Büyüme Yüz Güldürdü!

12.12.2017 08:48
  •  A 

Büyüme bir önceki yılın 3'ncü çeyreğine göre %11.1 artış ile gerçekten yüz güldürdü. Ama tabii büyümenin kaynaklarını incelediğimiz zaman tüketim ve inşaat sektörü ağırlıklı bir büyüme görüyoruz. Neyse, umarım bu artışlar tarım, gıda, sanayi, teknoloji vs. her alanda artmaya başlar.

Şimdi çok merak ediyorum; geçen yıl büyümede % 1'li oranlara düşeceğimiz tahminlerine dayanarak notlarımızı kıran rating kurumları bu oranlar karşısında ne diyecekler! Ne desinler, hiç bir şey. Çünkü rating konusunda görüşüm belli. Tamamen siyasi içeriklerle bu notları veriyorlar. Rating kurumlarına bakarak Türkiye'den uzak duranlar yanılmış oldular. Ama tabii kurların ve faizlerin geldiği seviyelere bakınca herşey de toz pembe değil. Toz pembe olmaması da çok normal, çünkü öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki, her an bir aksiyon ile karşı karşıyayız. Başımıza çorap örmek isteyen bir sürü dostlarımız var ki, bu nedenle düşman ihtiyacı bile duymuyoruz.

Tamam büyümeye sevinelim ama, henüz ABD'de süren davanın akıbetinin yaratacağı belirsizlikler sürüyor. Aynı şekilde Suriye'de ABD'nin PYD ile bize karşı hazırladığı tuzakların riskleri de duruyor. Bunlara İsrail ile Kudüs gerilimlerini de eklediğimiz için, BİST 110.080 bollinger direncini geçmekte zorlanabilir. Yani bugün bir realizasyon teknik olarak şaşırtıcı olmaz!

Bu nedenle hedeflerini yukarı revize etmediğimiz açık öngörülerimiz gerçekleştikçe kapattığımızı göreceksiniz. Açıkçası 101.490 seviyesine indiğimiz günlerde çok cesur olamadığım için fazla sayıda yeni öngörü yapamadım. O kadar hızlı gündemler yaşıyoruz ki, süreci okumak her zaman kolay olmuyor. 

Şimdi çarşamba FED, perşembe günü de TCMB'nın faiz kararlarını bekleyeceğiz. Her ikisi de BİST, faiz ve kurlar için önemli olacaktır. 

Dediğim gibi, bugün BİST'in 110.080 direncini güçlü buluyorum. Ben teknik bir realizasyonu güçlü görüyorum. Eğer güne yükseliş ile başlayacak olursak da, bollinger direnci olan 110.080 seviyesini kırmakta zorlanabiliriz. Ancak yine de, son toparlanmalara tam ayak uyduramamış hisselerde ekstra ayrışmalarla daha pozitif bir görüntü görebiliriz. Yani olası kâr realizasyonu halinde bile yükselecek hisseler olacaktır.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.12.2017
    08:54

    Bugün 3.çeyrek GSYİH büyümesini öğreneceğiz. Bir süredir heyecan ile beklenen bir büyüme verisi açıklanmış olacak. Bir iki ay önce hatırlarsanız % 7'nin üzerinde gelir beklentilerimiz vardı. Son dönem % 8,5 olur diye beklentiler olu... Devamı »

  • 10.12.2017
    00:09

    Lütfen siteye giriş yapanlarınız mesaj atarsa çok memnun olurum. Siteye sorunsuz erişim yaptığınızı bilmek istiyorum. Devamı »

  • 08.12.2017
    08:22

    Arkadaşlar, Bir süredir üzerinde çalıştığımız yeni site tasarımımız bitti sayılır. Bu hafta sonu yeni siteye geçiş yapmayı planlıyoruz. Bu nedenle lütfen üyelik yenilemek isteyenler bugün seans bittikten sonra pazartesiye kadar üyelik ödemesi ve yenilemesi yapmasınlar. Yenilemelerinizi p... Devamı »

  • 07.12.2017
    08:38

    ABD seçimleri öncesinde bir çok konuda bir çok tahminler yapmıştık. FED şunu yapar, Dolar endeksi şukadar olur, parite bu kadar olur falan diye. Ama bu tahminlerin bir çoğunda yanılmış olduk. Çünkü ekonominin ya da dış ilişkilerin normal gereklerine göre değil de, bir kişinin iki dudağının ağzından ... Devamı »

  • 06.12.2017
    08:44

    Sarrab hergün verdiği ifadelerle ABD'nin adım adım Türkiye'yi ve siyasi liderlerimizi sıkıştırma planına hizmet etmeye devam ediyor. Ancak, Sarrab'ın istenilen herşeyi söyleyeceğim şeklindeki bir ses kaydının dolaşması bu ifadelerin düzmece sipariş ifaderler olduğunu kanıtlama yönünde önemli bir etk... Devamı »