Toparlanma Sürecek Gibi Duruyor!

29.06.2018 08:59
  •  A 

Dün dikkat çektiğim gelişmiş ülke borsaları tam desteklerinden yukarı tepkiler verdiler. Bugün kurlarda düşüş yaşandığını görüyoruz. Yabancıların hisse alımları artmaya başladı. AB, Türkiye'ye 3 Milyar Euro mülteci yardımını onayladı. NATO'da Türkiye için daha yüksek bir görev hazırlığı var. Faizlerde hızlı bir geri çekilme başlayabilir. 

Ak Partinin mecliste 295 vekil ile koalisyon mecburiyeti var gibi gözükse de, her şekilde çoğunluğu sağlamaya yetecek 301 sayısına ulaşacaklardır. Bu nedenle de koalisyonda çatlak oluşsa dahi, erken seçime mecbur kalınacağını sanmıyorum. Yemin törenleri bitip de, yeni başkanlık kabinesi açıklanınca, özellikle kimlerin kabinede olduğuna göre piyasaya yeni bir sinerji daha gelebilir. 

İşte bu nedenle de bir kaç gündür piyasalarımızda yaşanan pozitif ayrışma devam edebilir görüşündeyim. Hatta OHAL'in kaldırılmasına karar verilmesi bu ayrışmayı daha da belirgin hale getirebilir. 

Aslında BİST için en önemli ayrışma konusu bankalar olur. BİST'e dikkat ederseniz sanayi hisselerindeki toparlanmalar bankacılık sektöründen çok daha fazla olduğunu görüyorsunuz. Teknik seviyelerine bakınca da bankaların oldukça iskontolu fiyat seviyelerinde oldukları görülüyor. Özellikle ABD'deki Zarraf-Halkbank davası konusundaki belirsizlik nedeniyle bankaların düşük kaldığını söyleyebiliriz. Eğer Atilla Davası'nın karara bağlanması ile bu sorunun kapandığı ve banka için de bir ceza söz konusu olmadığı netleştiği anda, BİST bankaların sert yükseliş desteği ile 100.000 üstüne çok hızlı çıkar. Ama Zarraf konusundaki belirsizlik halen çok önemli bir risktir. Eğer hiç beklenmeyen bir anda bu konu ile ilgili bir ceza söz konusu olursa, o zaman bir anda yeniden olumsuz bir dalga içine gireriz.

Bu konuyu göz ardı ettiğimiz takdirde, BİST'deki pozitif ayrışmanın ya da, toparlanmanın en azından hisse bazında sürmesini bekliyorum. Kabinenin açıklanmasından sonra, özellikle ekonomi kadroları ve bu kadroların TCMB konusundaki açıklamalarına göre hisselerdeki hareketler daha da hızlanabilir. Tabii TCMB özerkliği ile ilgili olumsuz bir karar halinde ise kar satışları ile karşılaşırız.

Şimdilik kurlar ve faizler geri çekilecek, BİST de yükselişine devam edecek görüşündeyim. Hisse bazlı BİST'den çok daha hızlı pozitif ayrışmaları görmeye devam edeceğiz. Nasıl ki, düşüşte algılar hakim olduysa, yükselişte de yine algıalrın değişmesi etkin olacaktır.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.06.2018
    09:09

    ABD başkanı Trump Çin ve AB de dahil ciddi bir ticaret savaşı başlattı ve bunda da ısrarlı görülüyor. Bu yetmiyor gibi, bizi çok etkileyecek bir adım daha atarak, müttefiklerini İran'dan petrol alımını durdurun diye uyardı. Bu uyarıyı ilk yaptığı zaman AB biz ta... Devamı »

  • 27.06.2018
    09:11

    Tabii ki önemli. Ama bundan çok daha önemlisi, her kim yeni kabinede olursa olsun, doğru bildikleri konusunda rahat uygulama imkanı bulacaklar mı sorusunda yatıyor. Yoksa daha öncesinde de sayın Babacan ve sayın Şimşek, özellikle yabancı fonlar ve iç piyasa tarafınd... Devamı »

  • 26.06.2018
    09:28

    Gapler Çok Hızlı Kapandı! İktidar seçimlerden her iki sandıktan da galip ayrılınca, iktidar açısından istikrar korunacak, yeni bir seçime gerek kalmayacak düşüncesi ile teknik olarak adına gap denen boşluklar bırakarak güne başlamıştık. Ende... Devamı »

  • 25.06.2018
    09:00

    Erken seçim kararının alınması ile birlikte ülke gündemini meşgul eden seçimler ilk turda bitmiş oldu. Ülkemiz için hayırlı olur inşallah. Ülkenin çok sayıda çözülmesi gereken sorunları var. Artık bir an önce seçim ve s... Devamı »

  • 22.06.2018
    09:11

    Haftanın son günündeyiz. Pazar günü ülkemiz için çok önemli bir seçim için oy kullanacağız. Umarım sonuçlardan sonra ülkemiz için yeni bir erken seçim şartı daha ortaya çıkmaz. Artık yapılması gereken o kadar ... Devamı »