BİST Krizlere Kafa Tutuyor!

06.12.2017 08:44
  •  A 

Sarrab hergün verdiği ifadelerle ABD'nin adım adım Türkiye'yi ve siyasi liderlerimizi sıkıştırma planına hizmet etmeye devam ediyor. Ancak, Sarrab'ın istenilen herşeyi söyleyeceğim şeklindeki bir ses kaydının dolaşması bu ifadelerin düzmece sipariş ifaderler olduğunu kanıtlama yönünde önemli bir etki yarattı. 

Gördüğünüz gibi BİST, her olumlu gelişmeyi yükselmek ve üzerine gelen satış baskılarına dayanmak için fırsat olarak kullanıyor. Pazartesi ve Salı günü de böyle oldu. Kurlarda önemli geri çekilme ve BİST'de de toparlanma sürdü. 

Dünya'da Eksen Kayması Mı Yaşanacak?
           Ama son iki günlük borsa-döviz hareketine bakarak henüz tehlike geçti diyemiyorum! Dert bir değil ki, rahat bir nefes alalım. Şimdi de ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı hazırlıklarını ve açıklamalarını görüyoruz.

Cumhurbaşkanımızdan bu gelişmelere yönelik çok sert açıklamalar yapıldı. Trump başkanlığını sürdürme telaşı ile, İsrail'in desteğine oynuyor. Bu arada kendi başkanlığı da hergün artan şekilde sorgulanıyor. Aynı şekilde Benjamin Netanyahu da İsrail'de sıkıntılı günler yaşıyor. Halk yolsuzluk iddiaları ile sokaklarda gösteriler düzenliyor. 

Hem ABD başkanı, hem de Netanyahu bu zor günlerinden sıyrılmak için, dünya gündemini yeni bir gerilime taşıyabilirler. Maalesef öyle bir bölgedeyiz ki, nerede bir ateş yansa, bizi etkiliyor. Isıtması sorun değil ama yakma riski olan gelişmeler nedeniyle biz de huzur bulamıyoruz. 

Tüm bu gelişmeler ABD ile ilişkilerimizin çok ciddi bozulmasına neden olabilecek riskler içeriyorlar. Şu açık ki, ABD uzun süredir sistemli şekilde Türkiye'nin topraklarından da parça koparıp bölgede yeni bir peyk devlet kurma hazırlıklarını zirveye taşımış durumda. Türkiye'deki cemaat yapılanmaları, FETÖ yapılanmaları, güneydoğudaki şehir terörleri, sınırlarımızdaki ülkelerin parçalanması, bizdeki darbe girişimi ve şimdi de Sarrab komplosu hep bu amaçla yapılan hamleler. İyice gerilmiş ilişkilerimiz şimdi de Kudüs konusu ile yeni bir gerilime sahne olacaktır.

İşte tüm bu gelişmeler BİST için gereğinden fazla iyimser olmamızı engellemesi gereken gelişmelerdir. Artık ABD'nin bölgedeki amacı net bir şekilde deşifre olmuş durumda. Bu nedenle de, ABD Suriye'de PKK türevlerine verdiği desteği iyice ve açık açık zirveye taşımış durumda. Türkiye PKK türevlerine saldıracak olursa, verildiği açıklanan 4 Bin tır silah ve mühimmat desteği ile, Türkiye'ye ciddi kayıplar verdirilmesi amaçlanıyor diye düşünüyorum. 

Ama Rusya ve İran da bu oyunun karşı tarafındaki önemli ülkeler. Özellikle Rusya, bölgedeki amacı açık şekilde gördüğü için, Türkiye'yi bu ortamda NATO'dan kopartıp, kendi saflarına geçmesi için büyük bir fırsat yakalamış durumda. Eğer bu fırsatı kullanabilirse, dünyanın dengeleri değişebilir. Dünya ciddi bir eksen kayması yaşar. ABD-İsrail karşısında Türkiye-İran-Rusya ve muhtemelen Çin Bloku ortaya çıkar. 

