FED Sırasını Savdı. Sırada TCMB Var!

14.12.2017 09:37
  •  A 

ABD merkez bankası FED sürpriz yapmadı. 25 baz puan faiz artışı yaparak faizlerini %1,25-%1,50 aralığına çekti. 2018 yılı için de 3 faiz artışı öngörüsünde bulundu. Karara tepki bizde Dolar kurunda gevşeme, dünya genelinde ise, parite ve ons altında yükseliş olarak görülüyor.

Bugün 14:00'de TCMB, 15:00'de İngiltere Merkez Bankası ve 15:45'de ise Avrupa Merkez Bankasının faiz kararları öğrenilecek. Diğer ikinin çok büyük etkisi olacak bir karar açıklamalarını beklemiyorum. Bizim için önemli olan TCMB'nın faiz kararı olacaktır.

Dünkü yazımda belirttiğim gibi, politika faizlerinde bir değişiklik beklemiyorum. Ne olursa nasıl yansır konusundaki dünkü yazımdan okuyabilirisiniz. Beklentilerin geneli Geç Likidite Penceresi(GLP) faiz oranlarında artış olabilir şeklinde. Aslında bu kadar çok isimli faiz oranlarını da yanlış buluyorum. Esas olan politika faizleri olmalı ama şu anda piyasanın faizi GLP olarak işliyor. Açıklasınlar da ne olacak görelim.

BİST Teknik Realizasyon Yaşıyor!
              BİST 109.695 civarı bollinger direncine sahip. Üç gün boyunca bu seviyeye yaklaştı ama kıramayınca dün beklentimde olduğu gibi bir kar realizasyonu görülmeye başladı. Stochastic seviyesinin aşırı alım bölgesinden boynunu aşağıya doğru çevirdiğine baklılırsa, bugün de kar satışları sürebilir. 

Kar satışlarının sürmesi halinde olası teknik destekleri Destek-Direnç Tablomuzda paylaştım. Orada teknik görüşlerimi görebilirsiniz.

Yıl sonu yaklaşırken BİST'den ayrışmaların da olduğunu görebiliriz nitekim petkm dün benzer bir hareketle BİST'den ayrışma gösterdi. Benzer ayrışmalar önümüzdeki günlerde de görülecektir.

İİT Zirvesinden Sert Kararlar Çıktı!
             Türkiye'nin çağrısı ile toplanan İslam İşbirliği Teşkikatı zirvesinden Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak kabul edildiği ve bundan sonra ABD'nin uzlaştırıcı rolünün kesinlikle kabul edilmeyeceği ifade edildi. Zirvede ABD ve İsrail sert eleştiri aldı. Dünya ülkelerine de Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak tanınması çağrısı yapıldı. 

Zirvenin baş aktörü olarak Türkiye ve cumhurbaşkanımızı görüyoruz. İlk kez İİT bu denli güçlü mesajlar içeren kararlar aldı. Bakalım bu kararları uygulama konusunda da aynı kararlılığı gösterebilecekler mi! 

Dün de yazdığım gibi, bu zirvede alına kararlar ABD ile aramızdaki ilişkilerin daha da gerilmesine neden olacaktır. Nitekim dün bir panelde konuşan Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster, Türkiye'nin radikal İslamı destekleyen ülkelerden biri olduğu görüşünde olduğunu söyledi!

Kısacası ABD ile aramızdaki gerilim düşeceğine daha da artıyor. Bu gerilimin devamında farklı yansımalar ve kararlar görülecektir. Bu nedenle fazla gevşemeden tedbirli bir duruş ile BİST'i takip etmek çok doğru bir davranış olur. Yani bu sözümle, BİST için genelde iyi beklentilerde olsak da, dış gelişmelerin her an farklı risklere açık olması nedeniyle, bir anda iyimserlik değil de ara ara kar satışlarının yaşanacağı bir trend beklemek daha doğru olabilir.

Hepinize bol kazançlar.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.12.2017
    08:53

    Bugün FED, yarın ise TCMB faiz kararları piyasalar için önemli olacaktır. 22:00'de FED açıklamalarını duyacağız. TÜFE artışları nedeniyle FED'in düşük de olsa bir faiz artışı yaparak yılı kapatmasını bekliyorum. Önemli olan önümüzdek... Devamı »

  • 12.12.2017
    08:48

    Büyüme bir önceki yılın 3'ncü çeyreğine göre %11.1 artış ile gerçekten yüz güldürdü. Ama tabii büyümenin kaynaklarını incelediğimiz zaman tüketim ve inşaat sektörü ağırlıklı bir büyüme görüyor... Devamı »

  • 11.12.2017
    08:54

    Bugün 3.çeyrek GSYİH büyümesini öğreneceğiz. Bir süredir heyecan ile beklenen bir büyüme verisi açıklanmış olacak. Bir iki ay önce hatırlarsanız % 7'nin üzerinde gelir beklentilerimiz vardı. Son dönem % 8,5 olur diye beklentiler olu... Devamı »

  • 10.12.2017
    00:09

    Lütfen siteye giriş yapanlarınız mesaj atarsa çok memnun olurum. Siteye sorunsuz erişim yaptığınızı bilmek istiyorum. Devamı »

  • 08.12.2017
    08:22

    Arkadaşlar, Bir süredir üzerinde çalıştığımız yeni site tasarımımız bitti sayılır. Bu hafta sonu yeni siteye geçiş yapmayı planlıyoruz. Bu nedenle lütfen üyelik yenilemek isteyenler bugün seans bittikten sonra pazartesiye kadar üyelik ödemesi ve yenilemesi yapmasınlar. Yenilemelerinizi p... Devamı »