S&P Notumuzda Değişiklik Yapacak Mı?

23.02.2018 09:03
  •  A 

S&P bugün Türkiye not değerlendirmesini açıklayacak. Ben uyarı ve güçlü yanlara dikkat çekerek bir değişiklik yapmasını beklemiyorum. Zaten büyümede ciddi düşüş beklentisi ile düşürdükleri notların, büyüme tam tersine % 7'nin üzerinde gerçekleşmesi sonrası düşük kaldığını kendileri de görüyorlardır. Cari açık riskine, Suriye'deki risklere ve seçim riskine dikkat çekerek not indirdik demek tamamen siyasi bir karar olur. Bunu yapmıyorlar mı? Yapmazlar mı, son not indirimleri de bence zaten siyasi baskılar nedeniyledi görüşündeyim. 

Sözün kısası, S&P eğer bir değişiklik yaparsa not artışı şeklinde olur ki, bu da şu an için sürpriz olur diye düşünüyorum.

Borsalardaki Risk İştahı Sürüyor!
              Tekniklerine bakınca, ABD endeksleri tam dirençlerinede bulunuyorlar. BİST de dirençlere çok yakın. Şimdi önemli olan bu dirençleri kıracak mıyız, yoksa yine direnç seviyelerinden kâr satışları mı gelecek?

ABD borsalarında ve BİST'de yaşanan son dalgalanma esnasında yapılan hisse satışları henüz tam olarak karşılanmış, yani geri alınmış değil. O nedenle eğer dirençler kırılacak olursa işlem hacminin artmasını beklerim. Yok ama eğer yine dirençlerden dönecek olursak, BİST için 13 Şubat tarihli yazımda yaptığım uyarıya uygun ve tehlikeli bir direnç dönüşü olur.

Bugün grafiklere bakınca, BİST dikkat çektiğim 118 Bin civarındaki kritik direnci yeniden deneyecek gibi duruyor. Ama geçmesini şimdilik biraz güç gibi gördüğüm için lütfen temkinli olun derim.

Erken Seçim Mi Var?
              Benim, iktidarın özellikle İYİ Parti'nin tam teşkilatlanmaması, HDP'nin de toparlanmaması için bir erken seçimi tercih edeceği görüşünde olduğumu en başından beri biliyorsunuz. Seçimlere 1,5 yıl varken gündemdeki seçim ittifakı görüşmelerine, nasıl oy kullanılacağının bile belirlenmesi çalışmalarına bakılırsa, erken seçim kimseye sürpriz olmasın!

Ama diğer taraftan oy kullanılması, geçerli oylar kavramı, mühürsüz zarflar, oyların sayılması konularında yapılan henüz tam netleşmemiş düzenlemelere bakınca, hiç de demokratik bir seçim olmayacak. Yine şaibesi ve kavgası çok olacak olan bir seçim süreci yaşayacak gibi duruyoruz. Bu gerilimleri şimdiden gündeme taşıyorsak, hazır Afrin operasyonunda milliyetçi seçmenin de desteğinin alındığı bu ortamda bir erken seçim açıklanırsa hiç şaşmam doğrusu. Ne olacaksa olsun ama bir an önce olsun ki, en kötüsü belirsizliğin uzaması oluyor.

Hepinize huzurlu, dinlendirici güzel bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.02.2018
    09:20

    Açıklanan FED tutanaklarında, büyümenin süreceği ve düşük işsizlik ile desteklenen on yıllık faiz artışı FED'in faiz artışının güçlendiğine işaret ediyor. Ki, zaten bu sene için en az açıklandığı gibi üç kez FED artışı olmasın... Devamı »

  • 21.02.2018
    08:45

    rAfrin Riski baş gösterdiğinde, ABD PYD'ye 5 Bin tır silah ve mühimmat gördemeye başladığında, sahnede silah varsa bu patlar diye uyarmış ve temkinli takibe başlamıştık. Hatta bu nedenle ilk anda sanki ABD ve Rusya ile mutabık işler oluyormuş gibi görülünce BİST'... Devamı »

  • 20.02.2018
    09:34

    13 Şubat tarihinden itibaren olası teknik risklere dikkat çekiyorum. Dün''Tehlikeli Teknik Seviyelerdeyiz!'' başlıklı ilk beklenti yazımda da bu uyarımı hatırlatmıştım. Yurt dışı endeksler ve BİST mevcut dirençlerine takılıp kâr satışları yaşıyorlar. Genelde ... Devamı »

  • 19.02.2018
    12:52

    Bu yazı, günün ikinci yazısı. Sabahki ilk yazımda bu riske dikkat çekmiştim. BİST bin puan civarı artıda iken, Suriye tv.kanalında Esad güçlerinin Afrin'e gireceği haberleri ile birden düşmeye başladık. Şuan 400 puan civarı eksi seviyedeyiz. Az önce de,... Devamı »

  • 19.02.2018
    09:22

    Öncelikle sizlere bazen bir takım gelişmeleri yaşandığı süreden daha önce uyarı olarak yazabilirim. Mevcut gündemlerle de birleşince, yazılarım uzun olabiliyor. Ama içeriklerinin sizler için önemli olduğunu bilmenizde ve okumanızda yarar olduğunu ve olacağını d... Devamı »