Ben bu blok değişmesinin yaşanmasını destekliyorum. Çünkü yıllardır batılı dostlarımız(!) ve müttefiklerimizin(!) ne denli iki yüzlü bir plan içinde olduklarını görmemek mümkün değil. ''Böyle dost düşman başına'' sözü sanırım bizim dostlarımız için söylenmiş bir söz.

Tabii tüm batı ülkelerinin bu konuda aynı düşüneceklerini sanmıyorum. ABD'nin dünyanın tek gücü olarak her şeyi kontrol etme amacından İngiltere de pek mutlu değildir diye düşünüyorum. Aynı şekilde AB'nin içinde yer alan diğer bir çok ülke de, bu durumdan rahatsız olmaları gerekir. O nedenle Türkiye olarak hızla batı bloklarından uzaklaşırken, hiç ummadık pozitif gelişmeler de yaşarsak şaşırmam doğrusu! Yani AB bu gidişe seyirci kalır ve Türkiye blok değiştirmeye kalkarsa, AB iki blok arasında ezilen en büyük kaybı yaşayan ülkeler grubu olur. AB'nin güvenliği bile sorgulanmaya başlanır. 

Ama şimdilik ABD ile aramızdaki gerilimler zirveye taşınıyor. Arap'lar arasındaki ilişkilerin de en zayıf olduğu bir dönemde iken, ortaya sürülen Kudüs hamlesi Arap dünyasında da farklı dagalanmalara neden olacaktır. 

Böyle bir ortamda kurlardaki düşüşlere ve BİST'deki yükselişlere bakıp, tamam artık her yerde alımlara geçelim, borsadaki kriz bitti diyemiyorum. Böyle bir ortamda enflasyon yükseldiği için TCMB faiz arttıracaktır beklentileri nedeniyle kurlar düşüyor olabilir. Ama bu tablo bizleri fazla gevşetmemeli. Çünkü eğer faiz artarsa, bu sefer de, KGF geri ödemeleri ve İnşaat sektörü alanında ciddi sorunlar başlayabilir. 

O nedenle uzun süredir yazdığım görüşümü yeniden tekrarlıyorum! BİST bana göre kesinlikle ciddi iskontolar içeriyor. İki gündür düştü denen kurlar bile bana göre halen oldukça yüksek. Yazdığım bu riskler aşıldığı takdirde TL çok daha fazla değerlenecektir. Yani kurlar bu seviyelerin bile ciddi oranda altına inecektir. BİST de, büyük iskonto içerdiği için, sorunların baskısı aşılırsa, çok daha yüksek rekorlara yönelecektir düşüncemi aynen koruyorum.

Ama sorun, bu görüşlerimin gerçekleşmesi öncesinde kurlar daha da yüksek seviyeleri, BİST de daha alt seviyeleri görecek mi korkusunun cevabında yatıyor. İnanın gelişmeler nedeniyle ben de bu sorunun cevabını tahmin edemiyorum. O nedenle arada yaşanan yükselişlerde açık öngörülerimizin gerçekleşmelerini hedeflemek ve arada tek tük yeni öngörülerle bu yükselişlere katılarak izlemede kalmayı sürdürmek doğru ve tedbirli bir davranış olacaktır görüşündeyim. Ben henüz bizim ve piyasalarımız için tehlikelerin sürdüğünü düşünüyorum.

Yeterki, ben fazla tedbirli olayım. Yeter ki, ben gereğinden fazla krizleri gözümde büyütüyor olayım. Korkularımın tersine pozitif sürece girecek olursak, nasılsa açık olan bir çok öngörümüz var. Olası pozitif bir süreç esnasında zaten bu açık öngörülerimiz gerçekleşecek olduğu için, piyasayı tamamen kaçırmış olmayız. Ama gördüğünüz gibi birçok açık öngörümüz varken, bir de fazla iyimserlik ile daha fazlasını yapar ve yeni bir kriz dalgasına yakalanacak olursak, o zaman üzerimizdeki olumsuz yansımaları daha büyük olur. 

