Tekniklerde Riskli Bölgedeyiz!

20.03.2018 09:39
  •  A 

Siz ister FED faiz baskısının etkileri, ister Suriye'de Afrin sonrası Münbiç'te ABD ile riskli bir gerilim sürecine gireceğimiz için, ister ABD-BM-AP tarafından yapılan olumsuz açıklamalar deyin, ister düşürülen notların etkileri olarak görün, isterseniz yıl sonu bilançoları bittiği için bu baskı diye düşünün, ya da kur ve faiz artışı borsayı aşağı yönlü baskılıyor deyin, cari açık büyümeye devam ediyor, yeni teşvik paketi parasal gevşeme demek deyin, sonuçta BİST tüm bunlarla ilgili ya da bizim kaçırdığımız farklı bir nedenler yüzünden düşüş yaşıyor. Gördüğünüz gibi bunun için kullanılacak iç-dış bol miktarda gerekçe fazlası ile mevcut.

Uluslar arası borsalarda da benzer baskılar var. Yarın başlayacak FED toplansı dışarıdaki baskılara neden olabilir. Bakalım FED ne denli piyasaları bozacak göreceğiz. 

Ama sonuçta Destek-Direnç Tablosunda bir süredir dikkat çektiğim çok riski seviyelere gelmiş bulunuyoruz. Eğer tabloda göreceğiniz destekler aşağıya kırılacak olursa, teknik olarak Omuz Baş Omuz denen bir düşüş formasyonu tetiklenir ve düşüş daha alt seviyelere doğru devam edebilir. Bunun olmaması için, BİST'in desteklerden alım görmesi lazım. Stochasticlere bakınca aşırı satım yani alıma uygun seviyelerdeyiz. O yüzden bu alımların geldiğini de görebiliriz. 

BİST genelinde böyle bir düşüş, BİST'in ederinin daha yüksek olmasına mani değil. Ama bu durum yaşanan teknik düzeltmenin olmasına da mani olmuyor maalesef. Bir süre moralinizi bozacak bir düşüş yaşanması riski büyümüş durumda. Umarım destek alımları gelir. 

Bu süre hisse bazlı takip yine ön planda olmalıdır. Hatta bazı hisselerde piyasanın tam tersine yükseliş tepkileri olduğunu görüyorsunuz. Bunlar yine olacaktır. 

Bir ekonominin kurumları bağımsız çalışamıyor ve bazı baskılar nedeniyle alması gereken kararları zamanında alamıyorsa, o ekonominin gidişini öngörebilmek de inanın çok zor oluyor. Maalesef bir kaç yıldır biz de böyle bir durumun içindeyiz. 

Bununla birlikte yine de karamsar bir beklenti içinde değilim. Kur faiz kavgasının baskılarını yaşadığımızı düşünüyorum. Ya ekstra kur artışı ile, ya da TCMB'nın faiz müdahalesi ile bu durum çözülecektir. Ama ne zaman ve hangisi ile olacaksa, BİST, kur ve faiz ona göre hareketler yapacaktır.

Açık öngörülerimizin bilanço karşılıkları fazlası ile olduğu için, olur da teknik düşüş daha da artacak olursa, kimsenin paniklemesine gerek olmadığını, geçici bir durum olacağını düşünüyorum. Kaldı ki, alımların gelebileceği destek seviyelerinde olmamız nedeniyle de, bakarsınız korkularımız gerçekleşmez ve alımlar piyasayı yeniden yukarı çevirir. 

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.03.2018
    09:23

    Bu haftanın bence dünya için en önemli gelişmesi FED toplantısı olacaktır. Çarşamba günü FED'den çıkacak açıklamalara göre, FED 3 mü, 4 mü faiz artışı yapacak merak edilen en önemli konu bu olacaktır görüşündeyim.... Devamı »

  • 16.03.2018
    09:09

    Bu ay sonuna kadar cumhurbaşkanımızın bir çok alanda yeni bir teşvik paketi açıklaması bekleniyor. Sağlık, teknoloji, gıda, madencilik, enerji, haberleşme, petrokimya gibi bir çok alanda yeni teşvik kararlarının açıklanacak olması, sıkı para politikası uygulamayacağımızı ... Devamı »

  • 15.03.2018
    09:49

    Gelen sorulara cevap verirken beklenti yazısı kaynadı. Ama çok farklı bir gündem zaten yok. Hisse bazlı takibe devam. Sadece Mart sonu gibi yeni bir teşvik kararı çıkacak, enerjiden, sağlığa, tarım, petro kimya, teknoloji, maden ve haberleşme dahil bir çok alana &ccedi... Devamı »

  • 14.03.2018
    09:16

    BİST bir süredir civarında dolaştığı 116.000 seviyelerinden iki gün evvel kendini attığı 118.000 seviyelerine takılmış durumda. İki gündür kendisini daha yukarı atamıyor. Ama aşağı doğru da önemli bir düşüş yaşamadı. Şu an kendisine bir yön arıyor. Destek-Dire... Devamı »

  • 13.03.2018
    09:22

    Piyasa profesyonellerinin en eskilerinden birisiyim. Türkiye ve dünya ile ilgili çok sayıda kriz nedenine şahit oldum. Hatta bazıları direkt Türkiye ile ilgili olmasa da piyasalarımız, kur, faiz ve borsalarımız bunlardan ciddi olumsuz etkilenmişlerdi. Şimdi ise, direkt bizi ilg... Devamı »