FED Haftası!

19.03.2018 09:23
  •  A 

Bu haftanın bence dünya için en önemli gelişmesi FED toplantısı olacaktır. Çarşamba günü FED'den çıkacak açıklamalara göre, FED 3 mü, 4 mü faiz artışı yapacak merak edilen en önemli konu bu olacaktır görüşündeyim. Son dönem gelen ABD verileri, yaşanan gelişmeler, Mart sonu bizde açıklanması beklenen yeni teşvik paketi hazırlığı yüzünden sıkı para politikası uygulanmayacağı fikri yüzünden kur ve faizlerde hızlı bir yükseliş, TL'de gördüğünüz gibi değer kayıpları yaşıyoruz.

G20 Maliye Bakanları Toplanıyor!
              Bugün G20 Maliye Bakanları toplanıyor. Çok özel bir gelişme ya da açıklama beklemiyorum. Dijital para birimlerine dikkat edilmesi konusu işlenebilir. Ama zaten dijital paralar üzerinde baskı olan bir dönemdeyiz. 

Rusya'da Seçim Yapıldı
              Ama seçilecek kişi belli olunca merak edilen bir konu olmuyor. Putin yine seçildi. Rusya politikaları en az bir dönem daha Putin tarafından belirlenecek. Bizim için olumlu bir gelişme. 

Afrin Merkez Ele Geçirildi!
              Yaklaşık iki ay sonra Afrin merkez TSK ve ÖSO birlikleri tarafından ele geçirildi. PKK ve türevleri şehirden temizlenmiş oldu. Türk ordusu gelmeden kaçan teröristler, geride çok sayıda ABD silahı bırakmış. Ama arada Rus silahları da var. Savaşın bu denli uzun sürdüğü bir ülkede bir süre sonra kimin silahı kime karşı kullanılır bunların kontrolü kalmaz. Ama şu net ki, ABD'nin açık niyeti en az 30-40 yıldan beri, ya da başka bir ifade ile, 1990 Körfez savaşı sonrası kurulan Çekiç Güç döneminden beri, Türkiye dahil bölgenin dört ülkesinden toprak koparıp, kendi peyki olan bir Kürt devleti kurmaktı. Bunun için Irak ve Suriye'de amaçlarına erdiler. Türkiye'de bu amaç için şehir terörü, şehir savaşları çıkarttılar. Ama başaramadılar. Şimdi de, sınır boylarımızda önemli kayıplar yaşıyorlar. 

Ama bu niyetten vaz geçeceklerini sanmam. 911km Suriye sınırımızın tamanında bunu yapamayacaklardır ama daha iç kısımlarda bile olsa, bu amaç için çalışmaya devam edeceklerdir. Kısacası bu riskten korunmak için, bütün bir Suriye bizim için önemlidir. Umarım Esad bir an önce gider yerine yeni ve ABD'nin emrinde olmayan bir yönetim gelir de, birlikte bu riske karşı dururuz. Yoksa 2 ayda Afrin'in aldık diyerek rehavete kapılmak doğru olmaz. Allah Askerlerimizi ve devletimizi her türlü düşmandan ve kötü emellerden korusun. 

Hisse bazında takibe devam. Hepinize iyi ve bol kzançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.03.2018
    09:09

    Bu ay sonuna kadar cumhurbaşkanımızın bir çok alanda yeni bir teşvik paketi açıklaması bekleniyor. Sağlık, teknoloji, gıda, madencilik, enerji, haberleşme, petrokimya gibi bir çok alanda yeni teşvik kararlarının açıklanacak olması, sıkı para politikası uygulamayacağımızı ... Devamı »

  • 15.03.2018
    09:49

    Gelen sorulara cevap verirken beklenti yazısı kaynadı. Ama çok farklı bir gündem zaten yok. Hisse bazlı takibe devam. Sadece Mart sonu gibi yeni bir teşvik kararı çıkacak, enerjiden, sağlığa, tarım, petro kimya, teknoloji, maden ve haberleşme dahil bir çok alana &ccedi... Devamı »

  • 14.03.2018
    09:16

    BİST bir süredir civarında dolaştığı 116.000 seviyelerinden iki gün evvel kendini attığı 118.000 seviyelerine takılmış durumda. İki gündür kendisini daha yukarı atamıyor. Ama aşağı doğru da önemli bir düşüş yaşamadı. Şu an kendisine bir yön arıyor. Destek-Dire... Devamı »

  • 13.03.2018
    09:22

    Piyasa profesyonellerinin en eskilerinden birisiyim. Türkiye ve dünya ile ilgili çok sayıda kriz nedenine şahit oldum. Hatta bazıları direkt Türkiye ile ilgili olmasa da piyasalarımız, kur, faiz ve borsalarımız bunlardan ciddi olumsuz etkilenmişlerdi. Şimdi ise, direkt bizi ilg... Devamı »

  • 12.03.2018
    00:16

    Moody's not indirimlerine devam ediyor! Türkiye'nin notundan sonra 17 Türk bankası için de not açıklayan kuruluş, 14 bankamızın notunu düşürdü, 4 tanesini teyit etti. Şöyle yaptı, böyle yaptı diye detaylandırmak istemiyorum. Bunları zaten ekra... Devamı »