Ülkemiz için iyi ve hayırlı olan ne varsa onların yaşanmasını dilerim. BİST nasılsa günü gelince yükselir. Benim için Türkiye'nin birlik ve bütünlüğü daha önemlidir. 

Yeni Site Testlerimiz Sürüyor!
            Arkadaşlar, bu hafta test çalışmalarımızı tamamlayıp, yeni haftaya yeni sitemizde girmeyi planlıyoruz. Bu nedenle bugün yeni site test adresimizi daha yoğun kullanacağız. 

Ancak hemen tüm arkadaşlarımızı uyarıyorum; şu an için yeni sitenin test adresindeyiz. Asıl adres düzenlemeleri yapılıyor. Cumartesi bu geçiş olur ve Pazartesi yeni site adresinde olursunuz. Şu an için yeni sitede eksik verileri görüyorsunuz. Esas olan yine de eski sitedeki verilerdir. Geçişi yaparken, eski sitenin cuma günü olacak olan tüm bilgilerini aktararak bu geçişi yapacağız. Yeni site test adresinde yaptıklarımızı değil de, eski mevcut sitemizin paylaşımlarının kaldığı yerden sürdüğünü göreceksiniz. Bu nedenle yeni sitede bazı açık öngörülerimizin görülmüyor olması sizleri şaşırtmasın. Bu uyarıları hep yaptım ama, bazı arkadaşların gözünden kaçtığı için, yeni sitede eksiklik görünüm var uyarıları yaptıklarını görüyorum. Şu an yeni siteyi test edin ama esas olarak mevcut sitemizi de takip ederek dikkate alın diyorum. 

Sizlere verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz. Tüm bu çalışmaları sizler için faydalı işler yapmak amacı ile gerçekleştiriyoruz.

Hepinize bol kazançlar diliyorum. 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.12.2017
    08:38

    Arkadaşlar, Bugün yeni sitemizi kullanacağız. Hepinizin yeni site test adresine girmenizi istiyorum. Böylece olası eksik ve aksayan birşey varsa, sizlerin geri dönüşü ile sonraki iki gün bu eksiklikleri tamamlamayı düşünüyoruz. Şu ana kadar belirttiğiniz taleplerin sanırım hepsini yeni s... Devamı »

  • 05.12.2017
    07:53
  • 04.12.2017
    08:44

    10:00'da Kasım ayı ve yıllık enflasyon verimiz açıklanacak. Enflasyon konusunda 4 Ekim tarihindeki ''Bir Süre Enflasyonu Unutun!'' başlıklı yazımdan görüşümü biliyorsunuz. Benim için üretimi, özellikle katma değerli üretim artışını sağlamak esas olmalıdır. Aynı zamanda gıda üretimini de arttırmak es... Devamı »

  • 01.12.2017
    09:19

    İşte ABD'nin asıl amacı da zaten davanın bu yönde gelişmesiydi diye düşünüyorum! Zarrab dünkü ifadelerinde, İran ticareti için kendisine o tarihte başbakanımızın ve ekonomi bakanımızın talimat verdiğini söylemiş. İşte benim de çekindiğim risk burada yatıyor! Bu kayıt dışı ticaret hükümet ya da bir s... Devamı »

  • 30.11.2017
    11:53

    Değerli arkadaşlar, Biliyorsunuz bir süredir yeni site çalışması yapıyorduk. Artık son aşamasına geldik. Son testlerini yaptıktan sonra, yeni siteye geçeceğiz. Bu nedenle bu geçiş sonrasında mevcut sitemize erişim kapatılacaktır. Sizlerden ricam bu geçiş öncesinde yeni siteyi hepiniz ... Devamı »