Artçılar Bitti Mi?

07.02.2018 09:11
  •  A 

ABD borsaları kaynaklı düşüşler bitti mi, yoksa artçıları gelir mi? Cevap kolay değil. ABD'nin çok kısa süre içinde yaşadığı en büyük borsa düşüşlerinden birisi yaşandı. DOW'un gördüğü zirveden yaşadığı düşüşün karşılığı BİST için 105.000'li seviyelere denk geliyor. Gördüğünüz gibi BİST DOW'a göre daha az düştü. Gayet normal çünkü zaten DOW'a göre de daha az yükselmişti. Sonuçta ABD borsaları tarihi rekorlarını tazeleyip duruyorlardı. Oysa BİST, TL bazında rekor kırdı. Yoksa BİST'in Dolar bazında bakınca meşhur 5 cent hikayesine göre bugünkü karşılığı; 50.000$X3,77= 188.500'e denk gelir. 

Neyse, bu işin fantezi kısmını geçelim. Çünkü Türkiye şu anda içinde bulunduğu iç-dış şartlar ile, ABD ve AB ilişkileri de göz önünde tutulunca, Dolar bazında zirveler bir süre daha fantezi olarak kalacaktır diye düşünüyorum. 

Yeniden ABD borsalarına dönecek olursak, yaşanan sert düşüşün kısmi bir toparlanması dün yaşandı. Bugün bu toparlanmanın sürmesi için Dow futurede 24.890 seviyesinin üstüne çıkıldığını görmemiz lazım. Ben bundan ziyade, sırası ile 24.481 ve 24.328 seviyelerine doğru yeniden kısmi bir gevşeme yapmasını bekliyorum. Eğer daha fazla gevşeyecek olursa, olası alt seviyeleri destek-direnç tablomuzdaki paylaşımlaırmda görebilirsiniz. 

Eğer şimdilik üstüne çıkmasını beklemediğim teknik direnç olan 24.890 seviyesini aşacak olursa, en fazla 25.477 direncine kadar gider, hatta bu seviyeleri bile belki görmeden takılır diye düşünüyorum. Çünkü yaşanan çok sert düşüşün artçıları olacaktır. Dün 23.088 seviyelerine kadar olan alt seviyelerden alanlar, endeksler her aşağıya yön verişinde hemen aldıklarını satışa koyabilirler. Bir iki gün bu yaşanmış olan paniğin atlatılması lazım. 

BİST'e Artçılar Gelir Mi?
              En  başından beri dediğimiz gibi, BİST'in yaşadığı bu düşüş hernekadar kısmi bir teknik düzeltme olsa da, bunun ana nedeni ABD borsaları kaynaklı sert düşüşler idi. Bu nedenle, eğer yukarıda dikkat çektiğim gibi, ABD borsaları yeni bir düzeltme daha yapacak olurlarsa, o zaman BİST de bu yeni düzeltmeye uygun davranabilir. Yani bir kere daha yönünü aşağıya çevirip, verdiğim alt destekleri yeniden test edebilir. Umalım da, bunlar olmadan yukarıda bırakılan hem endeks, hem de hisse bazındaki gapler kapansın.

Alt destekleri bir kez daha görme riskini güçlü gördüğüm için, şimdilik yeni alım öngörüsü konusunda temkinli durmayı düşünüyorum. Cesaret bulduğum zaman yeni öngörülerimi her an paylaşabilirim. Ama BİST için 117.000 bollinger direnci yukarı kırılmadığı takdirde ki, bu seviye güçlü bir direnç olacaktır. Ara satışlar bir süre daha görülebilir. 

Eğer ABD borsalarında topyekün düşüşler yaşanmaz ise, BİST endeks bazında teknik dirençlerine takılacak olsa da, hisse bazında bağımsız ayrışmalar yaşanabilir. Ama bu ayrışmalar da şimdilik negatif olarak yaşandı. Neyse yine de dediğim gibi, DOW % 13.5 geri çekilme yaşadı. BİST şimdilik % 6.3'lük bir düzeltme ile bu düşüşe dayanmış görülüyor. 

Olası teknik seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzdan takip edebilirsiniz. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.02.2018
    09:36

    Aslında geçen hafta olmasını beklediğim bir düşüşü yaşıyoruz. Hatta bu nedenle VİOP Tablomuzda DOW için satış öngörüsünde bulunmuştum. Ama ABD borsalarının ısrarlı ve beklemediğim yükselişi sürünce, öngörüyü ger&cced... Devamı »

  • 05.02.2018
    09:31

    Cuma günü dış borsa baskılı satışlar sürmüş. ABD borsaları ve DAX sert düşüşler yaşadığı için BİST de bundan olumsuz etkilenmeyi sürdürmüş. Bugün bakınca Dow ve DAX da destek seviyelerine yaklaşılmış. Stochasticler de alıma uygun yerlere gelme... Devamı »

  • 02.02.2018
    09:30

    Endeksler önemli dirençlere geldiği zaman farklı gerekçeleri bahane edip, kar satışları yaşayabilirler. Dün de bir ara gayet güzel yükseliyor iken aniden satışların geldiğini gördük. Eminim bir çoğunuz bu satılardan panikliyorsunuzdur. Dün... Devamı »

  • 01.02.2018
    14:32

    Sevgili Arkadaşlar, Bildiğiniz gibi, sitede teknik analize dayalı öngörü, temel analize dayalı uzun vadeli yatırım hisseleri ve strateji ve beklenti yazılarımı paylaşıyorum. Lütfen al/sat tablosundaki açık öngörüler için benden yo... Devamı »

  • 01.02.2018
    09:17

    FED FOMC toplantısından faiz değişikliği çıkmadı. FED fonlama faizleri % 1,25 - %1,50 olarak kaldı. Beklenen bir gelişme. FED'in yeni başkanın görevde olacağı Mart toplantısında faiz artış kararı alması bekleniyor. Benim beklentim 2018 yılı içinde FED'in en az 3 kez faiz a... Devamı »