FED Faizleri Değiştirmedi!

01.02.2018 09:17
  •  A 

FED FOMC toplantısından faiz değişikliği çıkmadı. FED fonlama faizleri % 1,25 - %1,50 olarak kaldı. Beklenen bir gelişme. FED'in yeni başkanın görevde olacağı Mart toplantısında faiz artış kararı alması bekleniyor. Benim beklentim 2018 yılı içinde FED'in en az 3 kez faiz artışı yapacağı yönünde. Dünya ekonomilerindeki büyüme ivme kazanmaya başladığı için, FED'in bu yıl üçün üzerinde faiz artışı yapmasına da şaşırmayacağımı belirtmek isterim.

BİST Beklentilerinin Yıl İçin Olduğunu Unutmayınız!
              Dün 2018 için yazdığım strateji yazıma vurgu yapıp, BİST için 140-150.000 Bin seviyelerinin görülmesini beklediğimi tekrarlamıştım. Ancak hemen özellikle yeni üyelerimiz olmak üzere tüm üyelerimize bir uyarıda bulunmak istiyorum! Benim ve geneldeki yorumcuların bu beklentileri 2018 yılı içindir. Yani içine girdiğimiz yeni yılın sonuna kadar bu seviyelerin görülmesini beklemek, BİST'in buradan kopup direk bu seviyelere kadar yükselmesi değil, ara ara yükseliş ve düzeltmeler ile bu seviyelere gidilmesidir. Bu nedenle beklentilere bakıp, sonra da düzeltmeler yaşanırsa bu gelişmeler sizi yanıltmasın.

Dün banka bilançoları gelmeye başladı. Açıklanan büyük bankaların karları beklentilerin de üzerinde geldiler. Diğerleri için de iyi bilanço açıklanması bekleniyor. Ancak aynı yüksek kârlar 2018 yılı için olmayabilir. Açıklanan karlarda KGF'nun etkisi yüksek. Hükümet bu yıl da KGF desteğinin süreceğini söylüyor ama aynı oranlarda olmasını beklemiyorum. 

Kısacası bankaların aynı karı göstermeleri için, üç yıldır yatırımlardan uzak duran özel sektörün yeniden hızlanan bir şekilde yatırım hamlesine kalkmaları gerekir. Eğer özel sektör yeniden yatırımlara başlarsa, bu takdirde bankaların verecekleri krediler yendien ivme kazanır ve bu durum karlılıklarına pozitif etki yapar. 

Ama şimdilik, aynı karlılıkları bu yıl göstermeyecekleri ihtimali ile banka hisselerinde kar satışlarına hazırlıklı olmanız konusunda uyarmak istiyorum. Açıklanan ve açıklanacak yıl sonu banka karları, bankaların ve dolayısı ile BİST'in mevcut zirve üzerinde sınırlı yeni zirvelerden öteye yakın bir zaman içinde gitmesine imkan vermeyebilir. Benim için altı aylık bilanço dönemine kadar olası yeni endeks zirveleri hakkındaki beklentilerim Destek-Direnç Tablosunda paylaştığım seviyelerle sınırlı. Lütfen bu seviyeleri bir yerlere not ediniz. 

Ancak hisse bazlı ise durum biraz farklı olabilir. Şöyle ki, bazı hisseler endeksten ayrışarak daha pozitif yükseliş oranları gösterebilirler. Yıl sonu bilançoları bitince, temettü ve sermaye artışı beklentileri başlayacaktır. Bu süreçte hisse bazlı ayrışmaları görmeyi bekliyorum. Bu beklenti her hisse için geçerli değil tabi. Bazılarında da gelen ve gelecek karlar nedeniyle endeksten negatif ayrışmalar olabileceğini de göz ardı etmeyiniz. 

Kısacası hisse bazlı bağımsız hareketleri düşünmemiz gereken bir döneme girmek üzereyiz. Teknik analizi kullanarak bu ayrışmaları yakalamaya çalışacağız. 

Hepinize bol kazançlar dilerim.

NOT: Tüm üyelerimizin gün sonunda ekranlarını kapatmadan önce siteden çıkış yapmalarını, bir sonraki gün yeniden giriş yapıp, her seferinde HUP penceresini yeniden tıklayıp aktif etmelerini tavsiye ediyorum. Böylece olası teknik aksamaların ya da kopmaların önüne geçmiş olursunuz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 31.01.2018
    09:20

    Eyvah borsa düştü. Çok fena, hisselerimizde zarardayız. Hemen satsak mı acaba? Eminim bir kısmınızda bu düşünceler vardır. Hemen belirteyim ki, dün seans sonu yaşanan düşüş gayet normal bir kâr satışıdır. Hatta düne ait destek direnç tablos... Devamı »

  • 30.01.2018
    09:13

    Dün BİST yeni rekorları görürken bir anda satışlar geldi. ABD'li generalin Menbiç'ten çekilmeyeceğiz açıklaması nedeniyle BİST artı endeksten eksiye dönmüştü. Ama günü yine rekor kapanış ile tamamladık. Suriye'de Türki... Devamı »

  • 29.01.2018
    09:28

    ABD borsaları ve BIST rekorlarına devam ediyor. ABD borsaları için bu beklentide değildim. Bilakis FED faiz artışları gelmeye başladığında ABD endekslerinde satışların artmasını bekliyordum. Gerçi benim bu satışları beklediğim asıl faiz seviyeleri % 3,5 - % 4 civarlarında daha yük... Devamı »

  • 26.01.2018
    09:28

    Maalesef ABD yalan siyasetine devam ediyor. Türkiye ile stratejik ortaklık yalan, NATO'daki en önemli müttefiklik yalan, Orta Doğu'da ortak çalışma yalan, Türkiye'nin güvenliği önemli sözleri yalan, şimdi de Suriye sınırı boyunca 30 km.lik gü... Devamı »

  • 25.01.2018
    09:36

    Hatırlarsanız Suriye'de iç savaş ve DAEŞ terörü başladığı yıldan itibaren, Türkiye olarak mülteci göçüne engel olmak ve evlerinden kaçmak zorunda kalan Suriye'lileri sınır boyunda kurulacak tampon bölgelerde güvenli bir şekilde bar... Devamı »