Piyasa Baskıları Sürüyor!

06.06.2018 08:35
  •  A 

Maalesef seçimler öncesinde piyasa baskıları sürmeye devam ediyor. Bizim kendimize ait belirsizlik risklerimizin yanı sıra, gelişmekte olan ülkeler piyasalarından da yaklaşık 12.5 Milyar Dolar'lık çıkış yaşanmış durumda. Bu sadece borsalarda değil tabi, para piyasaları da bu kapsamın içinde.

Bizde ise, ratingçilerin açıklamaları, seçime yönelik risk ve belirsizlikler, faiz ve kurların olumsuz etkileri, faiz artışı nedeniyle kredili borsa yatırımcılarının satış baskısı içine girmeleri, yabancı ve yerli yatırımcılardan mevcut süreç ve riskler nedeniyle gelen satışlar, enflasyon artışının sürmesinin olumsuz etkisi, tüm bu gelişmeler nedeniyle yaşanan ciro kayıpları, büyümenin düşeceği tahminleri, AB içerisinde yaşanan siyasi finansal riskler ve teknik analiz olarak ortaya çıkan baskılar sürmeye devam ediyor. Bu baskılara ABD'de süren Halkbank davası belirsizliğini de ekleyebiliriz. 

İşte bu ve benzeri baskılar nedeniyle borsa kafasını kaldıramıyor. Her toparlanma tepkisi sonrasında yeniden satış baskıları ile karşılaşıyoruz. Dün yine özellikle petkm'de ciddi yabancı satışları gördük. Benzer şekilde bankalarda da satışlar sürüyor. 7 Haziran PPK toplantısında yine faiz artışı olacak mı belirsizlik ve baskıları da olabilir. 

Maalesef bu ortamda seçim sonuçlarını görene dek bize rahat bir piyasa görme imkanı olmayacak gibi duruyor. Teknik olarak yeniden 100 Bin altına inilmesi halinde bu sefer, 97.849 ile sınırlı kalmayıp ekstra düşüş riskimiz olacağını yazmıştım. Tam da bu seviyelerdeyiz. Eğer dün gördüğümüz 97.665 seviyesinin altına sarkacak olursak, Destek-Direnç Tablosunda paylaştığım alt desteklere doğru düşmeye devam edebiliriz. 

Gördüğünüz gibi bazı hisseler bu düşüşe kısmen dayansa da, hisselerin genelinde aşağı yukarı birbirine benzer kayıplar yaşanıyor. Arada hisse bazlı % 10'u geçen tepkileri görsek de, hemen devamında bu tepki yükselişlerinin yeniden geri verilmesi moral bozucu oluyor. Kötü bir şekilde bu sefer bu düşüşe yakalandık. Hep tedbirli olurken,  beklemediğim bir anda ve şekilde düşüş ortamına girdik. 

7 Haziran PPK toplantısında TCMB'nı yine faiz artışına zorlamak isteyenlerin de baskıları olabilir. Yarın PPK kararı ne olacak göreceğiz. 

Hissede yakalanmış olanlar bir süre borsayı unutup, seçimlerin bitmesini beklemek zorunda diye düşünüyorum. Ama nakit duranlar veya nakit imkanı olanların ise, piyasa fırsatlarını yakalamak için aktif takibi sürdürmeleri doğru olur.

Hepinize en kısa zamanda yeniden yüksek fiyatlı BİST günleri yaşamanızı diliyorum.

NOT: ABD ile ZTE arasında ticaret yasağının kaldırılmasına yönelik anlaşma imzalanmış.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.06.2018
    09:14

    TÜFE'de yıllık %12.15 ve ÜFE'de yıllık % 20.16 seviyelerine ulaştık. Yıllardır enflasyon konusunu bir türlü çözemedik. Şu anda da döviz, faiz artışı ve zamların yaratacağı etkiler nedeniyle yüksek enflasyonda sorun devam edecek gibi duruyor. &Uum... Devamı »

  • 04.06.2018
    09:10

    Bugün 10:00'da Mayıs ayı enflasyon verilerimiz açıklanacak. Kurlar ve faizlerde bu denli yükseliş yaşadıktan sonra, enflasyon düşük gelirse inandırıcı olur mu bilemiyorum. Ama çarpıcı bir yükseliş halinde de, kurlarda ve faizlerde yeni bir baskı ve dolayısı... Devamı »

  • 01.06.2018
    08:50

    Dün beklenti yazımda BİST için 100 Bin desteğinin önemine dikkat çekmiştim. İkinci seansta özellikle bankalarda bir anda gelen satışlar BİST'in bu seviyeye doğru sert düşmesine neden oldu. Aslında önemli destek dediğim seviye 100.600 civarıydı ama bazen kıs... Devamı »

  • 31.05.2018
    09:37

    Seçimler için partilerin vaat mi dersiniz, manifesto mu dersiniz, sözleşme mi dersiniz artık adına ne denecekse seçim sonrası yapacaklarını ve önceliklerini duyuyoruz. Hemen belirteyim ki, kim seçilirse seçilsin en önemli öncelik özellikle ... Devamı »

  • 30.05.2018
    08:48

    Sanki mevcutları hallettik de, yenileri çıktı! İtalya'da hükümetin kurulamaması AB için önemli bir risk yaratıyor. Avrupa'nın en borçlu ülkelerinden olan İtalya'daki sorunun büyümesi halinde AB için yeni bir kriz daha yaşanab... Devamı »