Vize Sürprizi İle Yılı Kapatıyoruz!

29.12.2017 09:32
  •  A 

Yazılarımdan da anlayacağınız gibi, benim açımdan pozitif gelişmelerin önüne set olan en önemli belirsizlik ABD ile aramızdaki ilişkilerdir. Şu an için üç önemli sorunumuz vardı! Suriye'de PYD'yi destekleyen ABD politikaları, ABD süren dava ve bir anda ortaya çıkan vize krizi.

Dün bunlardan vize krizinin çözüldüğünü duyunca, BİST oldukça hızlı bir yükseliş ile bu açıklamaya pozitif bir tepki verdi. Aynı şekilde kurlarda da geri çekilmeler yaşandı. Son birkaç günlük yükselişlerin sırrı bu gelişmede yatıyor olabilir. Bu bilgiye hakim olanların endeks üzerinde alımları yaşanmış olabilir. Ne olursa olsun, piyasalar için pozitif bir gelişmedir. 

ABD ile Sorunlar Bitiyor Mu?
              Dün çözülen vize sorununa bakarak diğer sorunlar için de aynı yönde bir cevap vermek mümkün değil. Konular tamamen birbirinden farklı gelişebilir. Bu yüzden diğer sorunların da gelişmelerini ve açıklamalarını duymadan tam rahatlık duyamıyorum. Umarım diğer sorunları da kısa sürede pozitif sonuçlarla çözeriz. Eğer bu sorunları aşarsak, benim açımdan enflasyon, faiz, FED daha önemsiz sorunlar olur. ABD ilişkilerindeki sıkıntıları karşılıklı uzlaşma ile çözdüğümüzde BİST yeni yıl çok sayıda rekor kırar. Ki, bu konudaki görüşlerimi son strateji yazımda okuyabilirsiniz. 

Tekrar uyarmak gerekirse, benim açımdan vize sorununun çözülmesi olumlu bir gelişme olsa da, daha önemli diğer iki sorun halen duruyor ve riskini de sürdürüyor. Bu nedenle yaşanan yükselişlerde açık öngörüler gerçekleştikçe kapatmayı ve ortaya çıkan nakit ile yeni yıla girmeyi doğru buluyorum. 

Elektirik Zammı!
              1 Ocak'tan itibaren elektirik fiyatlarına %8.8 zam açıklandı. Bu karar elektrik satışına aracılık yapan şirketlere pozitif etki yapacaktır. Yeni yapılacak olan zam Sabancı'nın Enerjisa halka arzını olumlu etkileyebilir. 

Ama elektrik zammından olumsuz etkilenenler de olacaktır! Özellikle cam ve demirçelik gibi yüksek elektrik kullanan şirketler için bu zam ilk anda olumsuz etki yaratacak bir gelişmedir. Tabii bu zammın enflasyon etkisi de olumsuz olacaktır. Ama devlete gelir manasında ek kaynak yaratacak bir gelişme olduğunu da söylemek gerekir.

İran'dan Türkiye'ye Seyahat Uyarısı!
              İran vatandaşlarını gerekmediği takdirde Türkiye'ye seyahat yapmamaları konusunda uyardı. Geçen yılbaşında yaşadığımız üzücü bir olay nedeniyle bu uyarı yapılmış olabilir. Umarım sorunsuz bir şekilde yılı tamamlar ve yeni yıla başlarız.

Yılın son işlem gününde hepinize bol kazançlar diler, sevdiklerinizle birlikte bitirmekte olduğumuz yılı aratmayacak bir yeni yıl yaşamanızı temenni ederim. 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.12.2017
    09:09

    Bu sözümü ABD süren dava için söylediğimi anlamışsınızdır. O kadar çok spekülasyon yapıldı, o kadar büyük ceza lafları ortalığa atıldı ki, kararı görmeden tekniklere bakarak öngörü yapmaya bir türlü cesaret edemiyoru... Devamı »

  • 27.12.2017
    08:52

    Arkadaşlar, Bugün beklenti yazım olmayacak. Özel bir gündem yok. Son dönem yazdıklarımızın içerikleri geçerli. Gördükçe tekniklerine göre hisse paylaşımlarımı sürdüreceğim. Gerçekleşenleri de kapatacağım. A&cced... Devamı »

  • 26.12.2017
    11:30

    Arkadaşlar, Öncelikle başta yeni gold üyelerimiz olmak üzere önceden okumamış olan tüm üyelerimiz ''Siteyi Tanıyalım!'' kısmını dikkatlice okusunlar. Böylece sitenin tüm bölümlerini ve bu kısımların amacını detaylıca &o... Devamı »

  • 26.12.2017
    09:32

    Yabancı fon yöneticileri Noel tatilinde olduğu için piyasa hakimiyeti yerli oyuncuların hakimiyetinde. Bugün Avrupa tatilde. ABD tatilden dönüyor. Yarın fon yöneticileri işlerinin başına dönmeye başlarlar ama bir kaç gün daha hakimiyet yerlilerde kala... Devamı »

  • 25.12.2017
    09:14

    Yeni yıl öncesi son haftaya başlıyoruz. Başlarken çok daha kötü düşünülen bir yılı geride bırakacağız. Bankacılık sektörü hariç iyi geçti denebilecek bir borsa yılı oldu diye düşünüyorum. Yıla başlarken yaptığım kur tahminle... Devamı »