Büyüme Güldürebilir!

11.12.2017 08:54
  •  A 

Bugün 3.çeyrek GSYİH büyümesini öğreneceğiz. Bir süredir heyecan ile beklenen bir büyüme verisi açıklanmış olacak. Bir iki ay önce hatırlarsanız % 7'nin üzerinde gelir beklentilerimiz vardı. Son dönem % 8,5 olur diye beklentiler oluşmuş durumda. Hatta daha üstünü bile tahmin edenler var.

Açıkçası ben de gelişmiş bir ülkenin gıpta edeceği yüksek bir büyüme oranı açıklanmasını bekliyorum. İçinde bulunduğumuz özel gerilim sebepleri olmasa, 2018 yılına çok daha yüksek oranlı büyüme oranları ile başlangıç yapabilirdik. Unutmayınız ki, bir çok gerilim nedeni yüzünden iş dünyası yatırımlardan mümkün olduğunca uzak duruyor. 

Sadece uzak durmak da değil, tam unuttuk dediğimiz darbeler dönemi sonrasında yeniden muhatap olduğumuz hain darbe denemesi sonrası bir çok iş adamı yurt dışı yatırımlara yönelmeye başladı. Çok sayıda genç yurt dışı eğitim imkanlarına yöneldi. Çok sayıda kişi, dünyanın her yerindeki ülkelerinde konut edinmeye başladılar. Kısacası dışarıya ciddi bir sermaye çıkışının olduğu böyle bir dönemde gelecek büyüme oranı, aslında gerçekte olabilecek oranın altında bile kalacaktır diyebiliriz. Yani normal şartlar altında yaşıyor olsaydık, çoklu ikili rakamlı büyüme verisi çıklanması işten bile olmazdı. Neyse, yine de yüksek bir büyüme oranı önemli bir göstergedir. 

Ratinçileri hatırlayın, geçen yıl notlarımızı düşürdüklerinde büyümenin düşeceğini iddia ediyorlardı. bilakis bırakın düşük büyümeyi, sonrasında revize ettikleri büyüme tahminlerinin bile üstünde büyümeler açıklıyoruz. İyi de peki, o zaman not indirmelerinin başka sağlam gerekçesi kaldı mı? Ya da yapılan indirimler ne kadar gerçekçi? 

Maalesef konu Türkiye olunca, her türlü karar siyasi tepkiler nedeniyle oluşuyor. Siyasi baskı kurmak için rating silahını kullanıyorlar. Aslında bu tip yalan, yanlış, manipülatif ve gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan notların bir müeeyidesi olmalı. Sonuçta, bir çok yatırım sahibi, rating kurumlarının notlarını referans alıyorlar. 

Umarım, 10:00'da açıklanacak büyüme ve 2017'nin son çeyreğinde gelecek büyüme de çok yüksek olur da, tüm fon ve yatırımcıların pozitif bir kafa karışıklığı oluşur. Eğer siyasi baskı ve korkularımızı kırarsak, piyasalarımızda çok hızlı yabancı alımları görmeye başlayabiliriz.

Merkez Bankaları Haftası!
              Merkez bankaları için önemli bir haftaya girdik. Bizim için en önemlisi; Çarşamba günü FED toplantısı, perşembe günü de TCMB'nın faiz kararı olacaktır.

FED ne yapar bilemiyorum. Ama TCMB için faiz artışı yapması beklentisi var. Hatta yapılan yorumların bir kısmında, kurlardaki düşmenin nedeni olarak TCMB'nın faiz artışı yapacak olduğuna bağlıyorlar. Benim düşüncemi yazılarımdan bilirsiniz. Ben TCMB'nın faiz artırmasını doğru bulmuyorum. Zaten kurlar yeterince yükseldi. Yabancılara ciddi bir kur avantajı sağlamıştık. Şimdi bir de faizleri artıracak olursak, yabancılara kaymaklı ekmek kadayıfı ikram etmiş oluruz. Paralarını yüksek seviyelerden bozarak, daha da yükseltilecek faizlere girerler. Türkiye'nin kaynaklarını kendilerine transfer etmiş olurlar. Buna imkan vermemek bence çok daha doğru olur. 

