Kar Satışları Normal!

05.01.2018 09:33
  •  A 

ABD'deki davadan çıkan karar sonuçta bir çok olumsuz belirsizlikle çıkmışken, BİST'in bunu takmıyor havası ile bir ara bin küsur puan artı olması açıkçası çok da beklemediğim bir durumdu. Eğer BİST 108.000 - 110.000 civarında iken bu karar çıkmış olsaydı, o zaman BİST 115.000 seviyelerini görmüştü diyerek, mevcut seviyeden yeniden üstten verenlerin de desteği ile BİST'i yukarı çekmeleri normal olurdu. Ama 117.000 üstü seviyeler zaten BİST'in TL bazında gördüğü en yüksek seviyeler. Zaten teknik olarak bir düzeltmenin stresi altında iken, bir de çıkan dava sonucunda yaşanan kâr satışları çok normaldir. 

Ancak, teknikleri esas alacak olursak, 115.093 üzerinde kalması halinde BİST'in bir süredir destek-direnç tablosunda dikkat çektiğim 120.000 hedefi yine de beklentiler dahilinde kalmaya devam eder. Ama açıkçası, kısa vade için, ABD'deki dava sonrasında BİST'in mevcut gördüğü TL bazlı zirvelerden bir süre daha kâr satışı yiyerek düzeltme yapmasını daha yüksek ihtimalli bulduğumu belirtmek isterim.

Hisse bazlı pozitif ayrışmalar olsa da, BİST sırası ile 114.500 ve 112.500 desteklerine doğru geri çekilecek olursa, normal bir teknik düzeltme olur. Ben de böyle bir düzeltmenin olmasını bekliyorum. Ama bu arada hisse bazlı yükselişler de sürecek gibi duruyor. Olası pozitif ayrışma beklediğim hisseleri Destek-Direnç ve Al/sat tablolarımızda paylaşmayı sürdüreceğim. İlgili tablolarda bu hisseleri görebilirsiniz.

FİTCH Büyüme Beklentimizi Açıkladı!
              Fitch önümüzdeki beş yıllık dönem için büyüme potansiyeli yüksek gördüğü üç ülkenin en düşük beklentisine sahip olan Türkiye için beş yıl sürecinde ortalama % 4.8 büyüme beklediğini açıkladı. 2017 yılına başlarken açıkladıkları ve sonra devamlı yukarı yönlü revize yaptıkları büyüme oranlarımız % 4.8 beş yıllık bir ortalama beklentiye yükselmiş durumda. Diğer ülkeler için önemli bir büyüme beklentisine sahip değiller. 

Gördüğünüz gibi, tüm olumsuz şartlara rağmen Türkiye yüksek büyüme potansiyelini sürdürüyor. Eğer son strateji yazımda da dikkat çektiğim gibi, ABD ve AB ile ilişkilerimizde olumlu gelişmeler sağladığımız takdirde, ABD'deki davadan ve Suriye'deki PYD/YPG yapılanmasında korkulacak riskler yaşanmaması halinde Türkiye bu beklentilerden de yüksek büyüme gösterebilir.

Ama ben özellikle ABD ile riskler konusunda kolay çözüm beklemekten ziyade, daha da artacak riskler olacağı görüşündeyim. Bu nedenle şu anki belirsizlikler sürerken, endeksi iki gün önce gördüğü 118.395 ve üstüne doğru taşımayı çok da mantıklı bulmuyorum. Böyle bir yükseliş tekrarlanırsa, özellikle yabancı fon satışlarının daha da artma riski olacağı görüşündeyim. 

Ama ABD ile ilişkilerde yumuşama sinyalleri artacak olursa, o zaman işler ve beklentilerim değişir. Strateji yazımda 2018 için dikkat çektiğim 140.000'li endekslere çok da zaman kaybetmeden ulaşırız. Şimdilik yakın tarih için bu beklentim yok. 

Yabancı Çok Mu Cesur?
              % 65,62 düzeyine ulaşmış yabancı takasına bakınca, açıkçası kafam karışıyor! Türkiye içinde bulunduğu bu risklere rağmen yabancı ilgisi artıyor. Bunun iki açıklaması olabilir! Ya yabancılar bizim çekindiğimiz risk ve belirsizlikleri çok kafaya takmıyor, bunlardan korkmuyorlar. Ya da yabancılar düşündüğümüz gibi yabancı değiller! 

Yani yabancı takasında yerli yatırımcıların ya da bazı spekülatörlerin de payı olabilir. Bu görüntüyü yaratıp, Türkiye hakkındaki olumsuz görüşleri pozitif yönde etkilemek isteyen bazı yerli yatırımcı ya da spekülatör ve-veya piyasa yapıcıları(!) olabilir. 

ABD Tarımdışı İstihdam Verisi Gelecek!
             Beklenti 190 Bin kişi. Önceki veri 228 Bin kişi idi. Beklentiden yüksek gelmesi yönünde bir beklenti var. Bakalım ne gelecek göreceğiz. Ayrıca işsizlik verisi de gelecek. Bu her iki verideki rakamların iyi gelmesi halinde FED'in faiz artışı beklentileri daha da artacaktır. 

Hepinize iyi bir hafta sonu ve bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.01.2018
    09:25

    ABD Atilla Davası bitti. Jüri altı suçlamanın beşinde Hakan Atilla'yı suçlu buldu. İran'a yönelik ambargoyu delmek, ABD bankalarını dolandırmak, ABD'yi aldatma suçuna iştirak etmek, ABD bankalarını dolandırmaya iştirak etmekten suçlu, kara para aklam... Devamı »

  • 03.01.2018
    09:23

    Yıla güzel bir başlangıç yaptık ve TL bazında en yüksek endeks seviyesi ve en yüksek TL bazında kapanış rekorlarını kırmış olduk. Sadece tekniklere bakacak olursak, hedefin 120.000 ve hatta biraz daha üstü olabileceğini söyleyebiliriz. Ama benim neden &ccedi... Devamı »

  • 02.01.2018
    09:37

    Bugün 2018'in ilk borsa gününe başlayacağız. Siz bakmayın başlıktaki temenniye! Her zaman için öncelikle sağlık ilk dileğimiz. Dolayısı ile yeni yıl hepimiz için sağlıklı, mutlu olacağımız bir yıl olsun. Ama bu dileklerimizin yanında bol da kazanç getirsi... Devamı »

  • 29.12.2017
    09:32

    Yazılarımdan da anlayacağınız gibi, benim açımdan pozitif gelişmelerin önüne set olan en önemli belirsizlik ABD ile aramızdaki ilişkilerdir. Şu an için üç önemli sorunumuz vardı! Suriye'de PYD'yi destekleyen ABD politikaları, ABD süren dava ... Devamı »

  • 28.12.2017
    09:09

    Bu sözümü ABD süren dava için söylediğimi anlamışsınızdır. O kadar çok spekülasyon yapıldı, o kadar büyük ceza lafları ortalığa atıldı ki, kararı görmeden tekniklere bakarak öngörü yapmaya bir türlü cesaret edemiyoru... Devamı »