Dış Borsa Kaynaklı Kar Satışları Yaşandı!

02.02.2018 09:30
  •  A 

Endeksler önemli dirençlere geldiği zaman farklı gerekçeleri bahane edip, kar satışları yaşayabilirler. Dün de bir ara gayet güzel yükseliyor iken aniden satışların geldiğini gördük. Eminim bir çoğunuz bu satılardan panikliyorsunuzdur. 

Dün yaşanan satışların nedeni bana göre ABD ve Almanya gibi gelişmiş ülke borsalarında yaşanan ve bir ara % 1,65 seviyelerine ulaşmış olan kâr satışlarının etkisi idi diye düşünüyorum. Yani BİST onların oranlarının oldukça altında düşüşlerde kalsa da, etkilerinden kurtulamadı. 

Bu tip etkilenmeler zaman zaman görülür ve görülecektir. Ama sonradan bakınca ABD borsalarında toparlanma görüyoruz. 

Alan Greenspan'den Balon Uyarısı!
             Tam emin değilim ama 16-19 yıl gibi FED başkanlığı yapmış olan Greenpan bir süredir ABD tahvil ve hisseleri için balon uyarısı yapıyor. Zamanında ben de strateji yazılarımda ''Borsalar İçin Uyarıyorum!'' gibi bazı yazılarımda benzer uyarıları yapmıştım. Ama henüz bu uyarıların içeriklerindeki faiz artışları tam olarak yaşanmadığı için, bu balonlar patlamadı. Greenspan dün yine benzer bir uyarıyı yaptı. Dow bundan etkilenmiş olabilir. Ama sonra toparlandı. Çünkü Trump ikinci bir vergi indirimi daha yapabileceklerini açıklamış. Ekonomiler için vergi indirimleri yeni kaynak yaratmak demektir. Ekonomiye pozitif etki yaratır. 

Her neyse, kısacası BİST eğer dış kaynaklı satışlar yaşadı ise, ABD'deki toparlanmaları görüp güne alımlarla başlayabilir. Kaldı ki zaten bu günlerde piyasayı hisse bazlı takip etmeniz doğru olur uyarısı yaptığımı biliyorsunuz. Çünkü tam bilanço dönemindeyiz. Hisse bazlı ciddi ayrışmalar yaşanabilir. Teknik hareketlenmeleri görüyorsunuz. Bir kaç aydır yerinde sayan hisseler bir günde beklentileri aştığı gibi, çok daha üstüne bile gidebiliyorlar. İşte bu nedenle beklentim süren hisselerin düşmelerine aldırış etmeden zarar kes vermiyorum. Sonra zarardayız diye üzüldüğünüz, acaba satsa mıydım diye düşündüğünüz hisseler, bir anda kopup hedeflerin bile bile çok üstünde fiyatlara gidince, tüh kaçırdım üzüntülerine dönüşüyor :) 

Maalesef borsa böyle bir alan. Hiç birisinin üzerinde ne yapacağı, fiyatının ne olacağı yazmıyor. Bizler teknik analiz, temel analiz, piyasa hareketleri ve tecrübelerimizle bunları öngörmeye çalışıyoruz. Ama tabii her zaman bire bir başarmamız mümkün değil. Olduğu kadarıyla inşallah faydalı olmaya çalışıyoruz.

Bazen öngörü fiyatının bir kademe altından hisse dönüyor. En sinir bozucu da bu benim için. Ama bazen de revize ile yükselttiğim hedefin bile üstüne gidiyor. Ne diyelim yeter ki hep karlı rakamlarda bunlar yaşansın. 

Hepinize bol kazançlar ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.02.2018
    14:32

    Sevgili Arkadaşlar, Bildiğiniz gibi, sitede teknik analize dayalı öngörü, temel analize dayalı uzun vadeli yatırım hisseleri ve strateji ve beklenti yazılarımı paylaşıyorum. Lütfen al/sat tablosundaki açık öngörüler için benden yo... Devamı »

  • 01.02.2018
    09:17

    FED FOMC toplantısından faiz değişikliği çıkmadı. FED fonlama faizleri % 1,25 - %1,50 olarak kaldı. Beklenen bir gelişme. FED'in yeni başkanın görevde olacağı Mart toplantısında faiz artış kararı alması bekleniyor. Benim beklentim 2018 yılı içinde FED'in en az 3 kez faiz a... Devamı »

  • 31.01.2018
    09:20

    Eyvah borsa düştü. Çok fena, hisselerimizde zarardayız. Hemen satsak mı acaba? Eminim bir kısmınızda bu düşünceler vardır. Hemen belirteyim ki, dün seans sonu yaşanan düşüş gayet normal bir kâr satışıdır. Hatta düne ait destek direnç tablos... Devamı »

  • 30.01.2018
    09:13

    Dün BİST yeni rekorları görürken bir anda satışlar geldi. ABD'li generalin Menbiç'ten çekilmeyeceğiz açıklaması nedeniyle BİST artı endeksten eksiye dönmüştü. Ama günü yine rekor kapanış ile tamamladık. Suriye'de Türki... Devamı »

  • 29.01.2018
    09:28

    ABD borsaları ve BIST rekorlarına devam ediyor. ABD borsaları için bu beklentide değildim. Bilakis FED faiz artışları gelmeye başladığında ABD endekslerinde satışların artmasını bekliyordum. Gerçi benim bu satışları beklediğim asıl faiz seviyeleri % 3,5 - % 4 civarlarında daha yük... Devamı »