Haftaya Gap'li Negatif Ayrışma İle Başlıyoruz!

09.10.2017 09:44
  •  A 

Hangi Sorunu Yazalım ?
           104.939 - 105.426 dirençlerine devamlı dikkat çekip, bu dirençleri şimdilik geçemeyiz. Bu kadar çok silah sahnede ise, bölgesel bu denli gerilimi yaşıyorsak, işler daha da kötüleşebilir diye uyarıyordum. Bu nedenle de nakit ağırlıklı durun uyarısı yapmıştım. Cuma günü yazdığım beklenti yazımdan sonra, Türk askerleri Suriye'de İdlib'e girdi. Irak'ta işler daha da gerginleşti. Üstüne üstlük, NATO müttefikimiz, ilişkilerimizde hiç olmadığı kadar yakın(!) olduğumuz sözde müttefikimiz ABD ile yeni bir gerilim yaşıyoruz! ABD Türkiye'deki elçiliklerinden vatandaşlarımızın yaptığı tüm vize işlemlerini askıya aldığını açıkladı. Gerekçesi, elçiliklerindeki personelin güvenlik sorunlarıymış. Bu sürpriz ve uluslar arası anlaşmalara aykırı kararın karşılığında biz de ABD vatandaşlarının kapıda vize uygulamasını süresiz olarak askıya aldığımızı açıkladık. 

Yeni bir haftaya başlarken, hangi sorunu yazarak başlayalım bilemedim. Maalesef çok sıkıntılı bir sürece giriyoruz. 
            Suriye'de İdlib'e girdik. PYD'nin ABD destekli bir Kürt koridorunu sınırlarımızda yapmasına müsade etmeyeceğimizi açık açık ilan etmiş olduk. 
      
            ABD ile karşılıklı vize işlemleri askıya alındı. Bu sorunun en kısa zamanda aşılması çok önemli. Yoksa her konuda çok büyük sorunların yaşanmasına neden olacaktır. 

AB'de iki hafta içinde yapılacak liderler zirvesinde, Almanya'nın baskısı ile Türkiye ile yapılan müzakerelerin askıya alınmasının gündeme geleceği söyleniyor. Eğer bu olur ve AB ilişkilerimiz askıya alınırsa, bu da AB ile ilişkilerde sıkıntı bir süreci başlatır. Eminim böyle bir karar sonrası gerilimler daha da artacaktır. Umarım olmaz. Olursa, sonra ilişkilerin yeniden rutine dönmesi için tüm AB liderlerinin onay vermesi gerekiyor. Sizce tüm liderlerden onayı öyle kolay alır mıyız?

FED faiz artışı süreci hızlanabilir. Bu nedenle gelişmekte olan ülkeler olarak döviz ve faiz baskısı yaşayabiliriz.

Barzani ile gerilimler daha da artabilir. Sınır kapılarının kontrolü merkezi Irak hükümeti tarafından Barzani'den alınmak isteniyor. Barzani görnüllü vermeyeceğine göre, bu karar askeri güç kullanarak uygulanacak olursa, peşmerge ile bir çatışmaya girebiliriz. 

Daha fazlasını yazmak istemiyorum. Son olarak cuma günü risklere dikkat çektiğim yazılarımdaki uyarılar arka arkaya karşımıza çıkıyor. Kötü bir hafta başlangıcı yapıyoruz. Döviz çok sert yükseliş yapıp, kısmen geri geliyor. Aynı şekilde BİST de sert ve gap'li bir düşüş ile haftaya başlayacaktır. Ne zaman toparlanırız şimdiden bir şey demek istemiyorum. Gelişmeleri görmemiz lazım. Ama iş sadece bilançolara kalırsa, en sağlam olduğumuz kısım orası. Bilançolar esas olursa toparlanmak kolay olur. Ama sorun jeopolitik ve iç siyaset ile ilgili. O nedenle süreç nasıl gelişir yaşayıp göreceğiz. Ama dış ilişkilerde kötüye gidiş devam ederse, bu durum bilançoları da bozma riski taşır.

Bugün 10:00'da sanayi Üretimi açıklanacak. Ama bu ortamda en son dikat edilecek konu olur sanırım.

Hepinize sorunlardan çabuk sıyrılacağımız iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.10.2017
    09:35

    Ekranda silah görülüyorsa, o silah patlar! Sinemada genel bir kanaat vardır! Eğer bir sahnede silah görülüyorsa, o silah patlar. Maalesef bölgemizde şu an çok sayıda silah var. Şimdi film mi çeviriyoruz ki, böyle bir ifade kullanıyorum. Maalesef tam bir film çevriliyor. Hem de öyle böyle... Devamı »

  • 05.10.2017
    13:06

    Arkadaşlar, Geçen hafta açıklanan zamlar ve vergiler içerisinde sermayeye eklenmemiş karlar üzerinden vergi alınması yönünde bir karara dikkat çekmiştim. Geçmiş yıl karlarından da alınma ihtimali var diye anlaşıldığı için, böyle olursa olası etkilenebilecek hisseleri paylaşmıştım. İlgili... Devamı »

  • 05.10.2017
    09:41

    İlk Direnç Çalıştı! BİST 101.000 seviyesine inerken alımların geleceğini yazdığım 29 Eylül tarihli ''Irak Müsade Ederse BİST Toparlanır!'' başlıklı yazımdan itibaren, olası alım tepkilerinin ilk direnci olarak 104.939 seviyesinin, ya da az üstündeki 105.426'nın hemen aşılamayacağı görüşü... Devamı »

  • 04.10.2017
    09:26

    Maalesef yine enflasyon gerilimi yaşıyoruz. Dün gelen çekirdek enflasyon oldukça yüksek. Tabii enflasyon yüksek geldikçe, hemen faizler de gündeme geliyor. Faiz için özellikle siyasilerden gelen sert açıklamalar, faizlerin de döviz kurlarının da olumsuz tepkilerine neden oluyor. Aynı şekilde borsanı... Devamı »

  • 03.10.2017
    09:08

    ''Irak Müsade Ederse BİST Toparlanır!'' diye 29 Eylül tarihinde bir yazı yazmıştım. BİST düşündüğüm gibi kayıplarını telafi ediyor. Yaşanan düşüş esnasında paylaşmış olduğum bir çok yeni öngörü de gerçekleşme ile kapanmaya başladı. Gördüğünüz gibi, düşüşlerde fazla paniklemek, dirençlerde de fazla g... Devamı »