Sonunda Sadeleştik!

29.05.2018 09:23
  •  A 

Erdem Başçı döneminde neden olduğu ve ne işe yaradığını anlamadığımız, yıllardır piyasada kullanımı kalmamış faiz koridoru uygulamasını sonunda sadeleştirdik. TCMB dün faizlerde sadeleştirmeye gitti. Haftalık repo faizi bundan sonra politika faizi olarak kullanılacaktır dedi. Yani bu durumda politika faizimiz % 16.5 oldu. 

Bu oran üzerinden artı, eksi 150 baz puanlık da bir gecelik borçlanma faizi belirlendi. Yani politika faizi % 16.5 olduğu için, gecelik faizlerin alt bandı %15, üst bandı ise % 18 olacak. 

Değişikliği karşılaştırmalı yapacak olursak;

                                                            Eski               Yeni
         Gecelik Borçlanma Faizi(düşük)       %7,25           %15
         Politika Faizi (haftalık)                        %8                %16.5
         Gecelik Borçlanma Faizi(yüksek)      %9,25           %18

          En azından daha anlaşılabilir yapı olduğu için olumlu buluyorum. Zaten uzun zamandır %8 politika faizinin sadece adı vardı. Aslında gecelik geç likidite faizi olan % 16.50 üzerinden borçlanma yapılıyordu. Bu karışıklık sonunda giderilmiş oldu.

BİST'in ve Kurların Riski Bitti Mi?
              Evet demek isterdim. Ama hayır, risklerin bittiğini düşünmüyorum!

Henüz seçimler öncesi belirsizliği süren risklerimiz devam ediyor. Suriye, ABD'deki dava, S-400, Kur atağı, F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye verilmesinin engellenmesi ve seçimler sonrasında da olası sonuçlara göre TCMB'nın özerklik konusu ile, meclis-cumhurbaşkanlığı iki ayrı tarafta olması halinde yeniden bir seçime gidilmesi aklıma gelen önemli belirsizliklerimiz olarak önümüzde duruyor. Her biri de kendi içinde önem taşıyorlar.

Artan Faiz Riski!
              TCMB faizleri arttırınca BİST için ortaya çıkan bir risk var! O da kredili hesaplar riskidir. Yani son bir aylık düşüş öncesinde kredi kullanan hesaplar, bu düşüşte zaten hissede yakalandıkları için ciddi bir yara almış, değer kaybına uğramışlardı. Bu hesapların bir kısmı düşüşte pozisyon koruyarak dayanmış olabilirler. Ama 300 baz puan artan faizler nedeniyle, kredili hisse taşımanın da faizleri aynı oranda yükselecektir. Bu nedenle eğer BİST yakın tarih içinde yükselişini sürdüremezse, yükseliş durduğu anda ve yeniden düşüş yaşanması halinde, bu takdirde kredili hisse taşıyanlar, yükselmiş faizlerle kredi kullanmak istemeyip, satışa yönelebilirler. 

İşte bu nedenle, BİST dünkü yükseliş sonrası takılacak olursa, kredili hesaplardan hisse satış baskılarının başladığını görebiliriz. BİST'in tekniğine bakınca, bugün Destek-Direnç Tablosunda paylaştığım alt gaplerin oluştuğunu görüyoruz. Biliyorsunuz ki, bu gapler sonra bir şekilde kapanabiliyorlar. 

Özellikle uzun zamandır kredi kullanmayın dediğimi biliyorsunuz. Bence, yeni faiz artışı sonrasında, seçim sonuçları görülene ve yeni bir seçime gerek kalmadı diyene dek, kredili işlem yapılmamasını doğru buluyorum.

Bu arada kredi kullanmayın sözümden bir yanlış anlaşılma olmamaması için bir açıklama yapmak gereği hissettim! Benim krediden uzak durun dediğim kredi, işleriniz ile ilgili olan krediler değildir. Sadece kredili hisse alımında kullanılan krediden bahsediyordum. Gördüğünüz son düşüşlere kredisiz hisselerle yakalanmış yatırımcılar, gerektiğinde değer kayıpları ile bekler ve sonra fiyatlar eskiye dönünce yeniden önceki hesap toplamlarına ulaşabilirler. Ama eğer kredili hisse aldıysanız, bu denli sert düşüşler sonrasında, öz kaynak tamamlamak zorunda kalırsanız, maliyeti çok yüksek olan hisselerinizi düşük fiyatlardan satmak zorunda kalırsınız. Bu durumda zarar baki olur. Sonra hisseler yeniden aynı değerlere yükselecek olsalar da, sizler artık eski yüksek portföylerinize ulaşamazsınız. Aynı zamanda düşük BİST seviyeleri ne kadar uzun sürerse, her gün işleyen kredi faizleri nedeniyle portföyünüz erimeye devam eder.

Umarım bu riskler yaşanmadan, en kısa zamanda yeniden en yüksek portföye sahip olduğunuz günlere dönersiniz.

Hepinize bol kazançlar dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.05.2018
    09:11

    Geçen hafta görülen yeni kur zirveleri sonrasında TCMB olağan üstü toplanarak 300 baz puan faiz artışı yaptı. 25 Nisan tarihli 75 baz puanlık artışı da düşünürsek, 375 baz puanlık ciddi bir faiz artışı yapılmış oldu. 7 Haziran tarihinde de sadeleştirme ile %... Devamı »

  • 25.05.2018
    09:43

    Erken seçim kararı ve sonrasında da, özellikle muhalefetin ittifak ve 15 CHP'linin İYİ Parti'yi meclise taşıma kararı, millet vekili listeleri ve Merkez Bankası hakkındaki spekülasyonlar sonrası ayarı kaçan piyasaların negatif görüntüleri sürü... Devamı »

  • 24.05.2018
    08:53

    TCMB, kurlardaki hızlı ve yüksek oranlı yükseliş sonrasında Dolar 4,928 ve Euro da 5,768 seviyelerini görünce daha fazla dayanamadı ve olağan üstü PPK toplantısı yaparak, 300 baz puanlık faiz artışı yaptı. Geç Likidite Penceresi faizlerini %13.5'tan % %16.5&#... Devamı »

  • 23.05.2018
    09:30

    Aslında bu denli işler oluyor, finans ve ekonomi hızla derinleşen bir krize doğru gidiyorken, bu sessizliğe bakıp, ''yöneticimiz uyuyor mu?'' demek değil de, ''yöneticimiz var mı?'' demek daha doğru olacak galiba! USD; 4,78 Euro; 5,6278 ... Devamı »

  • 22.05.2018
    10:56

    Seçimlere yaklaşıyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında seçim sonuçlarına etkide bulunmak için spekülatif ve manipülatif çeşitli baskılara maruz kalıyoruz. Bazılarını zaten biliyorsunuz yenileri de eklendikçe öğreniyoruz! Ancak bilinmel... Devamı »