ABD'nin Yalan Siyaseti Sürüyor!

26.01.2018 09:28
  •  A 

Maalesef ABD yalan siyasetine devam ediyor. Türkiye ile stratejik ortaklık yalan, NATO'daki en önemli müttefiklik yalan, Orta Doğu'da ortak çalışma yalan, Türkiye'nin güvenliği önemli sözleri yalan, şimdi de Suriye sınırı boyunca 30 km.lik güvenli hat kuralım teklifi yalan çıktı!

Son yükselişlere en büyük gerekçe oluşturan ABD'nin Türkiye'ye Suriye sınırı boyunca 30 km.lik güvenli hat kurma teklif ettiği haberi ABD dış işleri bakanı Tillerson tarafından yalanlandı. Bakan;''çok konuyu konuştuk ama hiç bir teklifimiz olmadı'' diye açıklamada bulundu. BİST dün 120 Bin üzerinde yeni rekorları görürken bir anda kar satışlarının gelmesine teknik gerekçeler dışında bu haber etkisini de gösterebiliriz. 

Sadece bu da değil, Trump'ın iç güvenlik danışmanı Bossert; Zeytin Dalı operasyonundaki bir hesap hatası çok büyük sonuçlar doğurabilir diyerek aba altından sopa gösteren bir açıklama yaptı. 

Bir ara söylediğim sözümü tekrar edeyim; böyle müttefik düşman başına! Kısacası ABD'nin şimdilik bölgede PKK ile kurmak istediği emellerinden geri adım atmadığını görüyoruz. Sadece ABD mi peki? Diğer önemli NATO müttefikimiz Almanya da, Leopar tanklarının bakım sözleşmesini Suriye'deki gelişmeleri öne sürerek askıya aldı. Şu dostlara bakar mısınız! Türkiye'nin güvenliği ile direk ilgili bir konuda, Esad'ın da değil, çapulçu topluluğu olan PYD'nin güvenlik riskini daha önemsiyorlar. Bu durum da Almanya'dan gördüğümüz ilk davranış değil. Daha önce de aynı Almanya benzer kararları almıştı. 

Türkiye güçlü olmak, içerden ve dışardan gelecek tüm tehlikelere karşı kendisini savunmak istiyorsa, özellikle ordu ve silah gücü konusunda millileşme çabalarına verdiği önemi hiç yavaşlatmadan, daha da hızlandırarak sürdürmelidir. İktidarın en büyük başarılarından birisi askeri alandaki milli üretime büyük destek vermesidir. Bu millileşme çabası en kısa sürede milli yazılım ve güvenlik sistemleri alanında da olmalıdır. 

Batının iki yüzlü planlarından korunmak için yaklaştığımız Rusya da çok net değil. ABD'nin Suriye'yi bölmeye çalıştığını söylerlerken, diğer tafartan da Türkiye'nin Afrin harekatının çok tehlikeli bir kafa tutma olduğunu ifade eden açıklamalar yaptılar. 

Bu gelişmelere bakıp, en başından beri bir görüşümü tekrar etmek istiyorum! Batılı dostlarımız ve Rusya Suriye'deki PYD yapılanması konusunda güven vermiyorlar. Eğer bu risklerden korunmak istiyorsak, Suriye'deki varlığımıza destek olacak bir hamle yapıp, Suriye yönetimi ile PYD'ye karşı görüşmeler yapmanın doğru olacağı görüşündeyim. Devletlerin sabit dış politikaları olmaz. Gelişmelere göre değişebilen siyaset anlayışları olur. Siz yine Esad'ın politikalarını eleştirebilirsiniz ama bölgedeki risklerin bertaraf edilmesi için Suriye ile ortak harekat çok önemli olur görüşünmdeyim. Bunun bir benzerini merkezi Irak hükümeti ile de zamanında yapmadık mı? Barzani ile iyi iken, merkezi Irak hükümeti ile kavgalı idik. Ama Barzani'nin bağımsızlık hamlesi sonrası işler tam tersine dönmedi mi? Şimdi merkezi Irak hükümeti ile çok daha yakın, Barzani'ye mesafeliyiz. Dış politika dinamik ilişkiler içeriri. Gelişmelere göre kararlarınız da değişken olabilir. Esas olan milli çıkarlar ve güvenliktir.

Trump ve ABD dünya için de benzer çelişkileri gösteriyor! Güçsüz Dolar bizim için iyi diyerek kur savaşları mesajı veren ABD Hazine Bakanı Mnuchin, sonrası Trump ise Davos'ta güçlü Doları savundu. Dolar da şaşkına dönmüş durumda. Dün hızlı düşüş gösterirken, bir anda yükselmeye başladı. 

Her neyse, Suriye'deki risklerin sürdüğünü bilmek doğru olacak sanırım. Ama dün yaşanan düşüşe şaşırmamak gerekir. Olayı da sadece ABD'nin çelişkili açıklamalarına bağlamamak doğru olur. Teknik olarak da zaman zaman bu tip kâr satışları ile karşılaşmamız çok doğaldır. Ki, dünkü beklenti yazımın son kısmında;''Tüm bunlara rağmen, BİST olarak geldiğimiz rekor seviyeler aynı zamanda önemli dirençlerdir. Bu yüzden her an kâr satışarına da denk gelebiliriz'' yorumu ile uyarı yaptığımı biliyorsunuz.

Dalgalı bir seyir izleyebilecek BİST ve hisseler için teknik referanslardan destek alarak bu günlerin riskini savuşturmaya çalışıyorum. Umarım başarılı çıkarız. 

Hepinize bol kazançlar ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.01.2018
    09:36

    Hatırlarsanız Suriye'de iç savaş ve DAEŞ terörü başladığı yıldan itibaren, Türkiye olarak mülteci göçüne engel olmak ve evlerinden kaçmak zorunda kalan Suriye'lileri sınır boyunda kurulacak tampon bölgelerde güvenli bir şekilde bar... Devamı »

  • 24.01.2018
    09:22

    Bugün ABD başkanı Trump cumhurbaşkanımız Erdoğan ile 20:30'da telefon görüşmesi yapacakmış. Talep Trump'tan gelmiş. Önemli bir görüşme ama çok şey ifade etmeyebilir! Çünkü hatırlarsanız son yüz yüze görüşme sonrası s&o... Devamı »

  • 23.01.2018
    09:17

    BİST savaş falan hiç bir şeyi takmıyor gördüğünüz gibi. Suriye'ye askeri operasyon yapıyoruz. İlk andaki korkular çok çabuk dağılmış görünüyor. Operasyonun çok hızlı ve en az kayıpla gerçekleşiyor olması, ABD dahil, operasyona... Devamı »

  • 22.01.2018
    09:18

    Türk Silahlı Kuvvetleri Afrin'e girdi. Hava unsurlarımızın ve topçularımızın atışları ile başlayan Afrin operasyonunda, dün 11,05'te kara birliklerimiz de Afrin'e girdiler. Özgür Suriye Ordusu(ÖSO) kuvvetleri ile birlikte yaptığımız, ''Zeytin Dalı&... Devamı »

  • 19.01.2018
    09:08

    Zor bir haftayı tamamlıyoruz. Düşecek korkusu ile başladığımız haftada BİST önce sert düşüp, sonra da aynı sertlikle yükseldi. ABD ile gerilim bu hareketin ana nedeni idi. Üç gündür yükseliş var. Ama aynı ABD'nin Dış İşleri sözcüs&uum... Devamı »