Kur Ateşi Sönüyor Mu?

28.05.2018 09:11
  •  A 

Geçen hafta görülen yeni kur zirveleri sonrasında TCMB olağan üstü toplanarak 300 baz puan faiz artışı yaptı. 25 Nisan tarihli 75 baz puanlık artışı da düşünürsek, 375 baz puanlık ciddi bir faiz artışı yapılmış oldu. 7 Haziran tarihinde de sadeleştirme ile % 16,5 GLP'nin haftalık politika faizi ile eşitlenmesi beklentisi var. Ama yine de dar bir aralıkta alt koridorun kalacağı konuşuluyor. Anlaşılan koridorun alt seviyesi de ciddi bir yükseliş yaşayacak. Zaten kullanılmayan bir seviyenin uzun zamandır hiç bir anlamı yoktu.

Cuma günü TCMB'nın faiz hamlesi yanında bir de, kur sabitlemesi kararı duyduk! 25 Mayıs öncesi kullanılan ve 31 Temmuz 2018 dahil tarihe kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredi vadesinde ödenmesi halinde ABD Doları için 4.20, Euro için 4.90, Sterlin için de 5.60 döviz kuru üzerinden TL olarak yapılabilmesine olanak tanındı. Bu kararla döviz ödemesi olan şirketlerin spekülatif bir kur yükselişi yaşayan döviz açıklarını kapatmak için dövizi daha yüksek fiyatlardan almak zorunda kalmalarına engel olundu. Bu da kurlardaki yükselişe set çekmiş görünüyor. 

Aynı şekilde cumhurbaşkanımızın halka dövizlerini TL'ye çevirin çağrısı da kur ateşinin düşmesine katkı sağlamış durumda. Umalım da kurda yaşanan geri çekilme en azından TCMB'nın sabitleme yaptığı rakamlara ve hatta daha altına kadar devam eder. 

Yeni Bir İngiltere Ziyaereti Var!
              Bakan Şimşek ve TCMB Başkanı Çetinkaya yatırımcılarla buluşmak üzere yeniden Londraya gidiyorlar. Sanırım geçen ziyaret sonrasında yaşanan TCMB özerkliği ile ilgili algı sorununu gidermek için bu ziyareti yapacaklar. 

Trump ZTE İle Anlaştı Mı?
              Trump Çinli ZTE'nin 1.3 Milyar Dolar ceza ödeyerek ve istenilen üst düzey yöneticilere gerekli cezaların verilmesi halinde cezasının kaldırılabileceğini açıkladı. ZTE'nin öncesinde verilen cezayı kabul ettiğini ama bazı yönetici kadroları için istenilen cezaların verilmemesi nedeniyle bu yasağa uğradığını biliyordum. Bu 1.3 yeni bir para cezası değil ise, ZTE'nin çalışanlarına istenilen cezalaları vermesi sorun olmayacaktır. Yani ZTE Trump'ın bahsettiği şartları kabul ettiyse, ZTE'nin ABD yasağı kaldırılmış olacak. Bu durum bizdeki ZTE iştiraki Netas için de pozitif etki yaratabilir. Zaten neden negatif yansımış olduğunu da çok anlamamıştım. Eğer bu gelişmelere rağmen halen satış baskısı sürecek olursa, o zaman düşüşte ZTE konusunun hiç bir ilgisi yokmuş diyerek, asıl düşüş gerekçesinin ne olabileceğini düşünmek gerekir. Ama bence netas da bu habere olumlu tepki verecektir görüşündeyim.

BİST İyi Bir Açlış Yapar Beklentisindeyim!
              Geçen hafta ''Her Şeyin Bir Sonu Vardır!'' diyerek zaten yaşanan düşüşlerin de sonu olacağına dikkat çekmiştim. TCMB'nın yaptığı iki hamle ile dövizde yeni haftaya da düşüşle başlandığını görüyoruz. Bu durum BİST'in de iyi bir başlangıç yapmasına destek olacaktır. 

Hepinize kazançlı ve zararların kapandığı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.05.2018
    09:43

    Erken seçim kararı ve sonrasında da, özellikle muhalefetin ittifak ve 15 CHP'linin İYİ Parti'yi meclise taşıma kararı, millet vekili listeleri ve Merkez Bankası hakkındaki spekülasyonlar sonrası ayarı kaçan piyasaların negatif görüntüleri sürü... Devamı »

  • 24.05.2018
    08:53

    TCMB, kurlardaki hızlı ve yüksek oranlı yükseliş sonrasında Dolar 4,928 ve Euro da 5,768 seviyelerini görünce daha fazla dayanamadı ve olağan üstü PPK toplantısı yaparak, 300 baz puanlık faiz artışı yaptı. Geç Likidite Penceresi faizlerini %13.5'tan % %16.5&#... Devamı »

  • 23.05.2018
    09:30

    Aslında bu denli işler oluyor, finans ve ekonomi hızla derinleşen bir krize doğru gidiyorken, bu sessizliğe bakıp, ''yöneticimiz uyuyor mu?'' demek değil de, ''yöneticimiz var mı?'' demek daha doğru olacak galiba! USD; 4,78 Euro; 5,6278 ... Devamı »

  • 22.05.2018
    10:56

    Seçimlere yaklaşıyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında seçim sonuçlarına etkide bulunmak için spekülatif ve manipülatif çeşitli baskılara maruz kalıyoruz. Bazılarını zaten biliyorsunuz yenileri de eklendikçe öğreniyoruz! Ancak bilinmel... Devamı »

  • 21.05.2018
    09:12

    Haftaya yine bir çok rekorla başlıyoruz! Bizim için hayırlı olsa bu rekorlara sevinelim ama maalesef aleyhimizde olan rekorlardan bahsediyoruz. Dolar, TL faizleri rekor kırıyor. Eurobond faizleri de öyle. Euro ve Dolar kurunda da yeni zirveler görülüyor. Ama sa... Devamı »