Yeni Siteye Geçiyoruz!

08.12.2017 08:22
  •  A 

Arkadaşlar,
           Bir süredir üzerinde çalıştığımız yeni site tasarımımız bitti sayılır. Bu hafta sonu yeni siteye geçiş yapmayı planlıyoruz. Bu nedenle lütfen üyelik yenilemek isteyenler bugün seans bittikten sonra pazartesiye kadar üyelik ödemesi ve yenilemesi yapmasınlar. Yenilemelerinizi pazartesi gününden itibaren yaparsanız.

Yeni sitemizi belki ilk anda göz alışkanlıkları nedeniyle yadırgayabilirsiniz. Ama bir süre sonra alışacağınızı ve daha kolay kullanacağınızı düşünüyorum. Özellikle mobil versiyonu akıllı telefonlarınızın ekranlarına indirdiğiniz zaman, bir tıkla siteye ulaşabileceksiniz. Ancak sitenin kısa yolunu şimdiden değil, pazartesi günü telefonlarınızın ekranına indiriniz. 

HUP(Hızlı Uyarı Penceresi); Biliyorsunuz biz bu uyarı sistemini 2009 yılında yaptığımızda sanırım kimse bu tarz bir özelliği kullanamıyordu. Ama bir türlü cep telefonlarında istediğimiz gibi kullanamamıştık. Yeni sitemizde iphone dışı telefonlarınızda HUP özeliğini çok kolay bir şekilde kulanacak ve her türlü veri girişini telefonlarınıza gelen uyarılar ile hızla görmüş olacaksınız. 

İlk andan beri kullandığımız HUP özelliğinin masa üstü bilgisayarlarınızdaki uyarı sesi biraz güçlü ve dikkat çekici bir ses. Ama yıllardır bu sesi kullanıyorduk. Bir ksımınızdan bu sesi değiştirebilir miyiz talepleri geldi. Tamam sizlere katılıyoruz değiştireceğiz. En kısa zamanda bu işi yapacağız. 

Benzer şekilde siteyi test ederken gördüğünüz aksaklıkları ve olsa daha iyi olur dediğiniz bir takım değişiklikleri gördüğünüz gibi test aşamasında düzelttik ya da değiştirdik. Aynı şekilde bundan sonra da benzer şekilde olabilecek taleplerinizi değerlendireceğiz. Ama sonuçta fayda maliyet hesabını da unutmayınız. Bu nedenle tüm talepleriniz karşılık görmeyebilir. SPK sınırlamalarına uygun ve bize büyük külfet yaratmayan siteye yararlı değişimler zaman içinde de yapılacaktır. Şimdilik hedefimiz bir an önce başarılı bir şekilde yeni siteye geçişi tamamlamak olacaktır. 

Siteye aynı anda sadece bir yerden giriş yapabilirsiniz. Site hesabınız bir yerde açıkkken aynı anda mobil vs. gibi farklı bir yerde açtığınızda öncesinde açık olan hesap otomatikman kapanacaktır. Zaten mevcut sitemizde de öyleydi.

Şimdilik iphone alt yapısı bu telefonlarda HUP özelliğini desteklemiyor. Ama yakın zamanda onlarında kapsamına girecektir. Diğer tüm akıllı telefonlarınızda HUP özelliğini kullanabileceksiniz. Kısa yolu telefonlarınıza pazartesi gününden itibaren indirip, siteyi açarak HUP'u tıkladığınızda, sonrasında siteyi kapatsanız da HUP mesajları telefonlarınıza gelecektir. Ama HUP mesajlarının detaylarını okuyabilmek için sitenin açık olması gereklidir.

Geçiş mevcut site verilerinin son halinin yeni siteye aktarımı şeklinde olacaktır. Bu nedenle yeni sitedeki bazı paylaşımlarımı pazartesiden itibaren göremezseniz şaşırmayınız. Esas olarak dikkat edeceğiniz paylaşımlar mevcut sitemizdeki paylaşımlar olmalıdır. 

Pazartesi yeni siteye giriş için özel ve farklı bir işlem yapmanıza gerek yok. Her zamanki gibi yapacağınız girişler sizi otomatikman yeni siteye yönlendirecektir. 

Lütfen yeni sitenin her yerine girip-çıkın. Her gördüğünüz başlığı tıklayınız. Ana sayfadaki seans sonuna kadar oylayabileceğiniz günlük BİST'in yönü anketine her seferinde katılım yapınız. Siteyi hem masa üstü hem de mobil versiyonunda tüm detayları ile kullanınız ki, bizlerin gözünden kaçan aksaklıklar ve eksiklikler varsa sizlerin geri dönüşleri sayesinde bunları en kısa zamanda öğrenip, çözebilme imkanımız olsun. 

Ne diyelim; umarım beğenir ve çok daha kolay kulanıyor olursunuz. Hepimize hayırlı olsun.

BİST Dip Yaptı Mı?
           BİST 9 Ekim tarihinde kalan 101.298 gap boşluğunu 101.490 seviyesine kadar inerek kapattı sayılabilir. Her türlü stres yaratan gelişmeye rağmen bu destek seviyesinin altına inmediğimizi görüyorsunuz. Bundan sonra da inmez mi bilemiyorum ama, bu kadar sıkıntılı gelişmelere rağmen düşmemek için dayandığına göre, o seviyenin altına inmek için piyasaları ekstra bozacak yeni gelişmelerin olması gerekir. Bunlar ne olabilir? ABD'de görülen davadan birden çok bankamız için çok Milyar Dolar ceza kesilmesi, cumhurbaşkanımız ve bazı bakanlarımızın İran petrol ticaretinde, BM kararlarına aykırı ve terörü finanse ettikleri savı ile suçlu konumuna düşürülen kararların alınması halinde BİST bu desteğin altına inme riski taşır. 

