onlara benzesin. Çünkü al sat tablosunda brsan ve cemts filtreleri yaparsanız iki ilgili öngörüler sonrası yaşanan düşüşlere rağmen iki aylık süre içinde öngörülerin % 10-9-8 gibi getirilerle brsan için gerçekleşme ile sonuçlandığını, cemts için de % 5 civarı gerçekleşme ile sonuçlandığını göreceksiniz. Ki cemts daha sonra çok daha fazla yükselmişti.

Şimdi benzerlik cemts ve brsan öngörü ve bilanço kıyaslamalarında doğru, sasa için için yanlış bir tespit. 

Neden Peki bu oldu? 
             Öncelikle cam öngörümden sonra yapılan %49.5'lik doğal gaz zammını yok saymayın. Öngörünün üstüne bu çapta yüksek bir zam gelince hissenin kar realizasyonuna ciddi bir bahane çıkmış oldu. Bugün de düşüyor. Ama nasıl ki, bir çok hisse dünkü yaptırımdan etkilendi ise, bunların da etkilenmesi çok normaldir.

Yüksek kar açıklayan ama gerçek manada iskonto içerdiği halde düşen hisselerdeki düşüş, bence bu hisselerin oyuncularından kaynaklanıyor. Kar da yüksek gelince, satış baskısı kurmadıkları takdirde hisselerin karlarına gelecek yeni yatırımcılar yüzünden hakimiyeti kaçırmaktan çekiniyor olabilirler. Bu nedenle hissede satış baskısı kurup, yenilerin dökülmesine ya da yükseliş başladığında erken dökülmesine neden olmak için de bunu yapıyor olabilirler. Bu kısmını ben bilemem ama. Ben işin tekniğindeyim. Eğer bilanço da teknik ile kesişiyorsa öngörü vermekten çekinmediğimi bir çok başka benzer örnekte de görmüş olmanız lazım. 

Aslında sıse ve soda için de zamlar nedeniyle kar realizasyonu yaşanırsa yeni öngörü yapabileceğimi yazmıştım. Bu kar realizasyonları destek-direnç paylaşımlarıma uygun yaşandı. Ama yaptırım gerilimi nedeniyle ben de çekinip tereddüt edince, gördüğünüz gibi fırsat kaçırmış oldum.

brsan ve cemts örneklerine benzemesi için  benim yapabileceğim bir şey yok. Çünkü ben gördüğümü yapıyorum. Ama bir de yanılmış olma ihtimalim de olabilir. Nihayetinde her öngörüm doğru da çıkmayabilir. 

İçinde bulunduğumuz şartları görmezden gelip de, ille de eleştirmek için bahane arayan varsa, sizler de bu soruları direk site üzerinden sorun ki, bahane aramaya gerek kalmasın. Nihayetinde tüm yazdıklarım, tüm öngörülerim, tüm gerçekleşmeler ve tüm öngörü açıklamalarım sitede arşivde duruyor. 

Bu tarz sorular bir çok kişinin aklına takılan benzer konulara açıklık getirecek cevaplarla, bir çok yatırımcının piyasada yaşanan gelişmeleri ve fiyatlamaları çok daha iyi anlaması için eğitici de olur. 

Umarım aklınıza takılan soruların cevaplarını ve izahını yeterince yapabilmişimdir. Hiç bir beklenti yaşanan diğer gelişmelere duyarsız kalamaz. Bazen yaşanan diğer gelişmeler beklentileri geciktirir veya bozabilir. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.08.2018
    09:41

    ABD, 13818 numaralı başkanlık emrinde yer alan, ''ciddi insan hakları ihlali durumuna karışanların mal varlıklarının dondurulması'' kanunu dayanak göstererek, başlarında bulundukları kurumların bir ABD vatandaşı olan rahip Brunson'nun suçsuz olduğu halde halen tutuklu... Devamı »

  • 01.08.2018
    09:30

    Botaş sürpriz ama bence de gerekli olan bir zam yaptı. Elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz fiyatlarında % 49.5 zam sonrası, zamların devamı da geldi. EPDK elektrik fiyatlarına konutlar için % 9, sanayi için % 14 zam yaptı. BOTAŞ da aynı şekilde doğal gaz fiyatlarına konu... Devamı »

  • 31.07.2018
    09:03

    ABD ile rahip Brunson gerilimi nedeniyle yaptırım açıklamaları yüzünden BİST 100 Bin denemesini yapamadı. Ama iyi gelen ya da gelecek bilançolar nedeniyle hisse bazlı hareketler sürüyor. Sürmeye de devam edecektir. Aslına bakarsanız bilançosu iyi gelen h... Devamı »

  • 30.07.2018
    09:34

    Hemen belirtmek istiyorum; enflasyon yine yüksek gelse ve bu nedenle kurlar yükselse bu gelişmeler BİST'in düşmesini gerektirmez. Sadece piyasanın kur-faiz dengesinin yeniden oturması nedeniyle dalgalanmalara neden olur. Ama sonrasında iyi gelen bilançoların desteği ile yen... Devamı »

  • 27.07.2018
    09:39

    Bu başlığa bakınca, ''sanki çok iyiyidi de yeni mi geriliyor?'' diyebilirsiniz. Evet, uzun süredir ABD ile ilişkilerimiz oldukça gergin sürüyordu. Özellikle Suriye politikalarımız başta, Zarrab ve Atilla davaları, Gülen'in iadesi konusu gibi... Devamı »