Tehlikeli Teknik Seviyelerdeyiz!

19.02.2018 09:22
  •  A 

Öncelikle sizlere bazen bir takım gelişmeleri yaşandığı süreden daha önce uyarı olarak yazabilirim. Mevcut gündemlerle de birleşince, yazılarım uzun olabiliyor. Ama içeriklerinin sizler için önemli olduğunu bilmenizde ve okumanızda yarar olduğunu ve olacağını düşündüğüm için bu paylaşımlarımı yapıyorum. Lütfen tüm yazdıklarımı okumaya çalışınız. Sonra benim daha önceden yaptığım uyarıları bir başkalarından bir kaç gün sonra duyarak, bana bu konuda ne düşünüyorsunuz diye sorduğunuz zaman, benim uyarılarımı okumamış, kaçırmış olduğunuzu anlıyorum. 

Aslında yazıların okunması için kısa olması lazım. Ama görüyorsunuz  sadece bir gündem yok ki. Bir sürü konuyu ve stres kaynağını aynı anda yaşayabiliyoruz. Mecburen hepsine ayrı ayrı dokunsak bile, yazılar uzun oluyor. Uzayınca da sizlerin sıkılıp, sonra okurum dediğinizi düşünüyorum. Ama bence böyle yapmayın ve dikkatlice okuyunuz lütfen.

Dış İlişkilerde Yumuşama!
              Almanya başbakanı Merkel ve başbakanımız Yıldırım arasındaki görüşme nispeten pozitif geçti. Hemen arkasından da Merkel'in bizim için çok önemli dediği çifte vatandaşları olan Türk gazetecinin serbest kalması da bu pozitif havayı daha olumlu etkiledi. Tabii diğer taraftan insan, yargı bağımsız ama ne tesadüf ki iki lider arasında görüşmede başbakanımız ''o konuda olumlu gelişmeler bekliyorum'' misali sözler sarf ettikten sonra, tahliye kararı çıkıyor diye düşünüyor!

Aynı şekilde Büyük Ada'da terör organizatörleri, 15 Temmuz ile ilişkileri var diye en tepe siyasilerimizden ve medyanın bir kesiminin tüm unsurlarından söylenmedik söz kalmayan, ajanlık yaptıkları için yakalandıkları bile yazılan, daha bir çok iddialar kesin yargı kararıymış gibi ifade edilen tüm tutuklular sessiz sedasız tahliye oldular. Bu tahliyeleri görünce iyi ki, bağımsız yargımız var diyorum! Yoksa ilk söylenenlere bakılsa, insanlar neye inanacağına şaşırır!

Her neyse, AB içinde ilişkilerimizde ılık rüzgarlar esmeye başladı diyelim. Şu an ekstra gerilime gerek olmadığı için olacak ki, Hollanda'nın soy kırım yasa tasarısını kabul etmesi bile neredeyse ikinci sayfa haberi durumunda. Eskiden bu tip kararlar alınınca, ülkeyi ayağa kaldırıyorduk. Kim bilir belki de artık bu konuyu önemsemiyoruzdur! Neyi ne zaman önemseyeceğimizi bilmek bizler için de çok önemli. Ona göre piyasaları yorumlamak daha kolay olur.

ABD ile ilişkilerde de, özellikle Dış İşleri Bakanı Tillerson ile yapılan görüşmeler sonrasında ABD'nin tavırları belirleyici olacaktır. Eğer Menbiç'ten PYD çıkartılırsa, ilişkilerde yumuşama başlayabilir. Yoksa zaten gergin olan ABD-Türkiye ilişkileri bir daha gerilecek olursa, bu sefer kopabilir diye çekiniyorum. Hoş şimdiden iyimser olmak için de erken olacağı görüşündeyim. 

Diğer taraftan da, Afrin elden gidecek diye anlayan PYD unsurlarının, şehri Esad güçlerine teslim etme konusunda anlaştıkları haberleri var. Eğer öyle ise, bu durumda biz nasıl davranacağız bu da ayrı bir belirsizlik yaratabilir. Esad güçleri ile karşı karşıya mı geliriz, yoksa PYD bu bölgeden çıktı diye girdiğimiz yerlerden mi çıkarız göreceğiz.

Her ne ise, tüm bu içerikleri de kapsayacak şekilde yakın teknik direnç seviyelerine gelmiş bulunuyoruz. Özellikle 118.395 seviyesini geçmek bizim için çok önemli. Yoksa 13 Şubat tarihli ''Küresel Piyasaların Etkisi Sürüyor!'' başlıklı yazımdaki teknik tehlike ile karşı karşıya kalacağımızı bilmenizi isterim. Umarım bu teknik riskten de kurtulur ve yükselişe devam ederiz.

Hepinize bol kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.02.2018
    09:39

    Gelişmiş borsalarda bir önceki yazımdaki teknik görünümler yönünde yükselişler yaşandı. Hem onların etkisi, hem Başbakan Yıldırım ile Merkel arasındaki görüşmenin olumlu yansıması BİST'in ciddi bir toparlanma yaşamasına imkan verdi. Ama asıl merak edi... Devamı »

  • 14.02.2018
    09:21

    Bizde 10:00'da cari açık verisi gelecek. Beklentilerdeki cari açık rakamı devamlı yükseliyor. Öncesinde 4,5 Milyar Dolar açık beklentisi varken, son dönem bu beklenti 7 Milyar Doların da üzerine çıkmış durumda. Kısacası cari açık son veriye ... Devamı »

  • 13.02.2018
    09:09

    Geçen hafta ABD etkisinde yaşanan dış borsalardaki sert düşüşler nedeniyle, onlar kadar olmasa da, onların etkisi ile düzeltme yaşamıştık. Benim açımdan bu düşüş teknik bir düzeltme idi. Gayet de sağlıklı bir gelişmedir. Ancak önemli olan bu düze... Devamı »

  • 12.02.2018
    09:10

    Geçen hafta ABD endekslerindeki düşüşe paralel olarak Asya ve Avrupa borsalarıyla birlikte BİST'de de düşüş yaşandı. Japonya Nikkei; 225 % 8,1, Çin Şangay Bileşik Endeksi; %9,3 ve Güney Kore KOSPI; %6,4 düştü. Aynı şekilde Almanya DAX; % 5,3, İngi... Devamı »

  • 08.02.2018
    13:35

    Zeytin Dalı operasyonunda işler yine karışmaya başlıyor gibi. ABD'nin YPG'ye verdiği silahlar askerlerimize karşı kullanılmaya başlandı. Aynı şekilde ABD'li generellar YPG ile birlikte Münbiç'te medyaya açıklama yapıp, Türkiye bizi vuracak olursa, kendimizi sa... Devamı »