Büyüme Sağlıklı Mı?

12.06.2018 09:12
  •  A 

Yıla % 7.4 büyüyerek başladık. Sanırım bu alanda yine dünya ikincisi olmuşuz. Ama hemen belirtmek isterim ki, detaylarına bakınca çok sağlıksız bir büyüme görüyorum! İhracat %0.5 artarken, ithalat ise %15.6 artmış. % 11'lik hane halkı tüketimi sayesinde büyüme rekoru kırmışız. 

Cari açığı arttıran bir büyüme olduğu için kalıcı görmüyorum. Çünkü bu şekilde bir büyüme sağlılı sürdürülemez. Devamında finansal ve ekonomik krizler kaçınılmaz olur. Seçimlerden sonra bence her kim gelirse gelsin, tasarruf tedbirleri devreye girmek zorunda kalacaktır. Eğer yargı, yürütme ve yasamadaki kötüye gidiş düzelmeyecek olursa, sıkıntımız büyük olur. Ama mevcut iktidar dahil, seçimlerden sonra doğru politikalara dönülecek olursa, o zaman büyüme ilk anda düşse de, sonrasında yine kısmi toparlanmalar ile yılı tamamlarız. 

Ama sandıklardan muhalefet çıkarsa, devlet harcamalarında çok ciddi bir tasarruf dönemi başlar. Yatırımlar üretim arttırıcı alanlara yönelir ve demokrasi yolunda hızlı bir iyileşme sürecine gireriz. Bu Türkiye için yepyeni bir hikaye demek olur. Yabancı açısından verdiğimiz faizler ve geldiğimiz kur seviyeleri ile kur riski kalmadığı için, çok hızlı bir yabancı fon girişlerine sahne oluruz. Özellikle şirket satın almaları, doğrudan yatırım artışları, Türk tahvillerine yatırım ile borsadan hisse alımlarında çok net ve sert artışlar görmeye başlarız. 

Gerçekleştirilen politikalar neticesinde yaşadıklarımız ortada olduğu için, paylaştığım görüşlerimi siyaset yapıyorum diye düşünmeyin. Olası alternatiflerin bana göre yansımalarını paylaştım. Hangisi Türkiye için daha iyi olacak diye görüyorsam, onun olmasını istemem çok doğal. Ama diğer alternatif gelişmelerin de neler olduğunu ve nasıl yansıyacağını belirtiyorum. Sizler kendi beklentileriniz neyse, ona göre kararlarınızı almalısınız. 

Ben 2,5 aydır içinde bulunduğumuz piyasalardan artık çok sıkıldım. İnanın benim bile içim daralıyor. O nedenle en kısa zamanda yeniden eski canlı ve yükseliş günlerine dönmeyi diliyorum. 1994'ten beri bu denli baskılı bir, olumsuz bir piyasa görmemiştim. 

ABD&K.Kore Liderleri Buluştu!
              İki lider buluştu. Yansımalarından görüşmenin çok iyi geçtiği izlenimini ediniyoruz. Borsamız üzerindeki etki önceliği şu an için çok önemli olmadığı için üzerinde fazla durmayacağım.

NOT; Gelen iki mesaja verdiğim cevaplarım beklenti yazımı tamamlayıcı nitelik taşıyor. Lütfen sorular kısmındaki görüşlerimi de okuyunuz!

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.06.2018
    09:24

    Bugün Nisan cari hesap ve 1.çeyrek büyüme verimiz açıklanacak. Bir önceki büyüme % 7.3 idi. Bugün açıklanacak büyüme verimizin de % 7 ve üzerinde yüksek bir büyüme rakamını içermesi bekleniyor. Önemli o... Devamı »

  • 08.06.2018
    09:29

    Ekonomi yönetiminde doğru zamanlama ve güven çok önemlidir. Maalesef bir kaç yıldır faizleri zorlama ile sabit tutmaya çalışıyorduk. Siyasi baskı ile TCMB politika faizlerine dokunmadan sözüm ona faiz artışı yapmıyordu. Ama aslında Gecelik Geç Lik... Devamı »

  • 07.06.2018
    09:04

    Bugün TCMB Para Piyasası Kurulu toplantısı var. Yeni bir faiz artışı olacak mı göreceğiz. Olacak, olmayacak, 25-50-75-100 puan olur, hiç olmaz. Gerek var, gerek yok diye her fikir var. Artık zamanında yapılmadığı için, şimdi neyin tepkisi ne kadar olur inanın ben hesaplayamıy... Devamı »

  • 06.06.2018
    08:35

    Maalesef seçimler öncesinde piyasa baskıları sürmeye devam ediyor. Bizim kendimize ait belirsizlik risklerimizin yanı sıra, gelişmekte olan ülkeler piyasalarından da yaklaşık 12.5 Milyar Dolar'lık çıkış yaşanmış durumda. Bu sadece borsalarda değil tabi, para piyasala... Devamı »

  • 05.06.2018
    09:14

    TÜFE'de yıllık %12.15 ve ÜFE'de yıllık % 20.16 seviyelerine ulaştık. Yıllardır enflasyon konusunu bir türlü çözemedik. Şu anda da döviz, faiz artışı ve zamların yaratacağı etkiler nedeniyle yüksek enflasyonda sorun devam edecek gibi duruyor. &Uum... Devamı »