Çünkü bu tip gelişmeler Türkiye tarafından kabul görmez. Karşılıklı gerilimler artar. Uluslar arası bazı müeyyideler devreye girebilir. Bu müeyyidelere göre de piyasalar olumsuz tepkiler verebilirler. Ancak yukarıda bahsettiğim olumsuz sonuçların dışında, mesela sadece bir bankamız için ve o da önemsiz sayılacak bir ceza gelecek olursa, o da uzlaşma ile çok daha düşebileceği için olumsuz değil, olumlu tepki bile yaratabilir. Çünkü uzun süredir piyasalarda olumsuz gelebilecek kararlar fazlası ile satın alınmıştı. Aynı şekilde mahkeme sonucu siyasi liderlerimizin adları herhangi bir olumsuz karara karışmaz ise, bu durumda BİST çok daha pozitif bir tepki yaşayabilir. 

Kısacası BİST için aylardır başta bankacılık sektörü olmak üzere ciddi iskonto içeriyor görüşümü biliyorsunuz. ABD ve Suriye'deki gelişmeler nedeniyle bu düşüşleri yaşamıştık. Ama özellikle ABD'deki davadan piyasaları ekstra bozacak bir sonuç çıkmazsa, BİST tüm diğer dünya borsalarından olumlu ayrışma yaşayacaktır. Bu esnada döviz kurları ve faiz seviyeleri de düşecektir görüşündeyim.

Umarım böyle olur. ABD'nin ilişkilerin kopmasına ve Türkiye'nin blok değiştirmesine bile neden olabilecek olumsuz hamleleri yapmayacağı görüşündeyim. Aynı şekilde AB için de benzer bir görüşteyim. Türkiye'nin AB'den ve NATO'dan uzaklaşması bu ülkelerin yararına olmaz. Bu nedenle ABD ile Türkiye arasındaki gerilimin düşmesi AB için de olumlu algı yaratır. Ya da ABD ile Türkiye arasındaki gerilim artsa da, AB ülkeleri tam tersi bir tutum ile bizimle aralarındaki gerilimleri azaltmak için daha pozitif bir yaklaşım sergileyebilirler. 

Ancak piyasalarımız ve BİST için satış baskısı yaratan gelişmeler sadece ABD ve AB ilişkilerimizdeki olumsuz gelişmeler değildir. Muhtemel iç siyaset ve olası seçimler de günü gelince farklı dalgalanmalar yaratabilecek gelişmeler olacaktır.

Lütfen yorumlarımın sadece bir yöne göre olanlarını değil, gelişmelere göre her iki yöndeki olası yansımalarını da dikkatli okuyup, gelişmelerin seyrine göre beklentilerinizi şekillendiriniz. Ben BİST'in bu sorunlar yaşanmasa çok daha yüksek yeni rekor seviyelerinde olmasını beklerdim. Yaşadığımız gerilimler şimdilik buna mani oldu. Ama bu iskonto halen geçerli olduğu için BİST bu potansiyelini koruyor. Bu iskonto konusunda haklı olduğumu, tüm olumsuz gelişmelere rağmen BİST'in yükseliş hevesinden görebilirsiniz. Umarım yeni gelişmeler BİST'in bu direncini kıracak olumsuzluklar içermez de, yılın sonunu ve yeni yılın başlarını çok daha yüksek endeks seviyeleri ile karşılarız.

Önemli Veriler Gelecek!
           10:00'da sanayi üretimi verimiz gelecek. Ben olumlu bir veri açıklanmasını bekliyorum. Aynı şekilde 16:30'da da ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerini duyacağız. Her iki açıklama da piyasalar için etkili olacaktır.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.12.2017
    08:38

    ABD seçimleri öncesinde bir çok konuda bir çok tahminler yapmıştık. FED şunu yapar, Dolar endeksi şukadar olur, parite bu kadar olur falan diye. Ama bu tahminlerin bir çoğunda yanılmış olduk. Çünkü ekonominin ya da dış ilişkilerin normal gereklerine göre değil de, bir kişinin iki dudağının ağzından ... Devamı »

  • 06.12.2017
    08:44

    Sarrab hergün verdiği ifadelerle ABD'nin adım adım Türkiye'yi ve siyasi liderlerimizi sıkıştırma planına hizmet etmeye devam ediyor. Ancak, Sarrab'ın istenilen herşeyi söyleyeceğim şeklindeki bir ses kaydının dolaşması bu ifadelerin düzmece sipariş ifaderler olduğunu kanıtlama yönünde önemli bir etk... Devamı »

  • 06.12.2017
    08:38

    Arkadaşlar, Bugün yeni sitemizi kullanacağız. Hepinizin yeni site test adresine girmenizi istiyorum. Böylece olası eksik ve aksayan birşey varsa, sizlerin geri dönüşü ile sonraki iki gün bu eksiklikleri tamamlamayı düşünüyoruz. Şu ana kadar belirttiğiniz taleplerin sanırım hepsini yeni s... Devamı »

  • 05.12.2017
    07:53
  • 04.12.2017
    08:44

    10:00'da Kasım ayı ve yıllık enflasyon verimiz açıklanacak. Enflasyon konusunda 4 Ekim tarihindeki ''Bir Süre Enflasyonu Unutun!'' başlıklı yazımdan görüşümü biliyorsunuz. Benim için üretimi, özellikle katma değerli üretim artışını sağlamak esas olmalıdır. Aynı zamanda gıda üretimini de arttırmak es... Devamı »