Şehitlerimize Rahmet Diliyorum!

02.03.2018 09:12
  •  A 

Dün yine savaşın acı yönü gerçekleşti. Afrin operasyonunda 8 şehit ve çok sayıda yaralı verdik. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize de şifa diliyorum. Dünya neden savaş olmadan yaşayamıyor çok yazık. İnsanlardaki bu hırs, umarım bir gün dünyanın sonunu getirmez. Dün Putin de halka konuşmasında dünyanın her yerini vuracak, süper hızlı ve çok başlık taşıyabilen yeni nükleer füzelerini takdim ediyordu. ABD zaten dünyanın her yerinde kendi bildiğini yapan bir devlet. Allah insanlığın ve bizim sonumuzu hayır etsin. Bu haberler gelince, insan diğer konuları yazmaktan bile sıkılıyor.

Ama mecburen işimiz gereği yazmak zorunda kalıyoruz.

Trump İthal Çeliğe Vergi Açıkladı!
              Trump korumacılık hamlelerine başlıyor. İthal çeliğe %25 ve aliminyuma % 10 ek vergiler getirileceğini açıkladı. Tabii hemen karşılığında AB ve diğer ülkelerden de bu kararların karşılıkları olacağı açıklamaları geldi. Dünya ticaretinde bu tarz vergiler ve korumacılık önlemleri devreye girmeye başlarsa, aslında bundan en çok, en fazla tüketen ve satan yara alır! Çünkü bizim gibi ülkeler ilk başta ihracatlarında engel gördüklerinde belki geçici zorluklar yaşarlar ama sonrasında zaten cari açık sahibi oldukları için, ithalata önlem getirip, yerli üretime hız verirler. Zaten Türkiye de bir çok alanda yerli üretim kararları alıyor. Hükümet yeni bir çalışma ile önümüzdeki üç-dört yılda ithalatı 20 Milyar Dolar azaltmayı öngören adımlara hazırlandıklarını açıkladı. 

Tabii bu kararların bazıları ilk anda ekonomiyi daraltıcı sonuçlar da çıkartabilir. Yaşayıp göreceğiz. Trump'ın ek vergi kararı demirçelik ve aliminyum fiyatlarının düşmesine neden olacağı için, bu alandaki şirketlerimiz için satış baskısı nedeni olabilir.

BIST Afrin Haberleri İle Düştü!
              Dün Afrin'e yeni birlik gönderdiğimiz haberleri ve sonrasında gelen çatışma çıktığı, şehit ve yaralılar haberleri BİST'in kar satışlarının artmasına neden oldu. 28 Şubat tarihli Powell Şaşırttı! başlıklı yazımda olası bir düzeltmenin desteklerini yazmıştım. Dün yaşanan satışlar bu teknik görünüme uygun işliyor. Önemli bir tedirginlik duymuyorum. 

Ama önceden de yazdığım gibi, bu dönem endeks değil de hisse bazlı düşünmek çok daha doğru olacaktır. Hisse bazlı yukarı hareketlerin yine görüleceği düşüncesindeyim. Şirketlerden gelen yıl sonu karları var. Gördüklerimden egser, alkım, klgyo, knfrt  vergi dairesine gönderdiklerinden iyi karlar açıkladılar. 

Salı-Çarşamba Aranızda Olmayacağım!
              Daha önce de yazmıştım. Kısmetse bu akşam İstanbul yollarında olacağız. Salı gece dönmeyi planlıyoruz. Salı günü Borsa İstanbul'da olacağım. Muhtemelen yoğunluğum yüzünden pazartesi-salı ekran başında olamam. Ama fırsat bulduğum her an sizlere gördüklerimi aktarmaya çalışacağaım. 

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.03.2018
    09:01

    Özel bir gündem olmadığı için yazımı çok kısa tutacağım. Yıl sonu bilançolarının bitmesi ile temettü ve sermaye artışı dönemine girmiş olduk. Şirketlerden temettüler açıklanmaya başlandı. Temettü hisse değeri sabit dururken ödenen ek... Devamı »

  • 28.02.2018
    08:52

    ABD FED başkanı Powell, başkan olduktan sonra ekonomi hakkındaki ilk sunumunu dün senatoda yaptı. Ekonomideki büyümenin sürdüğüne ve ek faiz artışları da olabileceği iması yapınca, kur, dolar endeksi ve borsalar etkilenmiş görülüyor. Beklentilerde b&... Devamı »

  • 27.02.2018
    09:04

    Bugün yazım kısa olacak. Teknik olarak 118.385 üzerinde yeniden zirve hareketi olmasını beklerim. Ki, şu an rakamlar bu yönde. İç dış piyasalarda da hava bu ihtimale uygun. Risk iştahı piyasalara geri dönmüş gibi görünüyor. FED tarafındaki sıkıntı aşılı... Devamı »

  • 26.02.2018
    09:29

    Beklediğimiz gibi S&P not değişikliği yapmadı. Ama para piyasası tedbirleri ile kur ve enflasyon baskısı kırılamazsa, not negatif olarak değiştirilebilir uyarısında bulundu. S&P nedense bizi çok borçlu görüyor. Aslında kamu borcu en düşük ülkelerin başında... Devamı »

  • 23.02.2018
    09:03

    S&P bugün Türkiye not değerlendirmesini açıklayacak. Ben uyarı ve güçlü yanlara dikkat çekerek bir değişiklik yapmasını beklemiyorum. Zaten büyümede ciddi düşüş beklentisi ile düşürdükleri notların, büyüme tam ters... Devamı »