Karar Açıklansa da Rahatlasak!

28.12.2017 09:09
  •  A 

Bu sözümü ABD süren dava için söylediğimi anlamışsınızdır. O kadar çok spekülasyon yapıldı, o kadar büyük ceza lafları ortalığa atıldı ki, kararı görmeden tekniklere bakarak öngörü yapmaya bir türlü cesaret edemiyorum. 

Normalde tekniklerine bakınca banka hisselerinde yukarı yönlü görüntüler var. Bugün için de genelindeki görüntü öyle. Bilançoları da zaten yükselişlerini destekleyecek yapıda. Hele ki halkbank bilançosundaki rakamları doğru kabul edersek ki öyle olmalı, çok büyük iskontolar içeriyor. Ama diğer taraftan Atilla davasının sonucunda bankalarımıza bir ceza çıkacak olursa, geneline olmasa da özelde en büyük riski taşıyan banka olduğıu için, insan ister istemez çekiniyor. Yani yıla kötü bir sürpriz ile başlamaktan korkuyorum. 

Yıllardır o kadar planlı bir şekilde bizi kuşatıyorlar ki, tam umutlarla başlanılan yeni bir yılın ilk günlerinde moralleri bozmak için bile bu karar ertelenmiş olabilir. Her ne duyacaksak, açıklansın duyalım da, bir sorun çıkmayacaksa ondan sonra rahatlayalım. Çünkü olası bir bankacılık sektörü cezası, parasal rakamların boyutuna göre tüm piyasaları bozabileceği gibi, uluslar arası ilişkilerimizde çok farklı gerilimleri de beraberinde getirebilir. 

Ama eğer, dağ fare doğurur, yapılan yorumlarda geçen rakamlarla ilgisi olmayan, hatta hiç bir maddi sonuç çıkmayan bir karar çıkacak olursa, işte o zaman bankalar coşar. Özellikle halkbank ciddi bir artış yaşar. Genel bankalarda da yaşanacak yükselişlerin desteği ile BİST yeni yılı yeni rekorlar görerek karşılar.

Ben bu umudu korusam da, tedirginlik nedeni olan beklentimi daha yüksek bir ihtimal gördüğüm için, bu günleri yoğurdu üfleyerek geçirmeyi tercih ediyorum. Bir çok kez yazdım, yeni üye arkadaşlarımız bilsin diye tekrarlıyorum! Öngörü azlığım özellikle ABD süren davanın kararından duyduğum tedirginlik nedeniyledir. Yeni yılın ilk haftası da dahil, daha ziyade gerçekleşen öngörülerimi kapatmakla yetinmeyi planlıyorum. Tek tük öngörüm belki olur ama fazla sayıda yeni öngörü için şimdilik erken diyorum. 

Ayrıca, yabancı yatırımcı ve fon yöneticileri de henüz tatil ortamından tam sıyrılamamışlardır. Yeni yıl ile birlikte işlerinin tam olarak başında olacaklar. O yüzden bir çok hissedeki sonyükselmiş fiyatları da kâr realizasyonu için kullanmaları riski var. Dava sonucu açıklandıktan sonra ise, yıl sonu bilanço beklentileri ve olası bedelsiz sermaye artışı spekülasyonları başlayacaktır. Özellikle önümüzdeki 3 aylık dönem, yüksek bedelsiz potansiyeli taşıyan hisselerde önemli hareketlenmeler görülebilir. Zaten bu dönem sonrasında yine bir bedelsiz açıklaması duymadığımız bazı açık öngörülerimi gerçekleşmedi diye kapatmayı düşünüyorum. 

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.12.2017
    08:52

    Arkadaşlar, Bugün beklenti yazım olmayacak. Özel bir gündem yok. Son dönem yazdıklarımızın içerikleri geçerli. Gördükçe tekniklerine göre hisse paylaşımlarımı sürdüreceğim. Gerçekleşenleri de kapatacağım. A&cced... Devamı »

  • 26.12.2017
    11:30

    Arkadaşlar, Öncelikle başta yeni gold üyelerimiz olmak üzere önceden okumamış olan tüm üyelerimiz ''Siteyi Tanıyalım!'' kısmını dikkatlice okusunlar. Böylece sitenin tüm bölümlerini ve bu kısımların amacını detaylıca &o... Devamı »

  • 26.12.2017
    09:32

    Yabancı fon yöneticileri Noel tatilinde olduğu için piyasa hakimiyeti yerli oyuncuların hakimiyetinde. Bugün Avrupa tatilde. ABD tatilden dönüyor. Yarın fon yöneticileri işlerinin başına dönmeye başlarlar ama bir kaç gün daha hakimiyet yerlilerde kala... Devamı »

  • 25.12.2017
    09:14

    Yeni yıl öncesi son haftaya başlıyoruz. Başlarken çok daha kötü düşünülen bir yılı geride bırakacağız. Bankacılık sektörü hariç iyi geçti denebilecek bir borsa yılı oldu diye düşünüyorum. Yıla başlarken yaptığım kur tahminle... Devamı »

  • 22.12.2017
    09:26

    Gece tüm ekranlarda ve yorumlarda BM Kudüs oylaması vardı. Geç saate kadar kadar bekledim acaba ABD'deki davadan bir karar gelecek mi diye. Sabah habelerde duyduğumuza göre jüri üyeleri bugün tam gün çalışmak istemişler. ABD'de genelde cuma g&... Devamı »