Trump Piyasaları Yanılttı!

18.07.2017 09:33
  •  A 

Trump seçim vaatlerinde seçilince Obamacare denen sağlık reformunu değiştireceğini, şirketler için bir çok teşvik paketini ve vergi reformunu uygulamaya alacağını söylüyordu. Eğer bu dediklerini yaparsa, ABD ekonomisinin büyüme hızının artması ve Dolar Endeksinin de değerlenmesi bekleniyordu. Ki, seçim sıraları da DXY(Dolar Endeksi), 103,820 seviyelerine kadar yükselmişti. Ama Trump halâ vaatlerini gerçekleştiremedi. Kendi partisinden bile muhalefet görüyor.

Böyle olunca da DXY endeksi 94,706 seviyelerine düşmüş durumda. Aynı şekilde Ocak ayında FED faizleri arttıracak, Trump da ekonomiyi ateşleyecek, AB'de İngiltere'nin brexit sorunu var, o zaman parite ekstra düşüş riski taşıyor diyerek 1,03 seviyelerine düşmüş olan parite, arada geçen zaman içinde, korkuların hiç de öyle olmadığı görülünce, şu an için 1,15 seviyelerini bile geçmişdurumda. Şahsen görür mü bilemem ama eğer görecek olursa 1,17 - 1,18 seviyelerini geçemeyeceği görüşündeyim. Ama hemen hatırlatmak istiyorum ki, ben de sene başında parite ve DXY konusunda Trump'ın yanılttığı kişilerdenim. Yani bu tahminlerimde şu ana kadar yanılmış durumdayım.

Dün de Trump'ın sağlık reformu paketini desteklemeyeceğini açıklayan Cumhuriyetçi senatörler nedeniyle, Trump'ın bu sorunu askıya almak zorunda kalacağı görüşü hakim durumda. Bu gelişmeler dünya borsalarında borsaların düşmesine neden olmuş durumda. Saydığım bu gelişmelerin borsaları neden düşürmüş olduğunu anlamış değilim. Çelişkili bir çok durum var.

BİST Kimseyi Takmıyor!
           Bu arada dün düştü denen dünya borsaları içinde BİST yok tabii ki :) BİST tüm borsalardan pozitif ayrışmaya devam ediyor. Dün yine zirve ve yeni kapanış rekorları kırdık. Yeni zirve olarak 106.402 seviyesini gören BİST, 106.217 ile yeni bir kapanış rekoru daha kırmış oldu. 

Kısacası BİST'in Pozitif Ayrışmasına Şaşırmayın diyen ben bile, bu kesintisiz yükseliş konusunda şaşırmış durumdayım. Ancak, Fitch ve S&P tarafından gelen öncü açıklamalar bizim için olumlu ifadeler içeriyor. Trump'ın başarısız bir tablo çizmesi ABD Doları'nı olumsuz etkiliyor. FED'in faiz artışı konusundaki beklentiler düşüyor, ya da öteleniyor. Ama bu durum borçlu bir ülke olan bizim için olumlu bir gelişme aslında. Açıklanan işsizlik rakamları da beklentilerden daha iyi geldi. Daha bir kaç pozitif etki nedeni daha sayılabilir. Ama, Suriye konsundaki risklerimiz halen sürüyor. 

Oyun Dışı Kaldım!
           Ben bir ara kar satışı görmeyi beklediğim için, bu son yükselişleri kaçırmış durumdayım. Bu yüzden de oyun dışı kaldım. Genel yeni öngörü için cesaretimi toplayamıyorum. Tek tük yeni öngörüm var ama, asıl destek-direnç tablosunda flama ve dirençlerini gösterdiğim, kırarsa flama başlar dediğim bankalar için normalde teknik olarak yeni öngörü vermem gerekmesine rağmen, bunu yapamıyorum. Teknik dirençlerini, flama dirençlerini kırdıklarını görmeme rağmen bile nedense elim yeni öngörü vermeye gitmiyor bir türlü. Bu yüzden teknikleri Destek-Direnç Tablomuzda paylaşıp, kararı size bırakıyorum. 

