Telaşa Gerek Yok. Borsada Sakin Olanlar Kazanır!

14.07.2017 09:20
  •  A 

101.500, hadi diyelim orası geçilirse 102.475 seviyesi görülürse kâr satışları beklediÄŸimi, ve olası teknik bir düzeltme riskinden çekindiÄŸim için izlemede kalacağımı son yazılarımdan biliyorsunuz. Ama BÄ°ST bana inat rekorlar kırmayı sürdürüyor. Yapacak bir ÅŸey yok. Böyle zamanlarda böyle geliÅŸmeler olabilir. Yani, borsa sanki hiç düşmeyecekmiÅŸ gibi yukarı zorlamaları sürdürüp, benim gibi teknik dirençlerden çekinenleri, ilgili dirençleri kırdırarak borsanın düşmeyeceÄŸine inandırmaya çalışabilirler. 

Yok bu borsa düşmeyecek diye, izleyenler yeniden BÄ°ST'te alıma geçince de, bir anda korkulan ama gelmeyecek sanılan kâr satışları baÅŸlayabilir. Hatta teknik olarak güçlü dirençlerin kırılması yönünde gerçekleÅŸtirilen alım dalgalarının bazen boÄŸa tuzağı olabileceÄŸini de belirtmiÅŸtim. Ben son yükseliÅŸlerin bir boÄŸa tuzağı olduÄŸu görüşündeyim. Google'da ''boÄŸa-tuzağı'' diye aradığınızda benim tarifimi okuyabilirsiniz. 

 ''Sert YükseliÅŸlerin Riskleri de Var!'' diye 12 Temmuz tarihli beklenti yazımda, bir uyarı paragrafı yazmıştım. Dikkat ederseniz bir çok yerli ve yabancı kurumdan BÄ°ST, bankalar ve hisseler için aÅŸağı yönlü güncellemeler yapılmaya baÅŸlandı. BÄ°ST için sat diyenler de baÅŸladı. Bugün de Moody's, Halkb'nin kredi not görünümünü negatife revize ettiÄŸini açıkladı. 

Peki bu açıklamalar, uyarılar, yeni hedef güncellemeleri bizim için bir ölçü ve kararlarımızda bir kriter midir? Olmadığını ilgili kurumların, 2013 Gezi Olayları, hain darbe denemesi öncesi ve sonrası tahminleri, Türkiye'yi yatırım yapılamaz ülke konumuna düşürmeleri sonrasında BÄ°ST'de yaÅŸanan rekorlardan gördük. Yani bu açıklamalar bizim için kesin bir referans kriteri deÄŸildir. 

Ama biliyorsunuz, ilgili olaylar yaşanırken, BİST değerleri oldukça düşüktü. Bu nedenle o tarihlerdeki olumsuz raporların tersine, sebeplerini yazarak bu olumsuz görüşlere katılmadığımı yazıp, BİST, bankalar ve bir çok hisse için çok daha yüksek seviyeleri beklediğimi yazıyordum. Şimdi ise, BİST, bankalar ve bir çok diğer hisse o tarihlerdeki ekstra ucuz konumlarından oldukça yüksek fiyatlardalar. Fakat yine de pahalılar diyemiyorum. Ama artık çok ucuz da diyemiyorum. Sadece zamanlama olarak yaşanan son yükselişler sonrasında artık teknik bir düzeltmenin olmasının sağlıklı olacağı görüşümde ısrar ediyorum.

Bu nedenle, tekniklerinde bazı dirençler ya da formasyonlar kırıldığı-oluÅŸtuÄŸu için bazı hisselerde yeni öngörü vermiÅŸ olsam da, yeni öngörü adetlerim oldukça az kalmaya devam edecektir. Yani ben izlemede kalmaya devam ediyorum. Bence, bu ortamda alım yapmayı sürdürenler-sürdürecek olanlar da, ortamın riskleri nedeniyle en azından % 50 nakit korumayı bir tedbir olarak görmeleri yanlış olmaz görüşündeyim. 

''Eyvah koptu gidiyor, kaçırdık tüh!'' nidaları ile telaşlanarak yatırım kararları alanlar borsalarda kaybetmeye mahkumdurlar. Önemli değil, gerekirse bir, hatta sonrasında süren ikinci bir yükseliş dalgasını daha kaçırabilirsiniz. Ama borsada nasılsa fırsatlar bitmez. BİST ve hisseler nereye çıkarlarsa çıksınlar, muhakkak ara düzeltmeler yaşarlar. Emin olamadığınız bir yükselişe katılmaktansa, kaçırdığınız yükselişler sonrasında gelen düzeltmelerde alımı düşünmek yine de daha az riskli bir karar olur.

Para kazanmak önemli bir hedeftir ama asıl hedef eldekileri kaybetmemek olmalıdır!

Hepinize iyi ve serin bir hafta sonu dilerim.

    Saygılarımla

    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.07.2017
    09:41

    BİST dün TL bazında yeni rekorlar kırdı. 104.283 zirve ve 103.809 kapanış rekorlarını gördük. Bu rekorlara yenileri eklenecek mi göreceğiz. Eğer yeni rekorların devamı gelecekse bunun olası Dolar ve TL bazlı teknik seviyeleri hakkındaki görüşlerimi Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. Benim gö... Devamı »

  • 12.07.2017
    09:38

    BİST geçen yıl 74.000 seviyelerinde iken, notlarımız düşerken, hainler darbe denemesi yaparken, AB ve ABD ile gerilimler, kur ve faizler kol kola artarken sizlere bu durumdan korkmayın, 69.000-70.000 seviyeleri dip ve alım seviyeleridir diye, o gün için piyasanın tersi yazılarımı paylaşıyordum. Bunu... Devamı »

  • 11.07.2017
    08:48

    BİST uzun bir süre öncesinden beri kâr satışlarına sahne olabilir diye uyardığım 101.300 - 101.500 direnç seviyelerinde bulunuyor. Geçen hafta 101.415 seviyesi görüldükten sonra kısmi bir kar satışı yaşandı ve 100.084 seviyesine kadar çok kısmi bir kâr realizasyonu yaşandı. Ama şimdilik bu kadarla s... Devamı »

  • 10.07.2017
    09:38

    10:00'da Mayıs ayı sanayi üretimi verisi gelecek. Büyümenin beklentilerin üzerinde gelmesini ve pozitif etki yaratmasını bekliyorum. G-20 Bitti! Almanya'daki G-20 liderler zirvesi bitti. Zirvenin iklim anlaşması yine Trump tarafından imzalanmadı. ABD bir tarafta, diğer ülkeler bir tar... Devamı »

  • 07.07.2017
    09:36

    Öncelikle yaşanan borsa düşüşüne bakıp da, BİST düştü diye düşünmeyin. Aslında tam tersi, BİST daha yüksek oranlı düşen gelişmiş borsalara rağmen dirençli çıktı demek doğru olur. Gelişmiş ülke tahvil faizlerinde yaşanan yükselişler bu ülkelerin borsalarında da satışların gelmesine neden oluyor. Bu b... Devamı »