Yine Mi Erken Seçim Var?

03.07.2018 09:20
  •  A 

Anayasa referandumu, seçim, yerel seçimler, erken seçim, cumhurbaşkanlığı seçim referandumu, erken genel seçim derken, devamlı seçim yapan bir ülke olduk. Şimdi de yerel seçimlerin erkene alınması için açıklamalar duymaya başladık. Olacaksa o da olsun da artık bu seçim gündemlerinden kurtulup, bir an önce ülkenin ekonomi, eğitim, adil yargı güvenliği, OHAL gibi sırada bekleyen bir çok önceliğine eğilmemiz gerekiyor. 

Ekonomide Güven Verecek Kadrolar Lazım!
              Ekonominin başına güven verecek, doğru bildiğini ama kendi fikri olan kararları uygulama cesareti olan kişilerin getirilmesi şart. Yoksa görüyorsunuz, faizler ve enflasyon oranlarımız devamlı artıyor. Kur baskısı % 5'in üzerinde bir reel faiz olmasına rağmen halen sürüyor. 

FED faiz artışı süreci, dünya ticaret savaşları, bölgesel siyasi gerilimler, sınırlarımızdaki savaşlar, eğitimin içine düştüğü içler acısı durum artık daha fazla seyirci kalmaya dayanamayacak riskler içeriyor. Bir an önce bu ve benzeri diğer sorunları çözmek için harekete geçmek ve belki de çok radikal kararları almamız gerekiyor. Şu an kimse önünü göremiyor. Alış-veriş yaptığım kasap bile, yıl sonu euro şuankinin iki katı olacakmış doğru olabilir mi diye soruyor. Benzer soru ve korkular çok kişi ve çevrede muhtemelen sizlere de geliyordur. 

İşte bu ortamdan çıkmamız ve yeniden ülkemizi gelişmiş ülkeler rotasına doğru sokmamız lazım. En önemlisi, yeniden ülkemize olan güvenin geri gelmesi lazım. Şu an için tek iyi giden turizm. Ki, onun da ne kadar ürkek olduğunu geçtiğimiz yıllarda gördük. 

Geçen gün beni de heyecanlandıran Daron Acemoğlu'nun ekonominin başına getirileceği spekülasyonuna yer vermiştim. Prof.Acemoğlu'nun son on yıldır ülkede inşaat dışında üretime yönelik bir şey yapılmadığı eleştirisini okuyunca, bu spekülasyonun gerçekleşmesi umudum zayıfladı. Keşke olsa ama ümidim yok. Lakin ekonomi çok ciddi. Umarım çok ehil ellere teslim edilir. Doğru hamleler ile bir anda yeniden bir çok hikayeler yazan bir ülke haline gelir ve çok hızlı toparlanan, yatırım çeken, yeniden fonların ilgi odağı olan ülke oluruz. Böyle bir gelişme borsamızı yeniden dünyanın en yüksek getiri sağlayan borsalarından olmasına imkan verir.

Ancak, yine seçimlerle boğuşmaya başlar ve ekonomiyi ihmal etmeyi sürdürürsek, acı bir ekonomik fren ile karşı karşıya kalabiliriz. Yerel seçimlerin erkene alınması kararı alınsa bile, doğru bir ekonomi yönetimi ile bu kararın riskleri hafifletilebilir. 

Enflasyon Verisi Gelecek!
              10:00'da Haziran ayı aylık ve yıllık ÜFE-TÜFE oranlarımız belli olacak. Şimdiden moralinizin bozulmasına hazırlıklı olun. Oranlar son yılların en yüksek seviyeleri olabilir. Ancak sonrasında rakamlar düşmeye başlayacaktır beklentisindeyim. 

Doğru bir kabine ile dış ilişkiler ve ekonomik sorunların hızla çözüleceği umudumu koruyorum. Ama artık çözüm odaklı günlerin başlamasını istiyorum. Yoksa bu sorunlarla boğuşmak beni bile bu denli yorduysa, sizleri düşünemiyorum bile.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.07.2018
    09:19

    Yarın enflasyon verisi gelecek. En yüksek enflasyon rakamlarına şahit olabiliriz. Yurt dışında ticaret savaşlarının etkileri sürüyor. ABD endeksleri için 28 Haziran Perşembe günü beklenti yazımda ve Destek-Direnç Tablosunda dikkat çektiğim destekler ... Devamı »

  • 29.06.2018
    13:46

    Değerli Arkadaşlar, Gold Üyelik ücretlerimizde 9 Temmuz tarihi itibarıyla kısmi artışlar yapılacaktır. Bu nedenle sizlerle öncesinde bu bilgiyi paylaşmak istedim. Henüz süresi dolmamış tüm mevcut gold üyelerimiz, sonraki üyelik yenilemel... Devamı »

  • 29.06.2018
    08:59

    Dün dikkat çektiğim gelişmiş ülke borsaları tam desteklerinden yukarı tepkiler verdiler. Bugün kurlarda düşüş yaşandığını görüyoruz. Yabancıların hisse alımları artmaya başladı. AB, Türkiye'ye 3 Milyar Euro mülteci yardımını onayladı. NATO'... Devamı »

  • 28.06.2018
    09:09

    ABD başkanı Trump Çin ve AB de dahil ciddi bir ticaret savaşı başlattı ve bunda da ısrarlı görülüyor. Bu yetmiyor gibi, bizi çok etkileyecek bir adım daha atarak, müttefiklerini İran'dan petrol alımını durdurun diye uyardı. Bu uyarıyı ilk yaptığı zaman AB biz ta... Devamı »

  • 27.06.2018
    09:11

    Tabii ki önemli. Ama bundan çok daha önemlisi, her kim yeni kabinede olursa olsun, doğru bildikleri konusunda rahat uygulama imkanı bulacaklar mı sorusunda yatıyor. Yoksa daha öncesinde de sayın Babacan ve sayın Şimşek, özellikle yabancı fonlar ve iç piyasa tarafınd... Devamı »