Hiç sevmediğim tablolardan birisi de, piyasanın ögörümden farklı gelişmesidir. BİST için Dolar endeksine paralel daha yüksek seviyeleri bekliyor olsam da, 102.475 üstünü en azından şimdilik bu denli hızlı beklemiyordum. Ama gördüğünüz gibi, BİST beni bile takmıyor :)

Anlaşılan bu sefer benim görüşümden de pozitif bir piyasa ile karşı karşıyayız. Maalesef ben yine çok az öngörü ile aynı tutumumu sürdüreceğim. Teknikleri Destek-Direnç Tablosunda paylaşmakla yetineceğim. Meydanı cesur olanlarınıza bırakıyorum. 

Öğle Saatlerinde Aranızdan Ayrılacağım!
           Çok önceden bildirdiğim tatil tarihimiz yaklaştı. 22-28 Temmuz arasında Datça Palamukbükü'nde tatil yapacağız. Bayram sonrası anneme uğrama fırsatı bulamadım. Şimdi araya tatil de girince bir hafta da bu nedenle uğrayamayacağım için, bugün 11:30 civarı aranızdan ayrılıp Didim'e annemi ziyarete gitmeyi düşünüyorum. O yüzden 11:30 sonrasında aranızda olmayacağım.

BİST Bugün Ne Yapar?
           Normalde dün Destek-Direnç'de belirttiğim bir üst direnç seviyesine de geldiğimiz, bu esnada yurt dışı borsalarda düşüşlerle kapanışlar yaşandığı için, BİST'de de bir satış gelmesi normal olur. Ama bankaların tekniklerindeki flama görüntüleri sürecek olursa, yine yeni bir rekor görülebilir. BİST beni bu son dönem şaşırttığı için, emin olamıyorum. Ama kısmi bir satış yaşanmasını, en azından açılışın düşüşle başlamasını bekliyorum. Destek-Direnç Tablosundaki seviyeleri takip etmeniz size yol gösterebilir. Önceki günlere ait tablolardaki seviyeler de geçerlidir. 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.07.2017
    09:39

    BİST sadece diğer gelişmekte olan borsalardan değil, gelişmiş borsalardan da pozitif ayrışma gösteriyor. Ama bununla birlikte, genelde dünya borsalarında alım iştahları halen sürüyor. DOW endeksleri de yeni rekorlar kırıyor. FED bilanço daraltmadan bahsetmesine rağmen bu rekorlar ilginç gerçekten. ... Devamı »

  • 14.07.2017
    09:20

    101.500, hadi diyelim orası geçilirse 102.475 seviyesi görülürse kâr satışları beklediğimi, ve olası teknik bir düzeltme riskinden çekindiğim için izlemede kalacağımı son yazılarımdan biliyorsunuz. Ama BİST bana inat rekorlar kırmayı sürdürüyor. Yapacak bir şey yok. Böyle zamanlarda böyle gelişmeler... Devamı »

  • 13.07.2017
    09:41

    BİST dün TL bazında yeni rekorlar kırdı. 104.283 zirve ve 103.809 kapanış rekorlarını gördük. Bu rekorlara yenileri eklenecek mi göreceğiz. Eğer yeni rekorların devamı gelecekse bunun olası Dolar ve TL bazlı teknik seviyeleri hakkındaki görüşlerimi Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. Benim gö... Devamı »

  • 12.07.2017
    09:38

    BİST geçen yıl 74.000 seviyelerinde iken, notlarımız düşerken, hainler darbe denemesi yaparken, AB ve ABD ile gerilimler, kur ve faizler kol kola artarken sizlere bu durumdan korkmayın, 69.000-70.000 seviyeleri dip ve alım seviyeleridir diye, o gün için piyasanın tersi yazılarımı paylaşıyordum. Bunu... Devamı »

  • 11.07.2017
    08:48

    BİST uzun bir süre öncesinden beri kâr satışlarına sahne olabilir diye uyardığım 101.300 - 101.500 direnç seviyelerinde bulunuyor. Geçen hafta 101.415 seviyesi görüldükten sonra kısmi bir kar satışı yaşandı ve 100.084 seviyesine kadar çok kısmi bir kâr realizasyonu yaşandı. Ama şimdilik bu kadarla s... Devamı »