Afrin'de Suriye İle Savaşır Mıyız?

19.02.2018 12:52
  •  A 

Bu yazı, günün ikinci yazısı. Sabahki ilk yazımda bu riske dikkat çekmiştim. BİST bin puan civarı artıda iken, Suriye tv.kanalında Esad güçlerinin Afrin'e gireceği haberleri ile birden düşmeye başladık. Şuan 400 puan civarı eksi seviyedeyiz.

Az önce de, Suriye ordusunun Afrin'e girmeye başladığı haberi geçti. Sabah dikkat çektiğim gelişme; Afrin'i kaybedeceğini anlayan PYD ve türevlerinin Esad ile anlaştığı ve Afrin'i Esad'a teslim edeceği yönünde idi. 

Şimdi bu bilgi gerçekleşiyor gibi görülüyor. Tabii eğer doğru ise. 

Korku şu; Acaba Afrin Suriye ordusuna geçerse, Türkiye ile Suriye karşı karşıya gelir mi? Ben sanmıyorum. Çünkü sonuçta bizim amacımız Suriye'den toprak ilhak etmek değil. Sınırlarımızda kendilerine ait olmayan topraklarda PYD/PKK türevlerinin yerleşmesine mani olmaktı. PYD ne sebepten olursa olsun şehri terk ederse biz amacımıza erişmiş oluruz görüşündeyim. 

Bu nedenle eğer şehir Suriye Ordusuna yani Esad güçlerine geçerse, Bizim askerlerimizin daha ileri gitmelerine, şehre girmelerine gerek kalmaz. Ama Münbiç için de benzer bir durum olmazsa, bu sefer askerlerimizin yönü Münbiç'e dönecektir.

Kısacası ben böyle bir değişikliği olumsuz görmüyorum. Açıktan açığa anlaşmak istemediğimiz Esad ile danışıklı-döğüş olarak da bu gelişme yaşanıyor olabilir. Eğer düşündüğüm gibi olmaz ve Afrin Esad'a geçtikten sonra, Suriye Ordusu ile savaşacak olursak, o zaman uluslar arası kamuoyunda haksız duruma düşeriz. Komşu ülkeden toprak ilhak etmeye kalkıştığımız iddiası ile bize karşı çıkan başta Rusya olmak üzere çok ülke çıkar.

Zaten Esad ile sulh yapsaydık ki, benzerini Irak'ta İbadi ile yaptık. Şu anki durumu Suriye ordusu ile birlikte yapıp, PYD'nin elindeki şehirleri alarak Suriye ordusuna terk edecektik. 

Esad güçleri Afrin'e giriyorsa, bir süre sonra karşı karşıya gelmediğimiz görülünce BİST yine alımlara sahne olacaktır. Ama eğer benim düşündüğümün tersine Esad ile savaşa tutuşursak, o zaman tüm bu yaşadıklarımızın boyutu değişir. Piyasalar olumsuz etkilenebilir.

Normalde bu korku ile borsa düştü ise, bu düşüşte hisse almak doğru olur. Ama ya ben yanlış strateji yapıyorsam diye izlemekte kalmak daha tedbirli bir davranış olabilir. Kararı siz verin.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.02.2018
    09:22

    Öncelikle sizlere bazen bir takım gelişmeleri yaşandığı süreden daha önce uyarı olarak yazabilirim. Mevcut gündemlerle de birleşince, yazılarım uzun olabiliyor. Ama içeriklerinin sizler için önemli olduğunu bilmenizde ve okumanızda yarar olduğunu ve olacağını d... Devamı »

  • 16.02.2018
    09:39

    Gelişmiş borsalarda bir önceki yazımdaki teknik görünümler yönünde yükselişler yaşandı. Hem onların etkisi, hem Başbakan Yıldırım ile Merkel arasındaki görüşmenin olumlu yansıması BİST'in ciddi bir toparlanma yaşamasına imkan verdi. Ama asıl merak edi... Devamı »

  • 14.02.2018
    09:21

    Bizde 10:00'da cari açık verisi gelecek. Beklentilerdeki cari açık rakamı devamlı yükseliyor. Öncesinde 4,5 Milyar Dolar açık beklentisi varken, son dönem bu beklenti 7 Milyar Doların da üzerine çıkmış durumda. Kısacası cari açık son veriye ... Devamı »

  • 13.02.2018
    09:09

    Geçen hafta ABD etkisinde yaşanan dış borsalardaki sert düşüşler nedeniyle, onlar kadar olmasa da, onların etkisi ile düzeltme yaşamıştık. Benim açımdan bu düşüş teknik bir düzeltme idi. Gayet de sağlıklı bir gelişmedir. Ancak önemli olan bu düze... Devamı »

  • 12.02.2018
    09:10

    Geçen hafta ABD endekslerindeki düşüşe paralel olarak Asya ve Avrupa borsalarıyla birlikte BİST'de de düşüş yaşandı. Japonya Nikkei; 225 % 8,1, Çin Şangay Bileşik Endeksi; %9,3 ve Güney Kore KOSPI; %6,4 düştü. Aynı şekilde Almanya DAX; % 5,3, İngi... Devamı »