Ateşi Körüklemek Bilançoları da Bozabilir!

11.10.2017 09:31
  •  A 

Devamlı yazıyorum; şirketlerin karları gayet iyi. Banka sektörünün de, hem karlılığı hem de sermaye rasyoları gayet iyi. Bu rasyoların ekstra iyi olması belki yeni hesaplama tekniği nedeniyle olabilir ama bu hesaplama yöntemi gelişmiş ülkelerin genelindeki hesaplama tekniği olduğu için yine de iyi olduğunu kabul etmek lazım.

Cari açıkta daralma ve ihracatta artış bekleniyor. IMF % 2.5 açıkladığı 2017 büyüme oranımızı % 5.1 seviyesine yükseltti. Genel olarak dünya ekonomilerinde düzelme dönemi başladığı için, yaşanacak dünya genelindeki bir büyüme, Türkiye'nin de ekonomik ve finansal verilerinde büyümeleri beraberinde getirecektir.

ANCAAKK! Sınırlarımızda çok ciddi askeri riskler taşıyoruz. Suriye ve Irak'ta asker bulunduruyoruz. Dünya siyaset ve ticaretine hakim olan gelişmiş ülkeler grubundan AB ve ABD ile ilişkilerimiz devamlı geriliyor. Bu durumun değerlendirmesinde en azından son dönem biz haklı da olsak, ilişkilerin gittiği yer oldukça önemli riskler taşıyor. Son olarak ABD ile yaşanan vize sorunu uzayacak olursa, önümüzdeki hafta bu soruna bir de AB liderler zirvesinden Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması kararı eklenirse, işte o zaman başta iyi diye anlattığım ekonomik ve finansal görünüm de ciddi bozulmalar yaşar. 

FED'in faiz artışını hızlandırması beklenen, sonrasında da ECB'nin Avrupa'da aynı süreci başlatması beklenen bir süreç öncesinde, siyasi ve askeri gerilimlerimizin artması kur ve faizlerimizde sert artışlar yaşatır. Hele ki sözde müttefikimiz olan ABD ile Suriye ve Irak'ta örtülü bir çatışma yaşayacak olursak(PYD'ye yapacağımız her türlü askeri müdahale aslında PYD-YPG'ye her türlü desteği veren ABD ile yapılmış demek olur) bunun hangi boyutlara taşınacağını söylemek zor olur. Böyle bir ortam yabancı yatırımcıların bir dönem için ülkemizden uzak durmasına neden olur. Gelecek dönem turizm gelirlerimizin ve yabancı doğrudan yatırımların düşmesine sebep olur. İçeride yaşanan kur ve faiz artışları enflasyonu yukarı çeker. AB ile gerilimin de artması, dış ticaretimizde örtülü ambargoları getirebilir. 

İşte bu ve benzeri riskler arka arkaya gerçekleşmeye başlarsa, o zaman iyi dediğimiz bir çok gösterge tersine dönmeye başlar. Umarım bu süreci en kısa zamanda atlatırız. Yoksa çok iyi bir dönemi daha kaçırmış oluruz.

Lakin bu işin ekonomik, finansal yansıması için yorumum. Ama diğer taraftan da sözde müttefikimiz olan dostumuz batılı ülkelerin bir kısmının amaçları belli. Sınırlarımızda bizden de parça koparıp, kendilerine peyk olacak yeni bir devlet kurmayı istiyorlar. Ekonomimiz bozulur, faizler yükselir korkusu ile buna göz yummak olmaz. Bu plan ülkemizi parçalar. Bu nedenle adı ister PYD, ister YPG, ya da her ne olursa olsun, arkasında her kim olursa olsun, buna müsade etmemek için her şeyi de göze almalıyız. Ama bunu diğer tüm ülkelerle de kavga ederek değil, yapılan yanlışı uluslar arası kamuoyuna devamlı anlatarak yapmalıyız. 

Tabii bu esnada siyasi tek adamlık, hukukun OHAL ile askıya alınması, demokrasinin bozulma işaretleri, milli eğitimde yaşanan geriye gidiş görüntüleri, devletin İslamlaşması izleniminin artması, batı dünyasının bize ekstra tavır alması için ellerine verdiğimiz kozlar oluyor. Bunu da yapmamak lazım.

Cari Açık Verisi Gelecek.
           Bugün 10:00'da Ağustos cari açık verimiz gelecek. İyi veri kısmi olumlu etkiler ama şu an için en önemli veri ABD ile yaşanan vize geriliminin akıbeti olacaktır. Bu nedenle iyi veri halinde fazla iyimserlik doğru olmaz. 

Mekanın Cennet Olsun Dostum!
           Bir çoğunuzun ekranlardan tanıdığı, borsa camiasının renkli kişiliklerinden, Ultra Aslan ve AKUT'çu da olan, brokerlık döneminden beri arkadaşım olan sevgili dostum Şevket Keresteci, bir süredir mücadele verdiği hastalığına yenilerek vefat etmiştir. Mekanı cennet olsun. Allah rahmet eylesin. Ailesinin ve tüm sevenlerinin başı sağ olsun. Doğdu isek, elbet hepimiz öleceğiz. Yine de başımıza geldikçe üzülmemek elde değil. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.10.2017
    09:49

    Bu görüşümü yeniden kısaca tekrarlamak istiyorum. Bana göre sorun BİST'de değil. Tamamen iç-dış mevcut ve ortaya çıkabilecek risklerde. Bu risklerin gelişiminde. Yoksa bana göre BİST iskontolu. Sadece bir süredir teknik manada bir düzeltme olmasının gerekliliğine inanıyordum. Bu beklentim o ya da bu... Devamı »

  • 09.10.2017
    09:44

    Hangi Sorunu Yazalım ? 104.939 - 105.426 dirençlerine devamlı dikkat çekip, bu dirençleri şimdilik geçemeyiz. Bu kadar çok silah sahnede ise, bölgesel bu denli gerilimi yaşıyorsak, işler daha da kötüleşebilir diye uyarıyordum. Bu nedenle de nakit ağırlıklı durun uyarısı yapmıştım. Cuma g... Devamı »

  • 06.10.2017
    09:35

    Ekranda silah görülüyorsa, o silah patlar! Sinemada genel bir kanaat vardır! Eğer bir sahnede silah görülüyorsa, o silah patlar. Maalesef bölgemizde şu an çok sayıda silah var. Şimdi film mi çeviriyoruz ki, böyle bir ifade kullanıyorum. Maalesef tam bir film çevriliyor. Hem de öyle böyle... Devamı »

  • 05.10.2017
    13:06

    Arkadaşlar, Geçen hafta açıklanan zamlar ve vergiler içerisinde sermayeye eklenmemiş karlar üzerinden vergi alınması yönünde bir karara dikkat çekmiştim. Geçmiş yıl karlarından da alınma ihtimali var diye anlaşıldığı için, böyle olursa olası etkilenebilecek hisseleri paylaşmıştım. İlgili... Devamı »

  • 05.10.2017
    09:41

    İlk Direnç Çalıştı! BİST 101.000 seviyesine inerken alımların geleceğini yazdığım 29 Eylül tarihli ''Irak Müsade Ederse BİST Toparlanır!'' başlıklı yazımdan itibaren, olası alım tepkilerinin ilk direnci olarak 104.939 seviyesinin, ya da az üstündeki 105.426'nın hemen aşılamayacağı görüşü... Devamı »