Nerede Kalmıştık ?

13.10.2017 09:19
  •  A 

BİST 101.000'e düştüğü k.Irak referandumu esnasında bir çok öngörü yapmıştık. Ama yükseliş tepkisinin 104.939 ya da az üstündeki 105.426 dirençlerine takılabileceği uyarımı da yapmıştım. Öyle de oldu. BİST 105.047 seviyesine çıktıktan sonra bir anda vize krizi ile karşılaştık ve bu sefer bir anda 99.210'a kadar düştük. Ben bu düşüşte de çok sayıda yeni öngörü yaptım ve onların hemen hemen hepsi son yükselişte kapandı. Ama son düşüşte de yeni öngörüler yaparken aynı direnç seviyelerine dikkat çekerek, bu dirençlerin şimdilik kırılması zor olabilir diye düşünüyordum. Lakin dün bu dirençlerin geçildiğini gördük. Böylece krizler öncesinde bulunduğumuz yerlere yeniden gelmiş olduk.

Peki Şimdi Ne Olacak?
           BİST için dünkü ''Vize Kayıpları Telafi Edildi!'' başlıklı yazımda, en az % 30 iskontolu olduğu görüşümü paylaşmıştım. Bu görüşümü koruyorum. Ama mevcut risklerimiz de aynen durduğu için şimdilik dirençlerde yeniden satışlar gelecek görüşünde olmama rağmen, dün 105.426 direnci de kırıldı. Tekniklere bakınca, bir üstte bulunan 106.733 seviyesine doğru çıkış devam edecek gibi duruyor. O nedenle ben direnç uyarılarımdaki çekincelerimi koruyarak, teknik ihtimalleri Destek-Direnç Tablomuzda paylaşmak istiyorum. 

Dokuz aylık bilançolarda özellikle tuprs, eregl, petkm, trkcm, krdmr gibi sanayi hisselerinde ekstra kar artışlarının sürmesi bekleniyor. Dikkat ederseniz de bu hisselerde ciddi yükselişler görüyoruz. Bu yükselişe eğer bankalar da katılacak olurlarsa, o zaman daha üst seviyeleri de görebiliriz. 

Tüm bu ciddi risklere rağmen BİST'in bu yükselişleri yapıyor olması, benim BİST'in iskontolu olduğu görüşümü destekliyor. Zaten böyle bir iskonto varken, bir de o ya da bu sebeple ekstra düşüşler yaşanınca yerli-yabancı yatırımcılar duramıyorlar alımlar geliyor. Ama özellikle ABD ile vize ve Suriye'de YPG-PYD terör unsurlarına verdikleri destek nedeniyle çok sert açıklamaların yapıldığını duyuyoruz. Yani karşılıklı çok gergin bir ilişki sürecinde olduğumuzu bilmenizi isterim. Her an ummadık bir risk tetiklenebilir. Kısacası yükselişlerde yine de temkini elden bırakmayın derim.

Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.10.2017
    09:22

    Haftaya ABD vize sorunu ile 104.137 gap seviyesi bırakarak başlamıştık. Dün bu gap kapandı. Yani ABD vize sorunu ile ilgili kayıpları genelde kapatmış olduk. Şimdi yine geldik sonrasına! Yani acaba bu telafi sürecinde geçen hafta dikkat çektiğim 104.939 veya az üzerindeki 105.425 direnci geçilebilec... Devamı »

  • 11.10.2017
    09:31

    Devamlı yazıyorum; şirketlerin karları gayet iyi. Banka sektörünün de, hem karlılığı hem de sermaye rasyoları gayet iyi. Bu rasyoların ekstra iyi olması belki yeni hesaplama tekniği nedeniyle olabilir ama bu hesaplama yöntemi gelişmiş ülkelerin genelindeki hesaplama tekniği olduğu için yine de iyi o... Devamı »

  • 10.10.2017
    09:49

    Bu görüşümü yeniden kısaca tekrarlamak istiyorum. Bana göre sorun BİST'de değil. Tamamen iç-dış mevcut ve ortaya çıkabilecek risklerde. Bu risklerin gelişiminde. Yoksa bana göre BİST iskontolu. Sadece bir süredir teknik manada bir düzeltme olmasının gerekliliğine inanıyordum. Bu beklentim o ya da bu... Devamı »

  • 09.10.2017
    09:44

    Hangi Sorunu Yazalım ? 104.939 - 105.426 dirençlerine devamlı dikkat çekip, bu dirençleri şimdilik geçemeyiz. Bu kadar çok silah sahnede ise, bölgesel bu denli gerilimi yaşıyorsak, işler daha da kötüleşebilir diye uyarıyordum. Bu nedenle de nakit ağırlıklı durun uyarısı yapmıştım. Cuma g... Devamı »

  • 06.10.2017
    09:35

    Ekranda silah görülüyorsa, o silah patlar! Sinemada genel bir kanaat vardır! Eğer bir sahnede silah görülüyorsa, o silah patlar. Maalesef bölgemizde şu an çok sayıda silah var. Şimdi film mi çeviriyoruz ki, böyle bir ifade kullanıyorum. Maalesef tam bir film çevriliyor. Hem de öyle böyle... Devamı »