FED Faiz Kararı Belli Olacak!

21.03.2018 09:21
  •  A 

FED, bugün yeni başkanı Jerome Powell ile ilk toplantısını yapıyor. 21:00'de FOMC açıklamalarını ve 21:30'da yeni başkanın ağzından basın açıklamalarını duyacağız.

Muhtemelen 25 baz puanlık bir artış yapıp, sene içinde üç tane daha faiz artışı yapma planındayız demeleri bekleniyor. Yani bugün yapılacak faiz artışı ile toplamda dört faiz artışı sinyali verilmesi bekleniyor. Bildiğiniz gibi, FED'in şu ana kadarki, 2018 faiz artışı sayısı üç olarak açıklanmıştı. 

Eğer yine toplamda üç faiz artışı teyit edilecek olursa, o takdirde BİST'de hızlı bir yükseliş tepkisi ve karşılığında da kur ve faizlerimizde kısmi düşüşler görebiliriz. 

Üç değil de, beklentilere girmiş olan dört faiz artışı yapılacağı yönünde bir açıklama duyacak olur isek, bu takdirde faiz ve kurlarda yeni bir yukarı atak, bu esnada da BİST'de satış baskıları yaşanmasını beklerim. Ama olası böyle bir durumda, düşüşlerin çok derin ve kalıcı olmasını beklemiyorum. Sonrasında yeniden toparlanmalar yaşanacak, borsalar FED'in bu kararını hazmedecektir. Kısacası, olası bir dört faiz açıklaması nedeniyle borsalarda ek satışlar görülecek olursa, bu satışların yeni alım fırsatı olarak kullanılmalarını doğru bulurum. Yaşayacağız ve göreceğiz bakalım ne olacak!

Her iki yöndeki gelişmelere göre BİST'in  ve kurların olası tekniklerini Destek-Direnç Tablosu paylaşımlarımızda bulabilirsiniz. 

BİST'de Destekler Çalıştı!
              Dün BİST için çok kritik desteklere gelmiştik. Neyse ki, bu destekler kırılmadı ve alımların geldiğini gördük. Yoksa bu destekler kırılsaydı, derinleşen satış baskısı görebilirdik. Umarım bu destek tepkisi, bugün açıklanacak FED kararları sonrasında daha da güçlenerek sürer. Ama açıkçası 2018 için dört faiz artışı açıklaması yapmalarından çekiniyorum. 

Bugün olası BİST yükselişi yaşanacak olursa, olası dört faiz açıklaması riskini düşünerek hedeflerine gelen hisselerde satış yapmayı tercih etmek tedbirli bir davranış olabilir.

Hazine İhalelerinde 3.7 Milyar TL Borçlanma Yapıldı!
              Dün BİST'in yükseliş tepkisine destek verenlerden birisi de gerçekleşen Hazine ihaleleri oldu! Hazine 2 yıllık ihalede basit faizler % 13,53 ve birleşik faiz de % 13,98 olarak gerçekleşirken, 10 yıllık ihalenin faizleri de basitte %12,45 ile bileşik % 12,83 oldu. Toplamda 3.7 Milyar TL borçlanma gerçekleşmesi sonrasında piyasalar rahatladı. Kurlar kısmen düşerken, BİST de alımlara sahne olmuştu. 

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.03.2018
    09:39

    Siz ister FED faiz baskısının etkileri, ister Suriye'de Afrin sonrası Münbiç'te ABD ile riskli bir gerilim sürecine gireceğimiz için, ister ABD-BM-AP tarafından yapılan olumsuz açıklamalar deyin, ister düşürülen notların etkileri olarak gör&... Devamı »

  • 19.03.2018
    09:23

    Bu haftanın bence dünya için en önemli gelişmesi FED toplantısı olacaktır. Çarşamba günü FED'den çıkacak açıklamalara göre, FED 3 mü, 4 mü faiz artışı yapacak merak edilen en önemli konu bu olacaktır görüşündeyim.... Devamı »

  • 16.03.2018
    09:09

    Bu ay sonuna kadar cumhurbaşkanımızın bir çok alanda yeni bir teşvik paketi açıklaması bekleniyor. Sağlık, teknoloji, gıda, madencilik, enerji, haberleşme, petrokimya gibi bir çok alanda yeni teşvik kararlarının açıklanacak olması, sıkı para politikası uygulamayacağımızı ... Devamı »

  • 15.03.2018
    09:49

    Gelen sorulara cevap verirken beklenti yazısı kaynadı. Ama çok farklı bir gündem zaten yok. Hisse bazlı takibe devam. Sadece Mart sonu gibi yeni bir teşvik kararı çıkacak, enerjiden, sağlığa, tarım, petro kimya, teknoloji, maden ve haberleşme dahil bir çok alana &ccedi... Devamı »

  • 14.03.2018
    09:16

    BİST bir süredir civarında dolaştığı 116.000 seviyelerinden iki gün evvel kendini attığı 118.000 seviyelerine takılmış durumda. İki gündür kendisini daha yukarı atamıyor. Ama aşağı doğru da önemli bir düşüş yaşamadı. Şu an kendisine bir yön arıyor. Destek-Dire... Devamı »