Trump Piyasaları Sarsmaya Devam Ediyor!

23.03.2018 09:20
  •  A 

Trump dünya ticaret savaşlarını tam manası ile ateşlemeye başladı. Bu yöndeki salvoları arka arkaya geliyor. Demirçelik ve alimünyum için getirilen ek vergilerden hemen sonra, dün de Çin'e karşı ilk etapta 50 Milyar Dolar civarında ek gümrük vergileri ve kotaları kapsayan yeni bir kararı imzaladı. Üstüne bir de S&P'den FED açıklaması sonrası, ABD'nin bu yıl yine de dört faiz artışı yapmasını bekliyoruz açıklamaları piyasaları sarsmış durumda. ABD borsalarında sert düşüşler görülürken, ons yukarı, ABD 10 yıllıklarında da aşağı yönlü sert düşüşler görüldü.

Artık her nedense dün gece ABD'de yaşanan bu görüntüler sonrasında bizdeki döviz kurlarında da sert hareketler yaşanıyor. Gece Dolar 4,03 ve Euro da 4,97 ile tüm zamanların rekorlarını gördüler. Şu an bu seviyelere göre Euro 4,90 ve Dolar da,3,97 seviyesine geri çekilmiş bulunuyor. 

Her nedense dememin nedeni, Trump'ın yeni vergi ve kota kararı Çin için. ABD genelde ticarette geride kaldığı alanlarda bu kararları alıyor. Bizim önemli bir ticaret fazlamız olan bir sektör olduğunu düşünmüyorum. Peki o zaman kurlarımızdaki bu atak neden? Aşırı spekülatif bir durum olarak görüyorum. Teknik olarak destek-direnç tablosunda ilgili kur isimleri ile filtre yaptığınızda Dolar için daha üstünde de teknik riskleri paylaştığımı görebilirsiniz. Ama Euro ve Dolar için inanın ki beklediğim hareketler değildi. Böyle bir hareketi S&P'nin FED faiz görüşü kısmen yaratabilirdi ama bu denli bir hareketi S&P'nin görüşü yüzünden yaşadığımızı da söylemek mümkün değil. 

Kısacası bence aşırı bir kur tepkisi görüyoruz. Ama bunun arkasında olası farklı gelişmeler varsa onu şu an için bilemiyorum. Nisan ayında ABD'de Halkbank davasının kararı açıklanacaktı. Bu riske bağlı bir kur baskısını anlarım ama o da dün gece böyle bir kur patlamasına gerekçe olmazdı sanırım.

BİST Ne Yapacak?
              Şu an dövizde yaşanan bu hareketi çözebilmiş değilim. 20 Mart tarihli 29.596 $ seviyesinde Dolar bazında teknik bir gap bırakmıştık. Bunu açılışla kapatabiliriz. Ama açıkçası BİST için çok sert düşüşlerin olmasını nedense beklemiyorum. Umarım öyle olur. Açılışta düşüşle açılsak da, bu düşüş 115.000 seviyesini aşağıya kırdırmazsa çok sorun olmaz. Ama 115.000 altına inecek bir düşüş BİST'in görünümünü olumsuz yönde bozabilir. 

Aslında dün teknik olarak BİST parabolic bazda da alım yönünde sinyal üretmişken, bu gelişmeler çok çelişkili oldu. 

Trump Bölgesel Gerilimleri Tırmandıracak!
              Trump hamleleri her alanda sürüyor! Son olarak Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster'ı da dün görevden aldı. Yerine İran ile anlaşmalar bozulsun. K.Kore'ye savaş açılsın görüşünde olan, Türkiye'yi de pek sevmeyen John Bolton'u atadı. Trump, sadece dünya ticaretini değil, aynı zamanda bizi etkileyecek bölgesel riskleri de sarsmaya devam edecek gibi duruyor. Hangi gelişmeyi takip edeceğiz şaşırmış durumdayız. 

Sadece şunu tekrarlamak istiyorum; BİST endeksini en çok etkileyen sektör bankalar. Bilanço çarpanlarına bakınca bankalar çok cazip değerlere sahipler. Ama ABD ile Halkbank konusunda ciddi bir belirsizlik ve risk de var. Bunun dışında bankaların olası düşüşlerde yabancı fonlar için göz ardı edilemeyeceği görüşündeyim. Önemli sanayi şirketlerine de baktığımızda, onlarda da çok ciddi bilanço karları ve devamında da bu karların süreceği beklentileri hakim. O yüzden olası düşüşler panik yaratmamalı, BİST'in iskontolu bir borsa olduğu görüşüm sürüyor. Yani olası düşüşler bu iskontoyu daha da arttıracaktır. Ekstra artan kurlar da yabancı açısından iskontoyu daha da artırıyor.

Sakin olmakta fayda görüyorum. Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim. 

NOT: Netas yerli baz istasyonu ULAK ile ilgili 150 teslimatın Nisan ayında tamamlanacağını. Bu teslimatların 2019'a kadar her ay ortalama 150 adet olarak süreceğini açıkladı.

 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.03.2018
    08:40

    FED faiz kararı açıklandı. Politika faizi 25 baz puan artışla, % 1,25 - % 1,50 aralığından %1,50 - % 1,75 aralığına çıkartıldı. 2018 için 2 tane daha faiz artışı yaparız. 2019 için ise 4 faiz artışı yapma görüşündeyiz dediler. Yıl başından beri 2018 i&... Devamı »

  • 21.03.2018
    09:21

    FED, bugün yeni başkanı Jerome Powell ile ilk toplantısını yapıyor. 21:00'de FOMC açıklamalarını ve 21:30'da yeni başkanın ağzından basın açıklamalarını duyacağız. Muhtemelen 25 baz puanlık bir artış yapıp, sene içinde üç tane daha faiz artışı yapma ... Devamı »

  • 20.03.2018
    09:39

    Siz ister FED faiz baskısının etkileri, ister Suriye'de Afrin sonrası Münbiç'te ABD ile riskli bir gerilim sürecine gireceğimiz için, ister ABD-BM-AP tarafından yapılan olumsuz açıklamalar deyin, ister düşürülen notların etkileri olarak gör&... Devamı »

  • 19.03.2018
    09:23

    Bu haftanın bence dünya için en önemli gelişmesi FED toplantısı olacaktır. Çarşamba günü FED'den çıkacak açıklamalara göre, FED 3 mü, 4 mü faiz artışı yapacak merak edilen en önemli konu bu olacaktır görüşündeyim.... Devamı »

  • 16.03.2018
    09:09

    Bu ay sonuna kadar cumhurbaşkanımızın bir çok alanda yeni bir teşvik paketi açıklaması bekleniyor. Sağlık, teknoloji, gıda, madencilik, enerji, haberleşme, petrokimya gibi bir çok alanda yeni teşvik kararlarının açıklanacak olması, sıkı para politikası uygulamayacağımızı ... Devamı »