Teknik Dirençler Çalışıyor!

20.02.2018 09:34
  •  A 

13 Şubat tarihinden itibaren olası teknik risklere dikkat çekiyorum. Dün''Tehlikeli Teknik Seviyelerdeyiz!'' başlıklı ilk beklenti yazımda da bu uyarımı hatırlatmıştım. Yurt dışı endeksler ve BİST mevcut dirençlerine takılıp kâr satışları yaşıyorlar. Genelde yıl sonu bilançoları bitince kısa bir süre bu kar satışlarının yaşanması gayet normaldir. Dün Suriye ordusunun Afrin'e gireceği haberlerinin de tam teknik dirençlerde gelmesi nedeniyle, kar satışlarının arttığını gördük.

Önemli olan 13 Şubat tarihli uyarımda yer alan desteklerin aşağıya kırılmamasıdır. Eğer bu destekler kırılmadığı takdirde, normal bir teknik düzeltme yaşayıp yeniden toparlanan bir BİST görmeyi bekliyorum. Dikkat ederseniz yıl sonu bilançolar sonrası kısa bir süre beklentiler bitti diye kar satışlarının yaşanabileceğini yazdım. Neden kısa süre derseniz, çünkü yıl sonu bilançoları bağımsız denetici denetimine tabii olduğu için gecikmeli geliyorlar. Ama 3 aylık bilançolar hemen Mart başı gelmeye başlar. Çünkü bağımsız denetime tabi değillerdir. Aynı zamanda, yıl sonu bilançolar bitince, temettü ve sermaye artışı haberleri gelmeye başlar. Bu nedenle de, hisseler ile ilgili yeni beklentiler devreye girer. 

İşte şu an bu süreçteyiz. Aslında genelde yıl sonu bilançolara yaklaşırken, öncesinde bu döneme dikkat çeker ve bilanço dönemi bitti diyerek kar satışlarına dikkat çekerdim. Ama bu yıl henüz bu döneme tam girmeden  ekstra dış etken(ABD borsaları) kaynaklı düşüşlere yakalandık. 

Şu an hem teknik direnç satışları, hem de Suriye'deki yeni belirsizlik nedeniyle kâr satışları sürebilir. Ama hisse bazlı ayrışmalar da görülecektir. Yapacak bir şey yok eldeki öngörüler gerçekleştikçe kapatıp, açık olanların da gerçekleşmelerini beklemek doğru olacaktır. Ama eğer 111.107 desteği aşağıya kırılacak olursa, o takdirde açık öngörülerin beklentileri bittiği için değil de, teknik olarak verip alttan yerine koymak ihtimali güçlü olacağı için, eldeki hisselerin verilip alttan yerine konarak maliyet düşürme denenebilir. Ancak, tekrar ediyorum; dediğim destek aşağıya kırılacak olursa, bu hareket doğru olur. Yoksa daha üst seviyerden de endeks her an yeniden yukarı dönebileceği gibi, hareketler de endeksten daha bağımsız olabilir! 

NOT: Yarın sabah 09:10 gibi dün yazdığım ultrason çekimlerim var. O nedenle seans açılışına yetişemeyebilirim. Ama muhtemelen 08:00-08:40 arası mümkün olduğu kadar destek-direnç paylaşımlarımı yapmış olurum.

Hepinize bol kazançlar diliyorum.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.02.2018
    12:52

    Bu yazı, günün ikinci yazısı. Sabahki ilk yazımda bu riske dikkat çekmiştim. BİST bin puan civarı artıda iken, Suriye tv.kanalında Esad güçlerinin Afrin'e gireceği haberleri ile birden düşmeye başladık. Şuan 400 puan civarı eksi seviyedeyiz. Az önce de,... Devamı »

  • 19.02.2018
    09:22

    Öncelikle sizlere bazen bir takım gelişmeleri yaşandığı süreden daha önce uyarı olarak yazabilirim. Mevcut gündemlerle de birleşince, yazılarım uzun olabiliyor. Ama içeriklerinin sizler için önemli olduğunu bilmenizde ve okumanızda yarar olduğunu ve olacağını d... Devamı »

  • 16.02.2018
    09:39

    Gelişmiş borsalarda bir önceki yazımdaki teknik görünümler yönünde yükselişler yaşandı. Hem onların etkisi, hem Başbakan Yıldırım ile Merkel arasındaki görüşmenin olumlu yansıması BİST'in ciddi bir toparlanma yaşamasına imkan verdi. Ama asıl merak edi... Devamı »

  • 14.02.2018
    09:21

    Bizde 10:00'da cari açık verisi gelecek. Beklentilerdeki cari açık rakamı devamlı yükseliyor. Öncesinde 4,5 Milyar Dolar açık beklentisi varken, son dönem bu beklenti 7 Milyar Doların da üzerine çıkmış durumda. Kısacası cari açık son veriye ... Devamı »

  • 13.02.2018
    09:09

    Geçen hafta ABD etkisinde yaşanan dış borsalardaki sert düşüşler nedeniyle, onlar kadar olmasa da, onların etkisi ile düzeltme yaşamıştık. Benim açımdan bu düşüş teknik bir düzeltme idi. Gayet de sağlıklı bir gelişmedir. Ancak önemli olan bu düze... Devamı »