Terim Gündemi Değiştirdi!

22.12.2017 09:26
  •  A 

Gece tüm ekranlarda ve yorumlarda BM Kudüs oylaması vardı. Geç saate kadar kadar bekledim acaba ABD'deki davadan bir karar gelecek mi diye. Sabah habelerde duyduğumuza göre jüri üyeleri bugün tam gün çalışmak istemişler. ABD'de genelde cuma günleri jüri yarım gün çalışırmış. Demek ki, jüri ABD saatine göre bugün akşam saatlerine kadar görüşünü bekletebilir.

Her neyse, dün BM Genel Kurulunda çok önemli bir oturum gerçekleşti. ABD'ye rağmen büyük bir oy çokluğu ile Kudüs kararı alındı. Red kararı veren ülkelerin neredeyse çoğunun adını bile bilen olmayabilir. Beni şaşırtan Bosna Hersek'in çekimser kalmış olması oldu! 

Bu oylamaya bağlayıcılığı olmasa da, yine de ABD'ye karşı bir kafa kaldırış olması açısından önemli bir oylama diyebiliriz. Ama diğer taraftan ABD ile ilişkilerimizde yeni bir gerilim sürecine odun atmış bir gelişme diye görüyorum. Aman ABD ile ilişkiler bozulmasın ne diye böyle bir kararı destekledik filan gibi bir görüşte hiç bir zaman olmam. Haklı neyse sonuna kadar savunmalıyız. Bu konuda da sonuna kadar haklıyız. Ama 1967'de BM olarak sınırları belirlenmiş bir paylaşım kararı varken ve bunu ABD'de o zaman onaylamışken, o tarihteki sınırlar ile bugünkü sınırlara bakınca, bugünkü gerilim pek de Filistin'e haksızlık yapılıyor diye yaşanmıyor görüşündeyim! Öyle olsaydı, bugüne gelirken devamlı değişen toprak dağılımı için şu ana kadar çok daha büyük karşı çıkışlar olmalıydı. Filistin'in 1967'de kabul edilen toprakları her yıl sistemli şekilde elden giderken bu tepkiler neden verilmedi diye düşünüyor insan ister istemez!

Tabii böyle düşününce de, acaba ABD'de süren Zarrab davası diye başlayıp Atilla davası olarak devam eden davanın ve-veya Suriye'deki anlaşmazlıkların bir etkisi varmıdır diye düşünüyorum! Eğer ABD'den gelmesi beklenen aleyhimizdeki bazı kararlar ve hamleler öncesinde bu tepkileri veriyorsak, o zaman her an için ABD'den de bizim aleyhimizde bir takım gelişmeleri duymaya hazır olmalı diyorum! Umarım yanılıyorumdur. Çünkü haklı çıkacak olursam, olası gelişmeler canımızı sıkacak gelişmeler olacaktır.

Gündem Terim Oldu!
              Lakin yabancıların çözemediği bir konu bizim gündem önceliklerimiz! Gördüğünüz gibi, dünya ve bizim için çok önemli gelişmeler yaşanırken, gece GS'yın yeni hocası Terim olacak diye bir haber çıkınca, gündem birden bire Terim oluverdi. Sabah okuduğum twitter haberlerinin çoğu Fatih Terim'in 4.dönemine değiniyor.

Eğer gerçekten de bizim insanımız için gündem Terim ise, o zaman bizim sırtımız yere gelmez. Nasılsa olabilecek hiç bir şeyi takmıyoruz demektir. 

Allah hayır etsin diyorum. 

Yazımın içinde dediğim gibi, tüm piyasalarımız için her iki yönde çok önemli sonuçlar doğurabilecek olan ABD'deki davada jüri kararı sanırım bugün Türkiye saati ile piyasaların kapanışı sonrasına kalabilir. Tabii mahkemin hakimi jürinin tam gün çalışma önerisini kabul ederse. Yoksa öğleden sonra da kararı duyabiliriz. 

Tabii ki Terim, Cimbom ve Cimbom'lu taraftarlar için hayırlı olsun. Ama benim için önemli gündem davanın sonucu olacaktır. Hemen sonrasında yaşanabilecekler ve Suriye'de olabilecek gelişmeler bambaşka bir ortama da süreklenmemize neden olabilir. Umarım ben fazla temkinli çıkarım. Mahkemeden önemsiz sonuçlar çıkar ve Suriye'de PYD/YPG'ye verilen silahlar hiç patlamaz da piyasalarımız coşar. 

BİST'in de jüri kararı akşama kaldı diye güne yükselişle başlamasını bekliyorum. Ama sonrasında olası kararın tedirginliğini hissedenlerin satışlarının gelmesini bekliyorum. Tabii olumlu bir karar bilgisine sahip olanlar varsa, onu bilemem. 

Hepinize hayırlı cumalar ve güzel bir hafta sonu dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.12.2017
    09:37

    BM Güvenlik Konseyi'nin Kudüs kararını ABD'nin veto etmesi sonrası Türkiye ve birkaç ülkenin girişimi ile Kudüs kararı BM Genel Kurulunda gündeme taşındı. Oylama öncesi ABD başkanı BM üyelerini ABD mali yardımlarını kesmekle tehdit etti. ABD'... Devamı »

  • 20.12.2017
    09:21

    Yabancıların Noel tatili dolayısı ile azaldığı bu günlerde, hisselerde ekstra spekülatif hareketlerin yaşandığını görürüz. Bir bakarsınız bazı hisseler aşırı alımlarla tavanlamış ya da ciddi oranda yükselmiş olabiliyor. Bu tarz alımlar sizlerde aynı şekilde sürecek... Devamı »

  • 19.12.2017
    09:43

    1945 yılında kurulan örgüt sözde dünya barışını korumak için kurulmuş gibi lanse edilse de, dönemin en güçlü galip devletlerinin dünya genelindeki statükolarını korumak amacı ile kurulduğu aşikar bir durum. Üye sayısının çok... Devamı »

  • 18.12.2017
    09:40

    Enflasyon konusundaki görüşlerimi çok uzun yıllardır bilirsiniz. Enflasyon yetersiz üretimin bir neticesidir. Sıkı para politikası araçları ile enflasyonu sadece geçici dönem düşürür ama kalıcı olarak bitiremezsiniz. Enflasyondan kalıcı olarak ... Devamı »

  • 14.12.2017
    09:37

    ABD merkez bankası FED sürpriz yapmadı. 25 baz puan faiz artışı yaparak faizlerini %1,25-%1,50 aralığına çekti. 2018 yılı için de 3 faiz artışı öngörüsünde bulundu. Karara tepki bizde Dolar kurunda gevşeme, dünya genelinde ise, parite ve ons altında yü... Devamı »