Menbiç Realizasyonu Yaşandı!

30.01.2018 09:13
  •  A 

Dün BİST yeni rekorları görürken bir anda satışlar geldi. ABD'li generalin Menbiç'ten çekilmeyeceğiz açıklaması nedeniyle BİST artı endeksten eksiye dönmüştü. Ama günü yine rekor kapanış ile tamamladık.

Suriye'de Türkiye ile ABD'nin olası karşı karşıya gelme ihtimali BİST için her zaman çok önemli bir risktir. Dün ABD'li general bu şekilde bir açıklama yapınca, piyasalar bundan tedirgin oldular. Cumhurbaşkanımız Zeytin Dalı Harekatı Irak'a kadar tüm sınır hattında sürecek dese de, ABD çekilmeden Menbiç'e müdahale edeceğimizi düşünmüyorum. Eğer bu yaşanacak olursa, bu gelişmenin piyasalarda olumsuz yansımaları her alanda yaşanır diye düşünüyorum. Ama tekrar ediyorum, ABD ile karşı-karşıya gelmeyeceğimiz görüşündeyim. Eğer böyle bir risk güçlü ise, o bölge pas geçilir kanaatindeyim.

Dün bu risk seans içi önemli bir kar realizasyonu yaşamamıza neden oldu. Ama zaten endeks olarak da ilk direnç seviyesi olan 121.500 civarında idik. Yani teknik olarak da bu kar satışlarının gelmiş olması gayet normaldir. Eğer BİST 121.531 seviyesini geçecek olursa ki, bu mümkün o zaman üzerindeki olası teknik hedefleri zaten biliyorsunuz.

Yıl sonu bilanço döneminde olduğumuz için kıpır kıpır bir dönem içindeyiz. Hisse bazlı ayrışmaları görmemiz doğal olur. Her hisseyi endeks ile birlikte hareket edecek diye düşünmeyin. Endekse uymayıp geri kalan, ya da endeks ile düşmeyip yükselen hisseler görebiliriz. Önümüzdeki 1-2 aylık dönemi hisse bazlı düşünmek doğru olacaktır. 

Atilla Davası Son Gelişme!
              Dün, davanın hakimi Şubat başına sürpriz duruşma koymuş dediğim gelişme yeni bir duruşma değilmiş. Sadece taraflara Nisan'daki karar duruşması öncesi bir sözleri, itirazları vs var mı diye sormak için bir araya geleceklermiş. Bu nedenle özel bir gelişme olmayabilir.

ABD Borsalarında Kar Satışları!
              ABD faizlerindeki yükselişler nedeniyle dün, ABD endekslerinde kar satışları gördük. Benzer satışlar diğer borsalarda da görülüyor. ABD borsalarında tarihi rekorlar yaşandığı için, kar satışları gayet doğaldır. Dow'daki satışlardan birebir korkmamak lazım. Çünkü Dow rekorları uzun süredir kırıyordu. Sürekli bir yükseliş yaşıyordu. Ama o esnada BİST Dow'un bu yükselişine aynı şekilde katılmamıştı. O nedenle ABD borsalarında düzeltme başlarsa, belki ilk anda kısmen BİST'e de yansıyabilir ama sonra BİST yine  kendi özelindeki gelişmelere göre ayrışabilir.

BİST için önemli olabilecek enflasyon raporu açıklanacak! Açıklanacak veri BİST'in yönü üzerinde etkili olabilir. Hisse bazlı tekniklere bakarak gelişmeleri yakalamaya çalışacağız.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 29.01.2018
    09:28

    ABD borsaları ve BIST rekorlarına devam ediyor. ABD borsaları için bu beklentide değildim. Bilakis FED faiz artışları gelmeye başladığında ABD endekslerinde satışların artmasını bekliyordum. Gerçi benim bu satışları beklediğim asıl faiz seviyeleri % 3,5 - % 4 civarlarında daha yük... Devamı »

  • 26.01.2018
    09:28

    Maalesef ABD yalan siyasetine devam ediyor. Türkiye ile stratejik ortaklık yalan, NATO'daki en önemli müttefiklik yalan, Orta Doğu'da ortak çalışma yalan, Türkiye'nin güvenliği önemli sözleri yalan, şimdi de Suriye sınırı boyunca 30 km.lik gü... Devamı »

  • 25.01.2018
    09:36

    Hatırlarsanız Suriye'de iç savaş ve DAEŞ terörü başladığı yıldan itibaren, Türkiye olarak mülteci göçüne engel olmak ve evlerinden kaçmak zorunda kalan Suriye'lileri sınır boyunda kurulacak tampon bölgelerde güvenli bir şekilde bar... Devamı »

  • 24.01.2018
    09:22

    Bugün ABD başkanı Trump cumhurbaşkanımız Erdoğan ile 20:30'da telefon görüşmesi yapacakmış. Talep Trump'tan gelmiş. Önemli bir görüşme ama çok şey ifade etmeyebilir! Çünkü hatırlarsanız son yüz yüze görüşme sonrası s&o... Devamı »

  • 23.01.2018
    09:17

    BİST savaş falan hiç bir şeyi takmıyor gördüğünüz gibi. Suriye'ye askeri operasyon yapıyoruz. İlk andaki korkular çok çabuk dağılmış görünüyor. Operasyonun çok hızlı ve en az kayıpla gerçekleşiyor olması, ABD dahil, operasyona... Devamı »