Gerekirse, faiz artışı kararı çıkmadı diye kur tepkisi göreceksek görelim. Sonra nasılsa kurlarda geri çekilme yine yaşanacaktır. Kurlar için en büyük risk; Zarrab davası ve Suriye'de olası bir çatışma riskimizdir. Davadan özellikle bankalarımız ve cumhurbaşkanımız için önemli bir müeyyide çıkacak olursa, belki o sıra yine bir kur atağı yaşanır. Ama sonra bu korku da biter. Yok eğer böyle bir süreç yaşanmaz ise, yani banka ya da bankalarımız için önemli bir ceza çıkmaz ise, cumhurbaşkanımız için uluslar arası bir müeyyide amaçlı sonuç çıkmazsa, zaten kurlar ve faiz birlikte düşmeye başlayacaktır. 

Şimdi zaten kurların yükselmesi ile önemli bir iskontoyu yabancular için yaratmışken, bir de faiz artışı yaparak, kendi yatırımcılarımızı zora sokmaya gerek yok. Çünkü faizlerde yapılacak bir artış, tüm kredi faizlerine yansır. Dolayısı ile, para politikası tedbirleri sadece geçici enflasyon düşmesi yaratır. Hatta bırakın yararı kısır döngüyü devam ettireceği için, enflasyondan kalıcı olarak kurtulmamızı sağlayacak yatırımların azalmasına neden olur. Bu nedenle faizlere dokunulmamalı, gerekirse geçici olarak ek bir kur artışı bile göze alınmalıdır.

Teknik olarak BİST pozitif bir görüntü veriyor. Umarım geçen hafta başlayan toparlanma devam eder ve açık çok sayıda öngörümüzün gerçekleşmelerle kapandığını görürüz.

Yeni Sitemiz Hayırlı Olsun!
              Özellikle android işlemci kullanan cep telefonlarınızda HUP özelliğini çok beğeneceğinizi düşünüyorum. Siteye bir veri girişi yaptığım zaman cep telefonunuzda sesli ve görsel uyarı alacaksınız. 

Duyarlı Reklam Uyarısı!
              Sizleri sitedeki google reklamları konusunda uyarmak istiyorum! Sitemizde kumar ve cinsellik içeren reklamlar yasaklıdır. Ancak, sizlerin tercihlerine göre duyarlı reklam uygulaması vardır. Yani biz yasaklamış olsak da, internetteki tıklama alışkanlıklarınıza göre sitede reklamlar görürsünüz. Lütfen duyarlı reklam uygulamasını göz ardı etemeden internet sörfü yapınız!

Hepinize bol kazançlı bir hafta dilerim!

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.12.2017
    00:09

    Lütfen siteye giriş yapanlarınız mesaj atarsa çok memnun olurum. Siteye sorunsuz erişim yaptığınızı bilmek istiyorum. Devamı »

  • 08.12.2017
    08:22

    Arkadaşlar, Bir süredir üzerinde çalıştığımız yeni site tasarımımız bitti sayılır. Bu hafta sonu yeni siteye geçiş yapmayı planlıyoruz. Bu nedenle lütfen üyelik yenilemek isteyenler bugün seans bittikten sonra pazartesiye kadar üyelik ödemesi ve yenilemesi yapmasınlar. Yenilemelerinizi p... Devamı »

  • 07.12.2017
    08:38

    ABD seçimleri öncesinde bir çok konuda bir çok tahminler yapmıştık. FED şunu yapar, Dolar endeksi şukadar olur, parite bu kadar olur falan diye. Ama bu tahminlerin bir çoğunda yanılmış olduk. Çünkü ekonominin ya da dış ilişkilerin normal gereklerine göre değil de, bir kişinin iki dudağının ağzından ... Devamı »

  • 06.12.2017
    08:44

    Sarrab hergün verdiği ifadelerle ABD'nin adım adım Türkiye'yi ve siyasi liderlerimizi sıkıştırma planına hizmet etmeye devam ediyor. Ancak, Sarrab'ın istenilen herşeyi söyleyeceğim şeklindeki bir ses kaydının dolaşması bu ifadelerin düzmece sipariş ifaderler olduğunu kanıtlama yönünde önemli bir etk... Devamı »

  • 06.12.2017
    08:38

    Arkadaşlar, Bugün yeni sitemizi kullanacağız. Hepinizin yeni site test adresine girmenizi istiyorum. Böylece olası eksik ve aksayan birşey varsa, sizlerin geri dönüşü ile sonraki iki gün bu eksiklikleri tamamlamayı düşünüyoruz. Şu ana kadar belirttiğiniz taleplerin sanırım hepsini yeni s... Devamı »