101.500, hadi diyelim orası geçilirse 102.475 seviyesi görülürse kâr satışları beklediğimi, ve olası teknik bir düzeltme riskinden çekindiğim için izlemede kalacağımı son yazılarımdan biliyorsunuz. Ama BİST bana inat rekorlar kırmayı sürdürüyor. Yapacak bir şey yok. Böyle zamanlarda böyle gelişmeler olabilir. Yani, borsa sanki hiç düşmeyecekmiş gibi yukarı zorlamaları sürdürüp, benim gibi teknik dirençlerden çekinenleri, ilgili dirençleri kırdırarak borsanın düşmeyeceğine inandırmaya çalışabilirler.
Yok bu borsa düşmeyecek diye, izleyenler yeniden BİST'te alıma geçince de, bir anda korkulan ama gelmeyecek sanılan kâr satışları başlayabilir. Hatta teknik olarak güçlü dirençlerin kırılması yönünde gerçekleştirilen alım dalgalarının bazen boğa tuzağı olabileceğini de belirtmiştim. Ben son yükselişlerin bir boğa tuzağı olduğu görüşündeyim. Google'da ''boğa-tuzağı'' diye aradığınızda benim tarifimi okuyabilirsiniz.
''Sert Yükselişlerin Riskleri de Var!'' diye 12 Temmuz tarihli beklenti yazımda, bir uyarı paragrafı yazmıştım. Dikkat ederseniz bir çok yerli ve yabancı kurumdan BİST, bankalar ve hisseler için aşağı yönlü güncellemeler yapılmaya başlandı. BİST için sat diyenler de başladı. Bugün de Moody's, Halkb'nin kredi not görünümünü negatife revize ettiğini açıkladı.
Peki bu açıklamalar, uyarılar, yeni hedef güncellemeleri bizim için bir ölçü ve kararlarımızda bir kriter midir? Olmadığını ilgili kurumların, 2013 Gezi Olayları, hain darbe denemesi öncesi ve sonrası tahminleri, Türkiye'yi yatırım yapılamaz ülke konumuna düşürmeleri sonrasında BİST'de yaşanan rekorlardan gördük. Yani bu açıklamalar bizim için kesin bir referans kriteri değildir.
Ama biliyorsunuz, ilgili olaylar yaşanırken, BİST değerleri oldukça düşüktü. Bu nedenle o tarihlerdeki olumsuz raporların tersine, sebeplerini yazarak bu olumsuz görüşlere katılmadığımı yazıp, BİST, bankalar ve bir çok hisse için çok daha yüksek seviyeleri beklediğimi yazıyordum. Şimdi ise, BİST, bankalar ve bir çok diğer hisse o tarihlerdeki ekstra ucuz konumlarından oldukça yüksek fiyatlardalar. Fakat yine de pahalılar diyemiyorum. Ama artık çok ucuz da diyemiyorum. Sadece zamanlama olarak yaşanan son yükselişler sonrasında artık teknik bir düzeltmenin olmasının sağlıklı olacağı görüşümde ısrar ediyorum.
Bu nedenle, tekniklerinde bazı dirençler ya da formasyonlar kırıldığı-oluştuğu için bazı hisselerde yeni öngörü vermiş olsam da, yeni öngörü adetlerim oldukça az kalmaya devam edecektir. Yani ben izlemede kalmaya devam ediyorum. Bence, bu ortamda alım yapmayı sürdürenler-sürdürecek olanlar da, ortamın riskleri nedeniyle en azından % 50 nakit korumayı bir tedbir olarak görmeleri yanlış olmaz görüşündeyim.
''Eyvah koptu gidiyor, kaçırdık tüh!'' nidaları ile telaşlanarak yatırım kararları alanlar borsalarda kaybetmeye mahkumdurlar. Önemli değil, gerekirse bir, hatta sonrasında süren ikinci bir yükseliş dalgasını daha kaçırabilirsiniz. Ama borsada nasılsa fırsatlar bitmez. BİST ve hisseler nereye çıkarlarsa çıksınlar, muhakkak ara düzeltmeler yaşarlar. Emin olamadığınız bir yükselişe katılmaktansa, kaçırdığınız yükselişler sonrasında gelen düzeltmelerde alımı düşünmek yine de daha az riskli bir karar olur.
Para kazanmak önemli bir hedeftir ama asıl hedef eldekileri kaybetmemek olmalıdır!
Hepinize iyi ve serin bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_