Taylor FED Başkanı Olursa!

17.10.2017 09:26
  •  A 

Son günlerde ABD'de yeni FED başkanı spekülasyonları başlamış durumda. Şu an gündemde Taylor var ki, Taylor Modeli denen hesaplamalar göre FED faizlerinde mevcut seviyenin neredeyse iki katı bir faizin olması gerektiği ifade ediliyor. Anlayacağınız Taylor yeni FED başkanı olacak olursa FED faizlerinde hızlı artışlar söz konusu olabilir. Bu durum en çok gelişmekte olan ülkeler için risk yaratır. Tabii bizim için de faizleri yukarı çekecek bir gelişme olur. Taylor'un hesabı Türkiye için yapılınca % 16'nın üzerinde bir faiz düzeyinde olmamız sonucu çıkıyor! 

Eğer Taylor'un yeni FED başkanı olma yönünde gelişmeler ciddileşirse, bunun olumsuz yansımalarını Dolar kurunda ve faiz düzeyimizde görebiliriz. Ama Taylor'un bu hesaplamasının Trump'ın seçim öncesi vaatleri ile ters olduğunu da belirtmem gerekiyor. Trump yeni FED başkanı olarak Taylor'u seçecek olursa, kendisi ile çelişkiye düşecek bir karar vermiş olur. Trump'tan bunu yapması beklenir mi? Açıkçası şaşırmam diyebilirim. Çünkü gelmeden önce ABD askerleri Ortadoğu'dan çekilecek diyordu hal ortada. Obamacare sona erdirilecek demişti henüz yapamadı. Vergi oranlarını düşüreceğini söylemişti, o da gerçekleşmedi. 

Diğer gündemleri fazlası ile işlediğimiz için, yeni gelişme olarak Taylor konusuna dikkat çekmek istedim. Kısacası Taylor yeni FED başkanı olursa, piyasalarımız için yeni bir baskı ve satış nedeni olabileceğine dikkat çekmek istedim. Bence Yellen'in kararları Trump'a daha uygun diye düşünüyorum. Bakarsanız Yellen'in FED başkanlığının uzatıldığını görürüz. 

Kerkük Merkezi Irak Güçlerine Geçti!
           Kerkük'ün kontrolü Irak hükümetinin kontrolüne geçti. ABD hemen bir takım uyarılar yapmaya başladı. Almanya, nedense peşmerge güçlerine verdiği askeri eğitimi askıya aldığını duyurdu. Yani batılı dostlarımız ilk anda Irak ordusunun kürt güçlere karşı üstünlük kurmasından memnun olmamış gibi duruyorlar.

Bu esnada Türkiye olarak da, Irak Kürt bölgesel yönetimine hava sahamızı kapatma kararı aldık. Yani Barzani ile gerilimler sürmeye devam ediyor. Türkiye'nin Irak'ta özellikle kuzey Irak bölgesinde çok yüksek ticareti vardı. Bir süre bu ticaret sekteye uğrayacaktır. Ama günü gelip de, Irak ve Suriye'de kalıcı bir ateşkes ve barış sağlanacak olursa, o zaman muazzam bir imarlaşma hamlesi başlayacaktır. Bundan en büyük payı yine Türk şirketleri alacaktır görüşündeyim. O dönem geldiğinde özellikle inşaat sektörü şirketlerimizi yakından takip etmek gerekecektir.

BİST Teknik Dirençlerinde!
           BİST yükselişinde benim uyardığım ilk direnç seviyelerinin üstüne 107.108 seviyesine çıkmış bulunuyoruz. Ama ben hala görüşümü yakın vade için değiştirmedim. Bu seviyelerin BİST için risk taşıdığını düşünüyorum. Stochasticler aşırı alım bölgesindeler. Yani satış baskısının yoğun olabileceği alandalar. Bu nedenle ani bir düzeltme riskine dikkat edilmesi gerekir görüşündeyim. Temkinli duruşa devam edilmesini doğru buluyorum.

Bir süre endeks olarak değil de, hisse bazlı hareketlere odaklanmak daha doğru bir karar olabilir.

Hepinize bol kazançlar.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.10.2017
    09:23

    Zaten Suriye ve k.Irak hep sıcaktı ama daha da ısınıyor. Irak Ordusu Kerkük'teki askeri üs ve petrol kuyularının kontrolünün alınması için gece yarısı askeri operasyon başlattı. Başbakan İbadi, Kerkük'te PKK teröristlerinin bulunması savaş nedenidir açıklaması yaptı. Barzani ise, Kerkük'te PKK varlı... Devamı »

  • 13.10.2017
    09:19

    BİST 101.000'e düştüğü k.Irak referandumu esnasında bir çok öngörü yapmıştık. Ama yükseliş tepkisinin 104.939 ya da az üstündeki 105.426 dirençlerine takılabileceği uyarımı da yapmıştım. Öyle de oldu. BİST 105.047 seviyesine çıktıktan sonra bir anda vize krizi ile karşılaştık ve bu sefer bir anda 99... Devamı »

  • 12.10.2017
    09:22

    Haftaya ABD vize sorunu ile 104.137 gap seviyesi bırakarak başlamıştık. Dün bu gap kapandı. Yani ABD vize sorunu ile ilgili kayıpları genelde kapatmış olduk. Şimdi yine geldik sonrasına! Yani acaba bu telafi sürecinde geçen hafta dikkat çektiğim 104.939 veya az üzerindeki 105.425 direnci geçilebilec... Devamı »

  • 11.10.2017
    09:31

    Devamlı yazıyorum; şirketlerin karları gayet iyi. Banka sektörünün de, hem karlılığı hem de sermaye rasyoları gayet iyi. Bu rasyoların ekstra iyi olması belki yeni hesaplama tekniği nedeniyle olabilir ama bu hesaplama yöntemi gelişmiş ülkelerin genelindeki hesaplama tekniği olduğu için yine de iyi o... Devamı »

  • 10.10.2017
    09:49

    Bu görüşümü yeniden kısaca tekrarlamak istiyorum. Bana göre sorun BİST'de değil. Tamamen iç-dış mevcut ve ortaya çıkabilecek risklerde. Bu risklerin gelişiminde. Yoksa bana göre BİST iskontolu. Sadece bir süredir teknik manada bir düzeltme olmasının gerekliliğine inanıyordum. Bu beklentim o ya da bu... Devamı »