Hisse Bazlı Hareketlere Devam!

31.07.2018 09:03
  •  A 

ABD ile rahip Brunson gerilimi nedeniyle yaptırım açıklamaları yüzünden BİST 100 Bin denemesini yapamadı. Ama iyi gelen ya da gelecek bilançolar nedeniyle hisse bazlı hareketler sürüyor. Sürmeye de devam edecektir. Aslına bakarsanız bilançosu iyi gelen hisselerde gayet iyi tepkiler yaşanıyor. Ama dediğim gibi, yaptırım korkuları ve olası enflasyon yüksek gelirse yine kurlar artabilir endişeleri yüzünden yabancı ağırlıklı banka hisseleri dahil bazı endeks üzerindeki etkili hisselerin yerinde sayması nedeniyle BİST de yerinde sayıyor.

ABD ile gerilim ve enflasyon&faiz sorunu aşıldığı anda bankalar da oyuna girecektir. Bu takdirde BİST olarak yükselişin olacağı görüşündeyim. Ama tabii bu iki sorun daha da artacak olursa, özellikle de ABD ile gerilim çözülmez ve finansal yaptırımlar görecek olursak, bu takdirde yükseliş beklediğim BİST'de maalesef sert düşüşler de görebiliriz. Ben Türkiye ile ilişkileri gereğinden fazla bozmayı göze alamayacakları için, bu sorunların çözülmesini bekliyorum. Lakin, bir çok yorumcunun dikkat çektiği ABD'de yaşanacak seçimler öncesi evanjelistlerin ve İsrail kökenli seçmenlerin oylarını almak için bu gerilimi yaşıyorsak, o zaman bir kaç ay daha bu gerilimi sıcak tutmak isteyebilirler.

Maalesef bu konudaki süreç liderlerin aralarındaki görüşmeler ile yön bulacağı için, tam bir strateji belirleyemiyorum. Ama eğer ABD ile yaşadığımız sorunları aşarsak, özellikle zarrab&halkbank konusu önemli bir mali yaptırım ya da ceza çıkmadan veya çok düşük formalite bir ceza ile atlatılırsa, en cazip hisseler başta halkbank olmak üzere kamu bankaları öncülüğünde bankacılık sektörü olur. Dikkat çektiğim gerginlikler yüzünden bankalar BİST'i destekleyemedikleri gibi, düşük kalmasına neden oluyorlar. 

Ama uyarımı tekrarlıyorum! Bankalar bu nedenle düşük ve sorun aşılırsa çok ciddi prim potansiyeli taşıyorlar. Fakat sorunlar daha da büyür ve özellikle mali-finansal yaptırımlar devreye alınacak olursa, adı geçen bankamıza önemli bir ceza çıkacak olursa, bu takdirde de bankalarda yaşanacak sert kayıplar yüzünden BİST de çok sert düşme riskini taşıyor. Dikkat ederseniz bu risk halen çok ciddi olduğu için öngörülerimde bankalardan uzak durmaya özen gösteriyorum. Kısacası bir süre daha hisse bazlı hareketlere odaklanmak doğru olacaktır. 

Elektirik ve Doğalgaza Zam Mı Var?
              Bu konu ile ilgili bugün görüşme olacağı ve % 4 - %10 civarı bir zam yapılabileceği yorumları var. Olur olmaz bilemiyorum. Ama kurlar ve faizler nedeniyle enflasyon ciddi yükseldiği için zam olursa da normal karşılarım. Hatta bütçe açıkları için doğru da bulurum. 

Herneyse konu zam için ne düşündüğüm değil. Eğer enerji ürünlerine zam yapılacak olursa, en çok enerji kullanan sektörler cam ve demirçelik olduğu için, bu sektör hisselerinde enerjide zam kararı ile kısmi kar satışlarını görebiliriz. Hatta dünkü kar realizasyonlarında bu konunun etkisi de olabilir. Ancak böyle bir durum olursa, ben özellikle cam ve soda hisselerinde düşen fiyatlarda yeni öngörüler açmayı düşünüyorum. Açıklanan karları çok ciddi boyutlarda. Mevcut açıklanan  karları yıl sonu bilançolarında açıklamış olsaydılar zaten bu fiyatları beklerdim. Ama yıl için iki bilanço dönemleri daha var. O nedenle olası enerji zammı gelse dahi, bu zamlar nedeniyle sonraki bilançolar kısmi etkilense de, yıl sonu bilançoları altı aylıkların üstünde gelecektir beklentisindeyim. Bu görüşüm doğru çıkarsa, hisseler dünkü kapanışlarından kar realizasyonu yaşayacak olsalar da, daha sonra yeniden toparlanacaklardır beklentisindeyim.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 30.07.2018
    09:34

    Hemen belirtmek istiyorum; enflasyon yine yüksek gelse ve bu nedenle kurlar yükselse bu gelişmeler BİST'in düşmesini gerektirmez. Sadece piyasanın kur-faiz dengesinin yeniden oturması nedeniyle dalgalanmalara neden olur. Ama sonrasında iyi gelen bilançoların desteği ile yen... Devamı »

  • 27.07.2018
    09:39

    Bu başlığa bakınca, ''sanki çok iyiyidi de yeni mi geriliyor?'' diyebilirsiniz. Evet, uzun süredir ABD ile ilişkilerimiz oldukça gergin sürüyordu. Özellikle Suriye politikalarımız başta, Zarrab ve Atilla davaları, Gülen'in iadesi konusu gibi... Devamı »

  • 26.07.2018
    09:23

    Dün sürpriz şekilde ABD'li rahip Brunson'un tutukluluk halinin ev hapsine çevrildiği haberi geldi. Haberle birlikte BİST bir gün evvel TCMB faiz kararı ile uğradığı kayıplarını fazlası ile geri aldı. Hatta BİST'in kayıp telafisinde en ciddi katkı veren bankacılık se... Devamı »

  • 25.07.2018
    09:30

    Dün genel piyasa beklentisi 75-125 baz puan arasında bir faiz artışı yapılması yönünde idi. Bu beklentilerin artmasının en önemli nedeni, bakan Berat Albayrak'ın; ''piyasaların önünden gidileceği, piyasalar ile kavga edilmeyeceği'' şeklindeki a&ccedi... Devamı »

  • 24.07.2018
    08:57

    Bugün 14:00'te TCMB Para Piyasası Kurulu'nun(PPK) faiz kararını öğrenmiş olacağız. 75-100 baz puan arası bir faiz artışı beklentisi var. Şahsi görüşüm de; bugün 100 puanlık bir artış ile faiz artışlarının sonuncusu yapılır ve bir süre sonra tam tersi faiz i... Devamı »