FED, Bu Sene 3, Seneye 4 Dedi!

22.03.2018 08:40
  •  A 

FED faiz kararı açıklandı. Politika faizi 25 baz puan artışla, % 1,25 - % 1,50 aralığından %1,50 - % 1,75 aralığına çıkartıldı. 2018 için 2 tane daha faiz artışı yaparız. 2019 için ise 4 faiz artışı yapma görüşündeyiz dediler. 

Yıl başından beri 2018 için en az üç, muhtemelen dört faiz artışı yapılır görüşüm, dünkü açıklamalar ile teyitlenmemiş oldu. Kısacası FED, beklentilerdeki dört faiz artışı için 2018'de şimdilik yeşil ışık yakmadı. 

Düne ait beklenti yazımda dikkat çektiğim üzere, 3 faiz artışı açıklaması sonrası, Dolar kurunda ve faizlerimizde kısmi düşüşler yaşandığını görüyoruz. Buna karşılık, faiz artışı üç ile sınırlı kalacak açıklaması sonrası altının ons fiyatında ve yurt içi gram altın fiyatlarında ise sıçrama gördük. Muhtemelen BİST de bu haberi olumlu karşılayacak ve dünkü artış tepkisini sürdürecektir. Ama ons fiyatı ile, gr altın fiyatlarında bu hızlı yukarı tepki sonrasında, fiyatların yeniden geri gelmesini bekliyorum. Sonuçta FED açıklamalarında ekonomi ile ilgili güçlenme beklentileri sürüyor. FED bu sene üç diyor ama, sonraki toplantılarda bu kararlarını yıl sonuna kadar koruyacaklar mı göreceğiz. 

Açıkçası, FED mortgage krizi esnasında başlattığı algı operasyonlarına devam ediyor. Yarattıkları dört faiz artışının tersine, üç faiz artışı açıklamaları ile beklentilerin tersine güvercin bir açıklama yapmış oldular. Yeter ki, ben ve benim gibi dört faiz artışına dikkat çekilir diyenler yanılmış olalım. Çünkü FED faiz artışları ne kadar az ve düşük olursa, bizim gibi ülkelerin piyasaları için olumludur. 

Gördüğünüz gibi, BİST için tahminlerle uğraşmaktansa, hisse bazlı teknik takip yapmak çok daha sağlıklı oluyor. Dün BİST'in % 1 yükselmesine karşılık, çok daha yüksek yüzdeli hisse hareketleri yaşandı. Bugün de benzerleri olacaktır.

Doğan Medya Grubu Satılıyor!
              Dünün bizim için FED'den daha önemli gelişmesi, Doğan Medya grubunun Demirören Grubuna satılması yönünde gelen haberler oldu. İlgili hisseler tavan yaptı. Bu sabah da, açıklamanın detaylarını duyuyoruz. Bahsi geçen rakamların, tazminmatlar, borçlar vs düşüldükten sonra hisse bazında kaç TL'ye denk geldiğini maalesef şu anda hesaplamak mümkün değil. O nedenle hisseler için özel bir fiyat beklentisi ifade edemiyorum. 

Ne diyelim, umarım ülkemiz ve geleceğimizin şekillenmesi için hayırlı bir gelişme olur. Bu vesile ile tüm İslam Aleminin Regaip Kandilini de kutlarım. Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.03.2018
    09:21

    FED, bugün yeni başkanı Jerome Powell ile ilk toplantısını yapıyor. 21:00'de FOMC açıklamalarını ve 21:30'da yeni başkanın ağzından basın açıklamalarını duyacağız. Muhtemelen 25 baz puanlık bir artış yapıp, sene içinde üç tane daha faiz artışı yapma ... Devamı »

  • 20.03.2018
    09:39

    Siz ister FED faiz baskısının etkileri, ister Suriye'de Afrin sonrası Münbiç'te ABD ile riskli bir gerilim sürecine gireceğimiz için, ister ABD-BM-AP tarafından yapılan olumsuz açıklamalar deyin, ister düşürülen notların etkileri olarak gör&... Devamı »

  • 19.03.2018
    09:23

    Bu haftanın bence dünya için en önemli gelişmesi FED toplantısı olacaktır. Çarşamba günü FED'den çıkacak açıklamalara göre, FED 3 mü, 4 mü faiz artışı yapacak merak edilen en önemli konu bu olacaktır görüşündeyim.... Devamı »

  • 16.03.2018
    09:09

    Bu ay sonuna kadar cumhurbaşkanımızın bir çok alanda yeni bir teşvik paketi açıklaması bekleniyor. Sağlık, teknoloji, gıda, madencilik, enerji, haberleşme, petrokimya gibi bir çok alanda yeni teşvik kararlarının açıklanacak olması, sıkı para politikası uygulamayacağımızı ... Devamı »

  • 15.03.2018
    09:49

    Gelen sorulara cevap verirken beklenti yazısı kaynadı. Ama çok farklı bir gündem zaten yok. Hisse bazlı takibe devam. Sadece Mart sonu gibi yeni bir teşvik kararı çıkacak, enerjiden, sağlığa, tarım, petro kimya, teknoloji, maden ve haberleşme dahil bir çok alana &ccedi... Devamı »