Sınır Ötesi İyice Isındı!

16.10.2017 09:23
  •  A 

Zaten Suriye ve k.Irak hep sıcaktı ama daha da ısınıyor. Irak Ordusu Kerkük'teki askeri üs ve petrol kuyularının kontrolünün alınması için gece yarısı askeri operasyon başlattı. Başbakan İbadi, Kerkük'te PKK teröristlerinin bulunması savaş nedenidir açıklaması yaptı. Barzani ise, Kerkük'te PKK varlığını yalanlıyor.

Hem Suriye'de, hem de k.Irak'ta işler iyice karışmış durumda. PKK'nın Suriye kolu YPG-PYD ile Türk askerlerinin de her an karşı karşıya gelme riski var. Ama PYD-YPG'in destekçisi ABD olunca, böyle bir karşılaşmanın yansımalarını kestirebilmek çok zor.

Irak Başbakanı İbadi, Kerkük'ün azledilen valisi Necmettin Kerim'in şehrin kontrolünün merkezi Irak ordusu güçlerine bırakmasını istese de, N.Kerim şehrin kontrolünü vermeyeceklerini söylüyor. Aslında çok karışık bir durum yaşanıyor. Barzani ile Irak hükümet güçleri çatışacak olursa, Barzani PKK'ya yaklaşabilir. Ya da Barzani güç kaybederse, PKK bu gücün yerini alabilir. PKK bizim için çok daha önemli bir risk olmakla birlikte, Barzani'nin bağımsızlık emelleri de aynı yola çıkacak gelişmelere neden olacağı için, aslında bir birlerinden farkları var mı bilemiyorum.  

BİST Yakın dirençlerini Kırdı!
           BİST için önemli olan 104.939 ve 105.426 dirençlerini cuma günü kırarak hafta sonuna girmiştik. Haftaya Destek-Direnç Tablomuzda gösterdiğim sıralı dirençlere doğru bir yükseliş ile başlayabiliriz. 

Ama bu hafta da yine bölgesel gerilimler ön planda olacaktır. Yoksa bilançolar ve BIST konusunda aslında çok fazla bir korkum olmayacaktı. Jeopolitik gelişmeler nedeniyle, BİST'in olası yükselişlerinde açık pozisyonları hedeflerine ulaştıkça gerçekleşme ile kapatıp, izlemede kalmak tedbirli bir davranış olur görüşündeyim.

 İşsizlik Verisi Gelecek!
            Temmuz ayı işsizlik verisi açıklanacak. Benim için olası işsizlik verisi BİST için çok önemli bir belirleyici olmayacaktır. 

 Hepinize bol kazançlı iyi bir hafta dilerim.  
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.10.2017
    09:19

    BİST 101.000'e düştüğü k.Irak referandumu esnasında bir çok öngörü yapmıştık. Ama yükseliş tepkisinin 104.939 ya da az üstündeki 105.426 dirençlerine takılabileceği uyarımı da yapmıştım. Öyle de oldu. BİST 105.047 seviyesine çıktıktan sonra bir anda vize krizi ile karşılaştık ve bu sefer bir anda 99... Devamı »

  • 12.10.2017
    09:22

    Haftaya ABD vize sorunu ile 104.137 gap seviyesi bırakarak başlamıştık. Dün bu gap kapandı. Yani ABD vize sorunu ile ilgili kayıpları genelde kapatmış olduk. Şimdi yine geldik sonrasına! Yani acaba bu telafi sürecinde geçen hafta dikkat çektiğim 104.939 veya az üzerindeki 105.425 direnci geçilebilec... Devamı »

  • 11.10.2017
    09:31

    Devamlı yazıyorum; şirketlerin karları gayet iyi. Banka sektörünün de, hem karlılığı hem de sermaye rasyoları gayet iyi. Bu rasyoların ekstra iyi olması belki yeni hesaplama tekniği nedeniyle olabilir ama bu hesaplama yöntemi gelişmiş ülkelerin genelindeki hesaplama tekniği olduğu için yine de iyi o... Devamı »

  • 10.10.2017
    09:49

    Bu görüşümü yeniden kısaca tekrarlamak istiyorum. Bana göre sorun BİST'de değil. Tamamen iç-dış mevcut ve ortaya çıkabilecek risklerde. Bu risklerin gelişiminde. Yoksa bana göre BİST iskontolu. Sadece bir süredir teknik manada bir düzeltme olmasının gerekliliğine inanıyordum. Bu beklentim o ya da bu... Devamı »

  • 09.10.2017
    09:44

    Hangi Sorunu Yazalım ? 104.939 - 105.426 dirençlerine devamlı dikkat çekip, bu dirençleri şimdilik geçemeyiz. Bu kadar çok silah sahnede ise, bölgesel bu denli gerilimi yaşıyorsak, işler daha da kötüleşebilir diye uyarıyordum. Bu nedenle de nakit ağırlıklı durun uyarısı yapmıştım. Cuma g... Devamı »