Tahvil Faizlerindeki Artışlar Borsalarda Satış Getiriyor!

07.07.2017 09:36
  •  A 

Öncelikle yaşanan borsa düşüşüne bakıp da, BİST düştü diye düşünmeyin. Aslında tam tersi, BİST daha yüksek oranlı düşen gelişmiş borsalara rağmen dirençli çıktı demek doğru olur. Gelişmiş ülke tahvil faizlerinde yaşanan yükselişler bu ülkelerin borsalarında da satışların gelmesine neden oluyor. Bu borsaların etkisi ile BİST de olumsuz etkilendi diyebiliriz.

Kaldı ki, zaten BİST'in bir kâr realizasyonu yaşaması riskine yakın seviyelerde olduğumuzu yazıyorum. ''BİST'de Realizasyona Dikkat!'' başlıklı yazımın içeriğinde olası bir kâr realizasyonu riskine dikkat çektiğimi biliyorsunuz. Bu yazıları okuyup da, sonra BİST neden düştü demek yanlış olur değil mi? Keza, 100.627 seviyesinde olan BİST için düştü demek bile yanlış olur. Ama tabii BİST'in seviyesi yanıltmasın. Çünkü Tuprs, akbnk, ısctr, eregl gibi endeksi etkileyen bazı hisseleri tuttukları için endeks daha az düşerken, hisse bazlı düşüşler daha yüksek olabiliyor. Kısacası hisse bazlı realizasyonlar daha yüksek.

Hafta Sonunu Görmekte Yarar Var!
           CHP'nin Adalet Yürüyüşü bitsin, AP müzakereleri askıya alalım görüşünün yansımalarını görelim. Bugün başlayacak G-20 Zirvesindeki olası konuşmaları bir görelim. Afrin konusunda bir hamle olacak mı bakalım. Katar krizi için süreci biraz daha görelim. O nedenle bence bugün de izlemede kalmak doğru olur. Olası gelişmeler BİST'in davranışını etkileyebilir. Ama her şeye rağmen BİST için görüşümde değişiklik yok. ''BİST'in Pozitif Ayrışmasına Şaşırmayın!'' başlıklı yazımdaki görüşlerimi koruyorum.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.07.2017
    09:32

    101.300 - 101.500 seviyelerinden gelebileceği uyarılarını yaptığım kâr satışları dün 101.415 seviyesi görülünce gelmeye başladı. Bu satışların devamı gelecek mi görmemiz lazım. Şimdilik endeks olarak çok kısmi bir realizasyon var. Ama hisse bazlı biraz daha fazla olan bir kar satışı görüyoruz. Ka... Devamı »

  • 05.07.2017
    09:20

    BİST'de rekor rekor üstüne kırılıyor. 70 Bin'li endeks seviyelerinden beri bu günlere geleceğimiz beklentilerimi ve bunun nedenlerini izah ediyordum. Türkiye'nin de, BİST'in de hak ettiği seviyelerin çok daha yüksek olduğunun izahlarını yapıyordum. Tamamen bir algı yönetimi nedeniyle negatif ayrıştı... Devamı »

  • 04.07.2017
    09:39

    BİST için yakın risk olarak sınır ötesinde Afrin'e müdahale ihtimali BİST'i germiş durumda iken, dün Ege Denizinde Yunan hucum botlarının bir Türk yük gemisine ateş açtığı haberi BİST'in kısmi kâr realizasyonları yaşamasına neden oldu. Ama dediğim gibi, asıl Afrin konusu önemli bir risk olarak önüm... Devamı »

  • 03.07.2017
    09:12

    Açıkçası ben bugün 10:00'da açıklanacak Haziran ayı enflasyon rakamlarında düşüş yaşanmasını bekliyorum. Enflasyonda düşüş görülürse, BİST'in bu haftaya yeni bir rekor ile başlamasına imkan verebilir. Ancak Türkiye ve piyasalarımız için enflasyondan daha etkili olabilecek diğer bazı gelişmeler de... Devamı »

  • 30.06.2017
    10:14

    Yeni Rekor Realizasyon Getirdi! Dün BİST'de TL bazında tüm zamanların zirve rekorlarından birisini daha görmüş olduk. Endeks seans içinde 100.990 seviyelerini gördü. Ama gelen kâr satışları nedeniyle bu seviyede tutunamayarak 100.190 seviyesinden kapanış yaptı. Öncelikle bu hareket sad... Devamı »