Enflasyon & Faiz Haftası!

04.06.2018 09:10
  •  A 

Bugün 10:00'da Mayıs ayı enflasyon verilerimiz açıklanacak. Kurlar ve faizlerde bu denli yükseliş yaşadıktan sonra, enflasyon düşük gelirse inandırıcı olur mu bilemiyorum. Ama çarpıcı bir yükseliş halinde de, kurlarda ve faizlerde yeni bir baskı ve dolayısı ile de 7 Haziran PPK(Para Piyasası Kurulu) toplantısında yeniden bir faiz artışı olur mu beklentisi oluşabilir.

Seçimler bitene, daha doğrusu seçim sonuçlarınının yeni bir seçimi gerekli kılmayacağı görülene dek, kur ve faizlerdeki dalgalanma sürecektir. Sonuçlara göre yeni bir seçim daha yaşayacak olursak, kur ve faizlerde daha da yüksek seviyeleri görme riskimiz sürecektir görüşündeyim.

Ratinçiler Siyaset Mi Yapıyorlar?
              Sizlere erken seçim kararı açıklandığı andan beri, siyasi baskı için ratinglerimizi kullanabileceklerini, bu nedenle de, seçim öncesinde kredi not indirimi görebiliriz dediğimi hatırlıyorsunuz. Fitch ve Moody's beni mahçup etmek istemediler sanırım. Biri ülke notunu düşürmek için izlemeye almış, diğeri ise sanırım 25 Türk bankamızı not indirimi için izlemeye almış. 

Yani diyorlar ki, eğer seçim sonuçlarında değişim yapmadı isen, öncesinde yapılan söylemler nedeniyle seçimlerden sonra notların inebilir. Bu yaklaşım siyasidir. Ama ülke olarak tüm çevremizdekiler, ABD ve AB ile gerilim politikası izlersek, bu durumlara muhatap olmamız kaçınılmaz olacaktır zaten! Kavganın kimseye yararı yoktur. Bir süre sonra devamlı kavga ediyorsunuz diye, sizi gören dinlemez olur. Haklı olduğunuz şeyleri bile anlatamazsınız. 

BİST 100 Bin'i Kırdı!
              Geçen hafta sizi bu konuda uyarmıştım. Eğer 100 Bin desteği kılırsa önceki 97.849 ile sınırlı kalmayan ekstra düşüşler yaşanabilir demiştim. Maalesef bu destek kırıldı. Ama şimdilik 97.849 seviyesine tutunmuş görülüyor. Umarım korkum gerçekleşmez. Ama eğer gerçekleşecek olursa, destek-direnç tablosunda olası teknik destekleri görebilirsiniz. 

Hisseler düştükçe seçim sonrası riskleri de göze alarak, orta-uzun vadeli yeni alım öngörülerim gelebilir. Ben bu fiyatları görmezden gelemiyorum. Umarım, seçimler Türkiye için yeni bir heyecan yaratır ve yeniden seçim gereği duymayız. Bir an önce içinde bulunduğumuz finansal sıkıntılara odaklanırız. Yoksa zaten gelişen ülke tahvilleri ve borsalarından çıkışlar yaşanıyorken, biz bunu yeni bir erken seçimle daha ateşleyecek olursak, maalesef yabancının çıkışları artarak sürecek, not indirimleri de gelecektir.

Seçimlerden kim ya da kimler galip çıkacak olursa olsun, ilk iş tasarruf ve sıkılaştırma, borç toplamını azaltmak  olmalıdır. Bütçe ve cari açığı azaltacak kararlar ilan edilirse, bu sıkıntıları daha az hasarla aşabiliriz.

FB Değişim Dedi!
              Fenerbahçe kongre üyeleri 20 yıllık başkan Aziz Yıldırım'a tüm hizmetleri için teşekkür edip, Ali Koç'u yeni başkan olarak seçti. Hem de çok ezici bir oy farkı ile bu değişim yaşandı. Değişim güzel bir şeydir. İnsanlarda yeni bir heyecan yaratır. Yeni umutlar filizlenir. Umarım Fenerbahçe için çok yerinde bir değişim olmuştur. Ama keşke zamanı gelince çekilmeyi bilerek bu değişimin yolu açılmış olsaydı. 

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.06.2018
    08:50

    Dün beklenti yazımda BİST için 100 Bin desteğinin önemine dikkat çekmiştim. İkinci seansta özellikle bankalarda bir anda gelen satışlar BİST'in bu seviyeye doğru sert düşmesine neden oldu. Aslında önemli destek dediğim seviye 100.600 civarıydı ama bazen kıs... Devamı »

  • 31.05.2018
    09:37

    Seçimler için partilerin vaat mi dersiniz, manifesto mu dersiniz, sözleşme mi dersiniz artık adına ne denecekse seçim sonrası yapacaklarını ve önceliklerini duyuyoruz. Hemen belirteyim ki, kim seçilirse seçilsin en önemli öncelik özellikle ... Devamı »

  • 30.05.2018
    08:48

    Sanki mevcutları hallettik de, yenileri çıktı! İtalya'da hükümetin kurulamaması AB için önemli bir risk yaratıyor. Avrupa'nın en borçlu ülkelerinden olan İtalya'daki sorunun büyümesi halinde AB için yeni bir kriz daha yaşanab... Devamı »

  • 29.05.2018
    09:23

    Erdem Başçı döneminde neden olduğu ve ne işe yaradığını anlamadığımız, yıllardır piyasada kullanımı kalmamış faiz koridoru uygulamasını sonunda sadeleştirdik. TCMB dün faizlerde sadeleştirmeye gitti. Haftalık repo faizi bundan sonra politika faizi olarak kullanılacaktır dedi. Yani b... Devamı »

  • 28.05.2018
    09:11

    Geçen hafta görülen yeni kur zirveleri sonrasında TCMB olağan üstü toplanarak 300 baz puan faiz artışı yaptı. 25 Nisan tarihli 75 baz puanlık artışı da düşünürsek, 375 baz puanlık ciddi bir faiz artışı yapılmış oldu. 7 Haziran tarihinde de sadeleştirme ile %... Devamı »