İki Yeni Gündemimiz Oldu!

30.05.2018 08:48
  •  A 

Sanki mevcutları hallettik de, yenileri çıktı! 

İtalya'da hükümetin kurulamaması AB için önemli bir risk yaratıyor. Avrupa'nın en borçlu ülkelerinden olan İtalya'daki sorunun büyümesi halinde AB için yeni bir kriz daha yaşanabilir. Bu durum İtalyanlar içinde de brexit tartışmalarının artmasına neden oluyor. İtalya'daki durum ECB'nin bu sorun çözülmeden düşük faiz politikasını sonlandırmasına mani olacağı için, dolaylı bir şekilde FED'in de paritenin ticari rekabetteki önemi nedeniyle faiz artışlarında iki kere düşünmesine neden olabilir. FED ve ECB'nin faiz artışlarının daha az olması ekonomi ve finansmanda sorun yaşayan ülkemizin yararına olur. 

Anayasa Mahkemesi Seçimleri Görüşecek!
              Anayasa Mahkemesi CHP'nin seçim güvenliği ile ilgili yaptığı başvuruyu görüşecek. CHP'nin mühürsüz oy pusulaları, sandık uygulamaları gibi konulardaki son değişikliklerin iptali için yaptığı başvuru üzerinde toplanacak olan Anayasa Mahkemesi'nin alacağı kararlar önemli olacaktır. Başvuru ret edildiği takdirde seçim takvimi ve şeklinde bir değişiklik olmayacak. Ama madde madde bazı iptaller olursa, o zaman seçimin iptalinden ziyade, yapılma şekli, kabul edilecek geçerli oylar ve sandık uygulamalarında kısmi değişiklikler olabilir. 

Ben seçimi tümden iptal ettirecek ya da ertelecek bir karar çıkmasını beklemiyorum. Ama seçim güvenliğine yönelik bazı değişiklikler olabilir. Açıkçası iptal ya da erteleme kararı çıkarsa piyasalar için iyi mi olur, kötü mü olur tam emin olamıyorum. Bence bir an önce olup bitmesi iyi olacağı görüşündeyim. Ama tabii seçim güvenliği ve adil bir seçim olması şartı ile.

Her iki gelişme BİST üzerinde ne denli etki yaratacaktır göreceğiz. Ben belki kısmi biraz daha gevşeme sonrası, yeniden yükseliş yaşanması beklentisindeyim. Ama hisse bazlı gördüğümüz sert yükselişlerin her şekilde devam etmesini bekliyorum. Umarım bu sert yükseliş yapanların arasına bizim beklentilerimizde bulunan hisseler de girer.

Moody's Büyüme Beklentimizi Düşürdü!
              Son gelişme olarak Moody's'in büyüme oranımızdaki değişikliğine dikkat çekerek yazımı tamamlamış olayım! Moody's Türkiye'nin 2018 için büyüme beklentisini %4'den % 2.5 ve 2019 için de, % 3.5'den % 2 oranlarına indirdi. Ratinçilerin 2017 için tahminlerinin üç katı büyüdüğümüzü hatırlatmak isterim. Biz yeterki doğruları yapalım. O zaman bu tahminler de boşa çıkar. Ama yanlışta ısrar edersek, bu tahminlerin tuttuğunu görebiliriz.

Hepinize bol kazançlar...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 29.05.2018
    09:23

    Erdem Başçı döneminde neden olduğu ve ne işe yaradığını anlamadığımız, yıllardır piyasada kullanımı kalmamış faiz koridoru uygulamasını sonunda sadeleştirdik. TCMB dün faizlerde sadeleştirmeye gitti. Haftalık repo faizi bundan sonra politika faizi olarak kullanılacaktır dedi. Yani b... Devamı »

  • 28.05.2018
    09:11

    Geçen hafta görülen yeni kur zirveleri sonrasında TCMB olağan üstü toplanarak 300 baz puan faiz artışı yaptı. 25 Nisan tarihli 75 baz puanlık artışı da düşünürsek, 375 baz puanlık ciddi bir faiz artışı yapılmış oldu. 7 Haziran tarihinde de sadeleştirme ile %... Devamı »

  • 25.05.2018
    09:43

    Erken seçim kararı ve sonrasında da, özellikle muhalefetin ittifak ve 15 CHP'linin İYİ Parti'yi meclise taşıma kararı, millet vekili listeleri ve Merkez Bankası hakkındaki spekülasyonlar sonrası ayarı kaçan piyasaların negatif görüntüleri sürü... Devamı »

  • 24.05.2018
    08:53

    TCMB, kurlardaki hızlı ve yüksek oranlı yükseliş sonrasında Dolar 4,928 ve Euro da 5,768 seviyelerini görünce daha fazla dayanamadı ve olağan üstü PPK toplantısı yaparak, 300 baz puanlık faiz artışı yaptı. Geç Likidite Penceresi faizlerini %13.5'tan % %16.5&#... Devamı »

  • 23.05.2018
    09:30

    Aslında bu denli işler oluyor, finans ve ekonomi hızla derinleşen bir krize doğru gidiyorken, bu sessizliğe bakıp, ''yöneticimiz uyuyor mu?'' demek değil de, ''yöneticimiz var mı?'' demek daha doğru olacak galiba! USD; 4,78 Euro; 5,6278 ... Devamı »